Nagy tervek a Feketehegy Sportegyesületnél

2 órája

A futsalban is megkezdték a szisztematikus építkezést

Hat éve alapították a sport és szabadidős egyesületet, a kispályás futball jelentette az első szakosztályt, majd a dobóatlétákat karolták fel. A futsal is egyre hangsúlyosabb a klubnál, két vármegyében is indítanak csapatokat.

Horog László

AZ FVLSZ nyári díjátadóján balról Kálmán Kristóf, Rapali Zsolt klubelnök és Venczel Kristóf

Fotó: Horog László/ FMH

Az elnök, Rapali Zsolt azt mondja, mozgalmas fél évtized van mögöttük. Feketehegyi családok ötlete nyomán jött létre a sport és szabadidős egyesületet, a klub első embere az első körben az alapításnál segédkezett, majd titkárként dolgozott, valamint a fia atletizált az egyesületben.

- Egy csapattal indultunk, tizenöt fővel, az alapítok és a barátok gyerekeivel, hat évvel ezelőtt. Három éve léptünk nagyot előre, Venczel Viktor csatlakozott hozzánk edzőként, évről évre megdupláztuk sportolóink számát, szájhagyomány útján bővültünk, most ott tartunk, hogy U7-től U16-ig vannak csapataink, U13-tól nagypályás együtteseket nevezünk a nagypályás bajnokságokba, az alsóbb korosztályaink a Bozsik-programban bizonyíthatnak. A kispályás labdarúgás nem okoz gondot, Feketehegyen, a Bébic utcai, műfüves létesítményben edz az U7-es és U9-es gárda, a nagypályás csapatok pedig a partneregyesületek létesítményeiben készülnek, döntően Pátkán, a helyi klubbal remek kapcsolatot ápolunk. Jelenleg 100, igazolt labdarúgóval rendelkezünk, a duplázás nyilván már nem kivitelezhető, a cél az, hogy évente 20-30 fővel emeljük a létszámot.

A feketehegyiek nem csak Fejérben, Veszprém vármegyében is indítanak futsal csapatokat, akadnak korosztályok, amelyek csak itt, a másik évfolyam pedig amott szerepel tornarendszerben.

- A szomszédos megyében való szereplés nyilván komolyabb költségekkel, több utazással jár, de ezt vállaltuk és egy így teszünk a későbbiekben is, hogy játékosaink megfelelő terhelést kapjanak, tétmeccseken bizonyíthassanak. A nagypályás foci is fontos nekünk, de a nagyobb egyesületetekkel nem tudunk, nem is akarunk versenyezni, nevelő egyesület vagyunk, az elmúlt három évben tizenhat gyerekünk igazolt magasabb osztályban szereplő klubokhoz, például a Fehérvár FC-hez, a Főnixhez, amire büszkék vagyunk. Kispályán két, egy idősebb és egy fiatalabb, feketehegyi gárdánk szerepelt az Alba Ligában is, azonban a folytatásban a futsalt tekintjük kiugrási lehetőségnek. Egyik gárdánk ötödik, a másik ezüstérmes lett harmadosztályú csoportjában, a fehérvári bajnokságban, utóbbiak alkotják majd futsalos csapatunkat, amely ősztől az NB III-ban szerepel. Felnőtt csapatot is neveztünk a megyei harmadosztályban, augusztus 4-én, Csór ellen a Fejér Vármegyei Kupában mutatkozik be ezen együttesünk, valamint öregfiúk gárdát is neveztünk a bajnokságba.

Két éve Márton Anitával edzettek a fehérvári dobóatléták a Bregyó-közi sportcentrumban
Fotó: Horog László/FMH

Tíz éve már volt komoly, futsalos csapata Székesfehérvárnak Dávid Zsolt vezetésével, a második vonalban élcsapatként szerepelt a brigád – az NB I-et vizionálták, lázasan keresték a támogatókat -, azonban a legmagasabb osztályban már nem mutatkozott be, aztán a csapat alapítójának elhivatottsága ellenére az alakulat befejezte szereplését az NB II-ben.

- A mi célunk is az NB II-es szereplés a felnőttek mezőnyében, beadhattuk volna a papírokat oda is, vélhetően megkaptuk volna az engedélyt az indulásra. De nem szeretnénk kapkodni, alulról szeretnénk építkezni, első szezonnak az NB III-as pontvadászat tökéletesen megfelel. A második vonal már komolyabb kihívást jelent, minden tekintetben. Vannak támogatóink, de döntően a TAO-támogatásokból finanszírozzuk a működést, magasabb osztályokban komolyabb szponzorok kellenek. Vannak tehetségeink, valamint bízunk abban, hogy azok a fehérvári, kispályás futballisták, akik Budapesten, illetve más klubokban szerepelnek, visszatérnek, így ütőképes csapatot tudunk kiállítani már az első évben is.

Aztán nem csak a jövőről, a múltról is szó esik. A Feketehegy SE atlétikai szakosztályt is üzemeltetett, az ARAK dobóatlétáit vették át, két év után azonban elengedték az atléták kezét.

- A pandémia miatt négy évvel ezelőtt az ARAK költségvetése jelentősen csökkent, nem tudták finanszírozni a dobó szakágat. Szülőként vettem részt egy megbeszélésen, a legnagyobb gyerekem, a nehézatléta fiam – kalapácsvetésben és súlylökésben szerepelt - révén, egy másik szülővel úgy döntöttünk, a mi egyesületünkben folytathatják, húszan kerültek át hozzánk. A másik családból az anyuka felszereléseket vásárolt, a klubunk bérelte a várostól a Bregyó-közben található, jó minőségű dobópályát, elkezdtük a munkát, két éven át dolgoztunk, egy éve szűnt meg a szakosztály. Az edzőhiány miatt, annak idején az ARAK-nál is ez okozta a gondot, ahogy nálunk is. voltak lemorzsolódások, távoztak, de jöttek is újak, 14-15 fővel dolgoztunk, értünk el jó eredményeket kalapácsvetésben, diszkoszvetésben és súlylökésben, a veszprémi Orbán Éva irányította az edzéseket. öt, kiemelt, korosztályos válogatottal rendelkeztünk, akik a hazai viadalokon ott voltak a közvetlen élmezőnyben, nemzetközi viadalokon. Ő visszatért a Bakony fővárosába, a versenyzők többsége abbahagyta, ketten, legtehetségesebbek Szombathelyre, a Dobó SE-be igazoltak, a vasi egyesület világklasszisok, bajnokok sorát adta a magyar atlétikának.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában