Kovács Zsófia is ott lesz Párizsban

2024.07.02. 17:30

Brutális hajrá: újabb vármegyei kvóta

Döntött a Magyar Torna Szövetség elnöksége: elfogadta a szövetségi kapitány javaslatát, és a sérüléséből felépült Kovács Zsófiának adta az úgynevezett országkvótát. A Dunaújváros KSE-t így két tornász képviseli a párizsi olimpián.

Ferencz Balázs

Kovács Zsófia ott lesz Párizsban!

Fotó: LI

Kovács Zsófia elképesztő hajrával robbant be az olimpiai csapatba. 2023. szeptemberében szenvedett súlyos sérülést, elszakadt a keresztszalagja, s meg is kellett műteni a háromszoros Európa-bajnok lábát. A Dunaújváros KSE tornásza elszántan dolgozta végig a rehabilitációs időszakot, s jó ütemben gyógyult a térde. Miután ketten, Bácskay Csenge és a szintén dunaújvárosi Czifra Bettina Lili névre szóló kvótát szerzett az olimpiára, így a szövetségi kapitány versenyt hirdetett a nem névre szóló országkvótáért a ferencvárosi Székely Zója és a dunaújvárosi Kovács  Zsófia között. A múlt hétvégi, romániai megmérettetésen magasabb pontszámot elérő tornászlány szerez jogot a párizsi nyári játékokon való indulásra.

A bukaresti RomGym Trophy rajtjára összeszedte magát a Trenka János edzette Kovács Zsófi, de a selejtezőben sokat rontott a felemáskorláton, s csak 10.6 pontot érő gyakorlatot mutatott be, míg Székely Zóka 14,050-nel második helyen jutott döntőbe. Kovács Zsófia csak elsőszámú tartalékként készült a vasárnapi fináléra, szinte már-már lemondva a versenyzésről. Azonban a portugál lány visszalépett a döntőtől, így Kovács beugorhatott. Még dresszt sem vitt magával a terembe, a társak segítették ki, majd 14.200-as pontértékű gyakit hintett, ami ezüstérmet ért számára. Székely Zója rontott, s nem tudta túlszárnyalni riválisát.

"A szabályoknak megfelelően, Draskóczy Imre szövetségi kapitány a Magyar Torna Szövetség (MATSZ) elnöksége elé terjesztette a hivatalos javaslatát, a grémium pedig bejelentette: a RomGym Trophy versenyen elért eredmény és a szövetségi kapitány javaslata alapján a sérüléséből felépült Kovács Zsófia indulhat a párizsi ötkarikás játékokon" - áll a Magyar Torna Szövetség kedden délután kiadott közleményében.

A dunaújvárosiak háromszoros Európa-bajnoka így a riói és a tokiói után a harmadik olimpiáján szerepelhet.

A nyári játékokon négy magyar tornász szerepel majd. A nőknél 24 éves Kovács mellett a korábban névre szóló kvótát szerzett Czifra Bettina Lili és Bácskay Csenge indul, míg a férfiaknál Mészáros Krisztofer képviseli a magyar színeket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában