Tóth Norbert lehet az egyetlen Fehérváron sportoló olimpikon

2024.07.09. 12:36

Csórról az olimpiára

A maratoni vegyesváltó tartalékjaként utazik a párizsi olimpiára a Honvéd Szondi György SE gyaloglója, Tóth Norbert. A 23 éves sportoló lehet az egyetlen Székesfehérváron sportoló magyar a hamarosan kezdődő nyári játékokon.

Ferencz Balázs

Őze Tibor (balra) és Tóth Norbert (jobbra) kilenc éve dolgoznak együtt, a Szentes László (középen) által irányított Honvéd Szondi SE három éve vette szárnyai alá a gyaloglókat

Fotó: Ferencz Balázs

 A Magyar Atlétikai Szövetség a napokban kihirdette 20 fős utazó keretét, melyben a Honvéd Szondi SE gyaloglója, Tóth Norbert is helyet kapott. A 23 éves sportoló a maraton váltó tartalék versenyzőjeként lehet ott a párizsi olimpián, s amennyiben az egyéni 20 kilométeres versenyszám után Venyercsán Bence visszalépne a váltótól,  a csóri legény gyalogolna helyette. 

Tóth Norbert áldozatos, kitartó munkával jutott el az olimpiai szereplés közelébe. Csóron, az iskolai keretek között ismerkedett a gyaloglással, akkori tanára, Őze Tibor hatására. Aztán hamarosan a Hunyadi DSE sportolója lett 2015-ben. A Bregyó köz környéki aszfaltos, térköves és murvás járdákat koptatva 2017 tavaszán válogatottságig verekedte magát. Egy évvel később az U18-as Eb-n 15. lett a tudatos felkészülés eredményeként, 2018-ban az U20-as Európa-bajnokságon 18. helyen ért célba. 2020-ban a covid beköszönte után a Hunyadi DSE gyalogló csapata szétesett, majd 2021 végén a Honvéd Szondi György SE nyújtott új perspektívát az Őze Tibor vezette garnitúrának. 2023-ban stabilizálni tudta formáját, s az U23-as Eb-n két perces büntetése ellenére is a nyolcadik helyen zárt. Dublinban remek időt gyalogolt, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy idén részt vehetett a felnőtt Európa-bajnokságon. A felnőtt országos bajnokságon egyéni csúccsal, 1:23.22-es idővel lett bronzérmes 20 kilométeren. 10 kilométeren aztán felnőtt országos rekordot döntött, a római Eb-n pedig 27. helyen végzett, rengeteg értékes tapasztalatot gyűjtve. 

- Az osztálytársam, Máté már 14 évesen országos bajnok volt, gondoltam, gyalogolni mindenki tud, belevágok és én is bajnok leszek. Na ez azért nem volt ennyire egyszerű - fogalmazott a sajtótájékoztatón az Óbudai Egyetemen mesterdiplomára készülő 22 esztendős gyalogló, Tóth Norbert. - Lassan éreztem rá a technikára, de Őze Tibor tanár úr akkor is és azóta is mindenben támogatott. Megtanultam tőle, hogy sohasem szabad feladni. Sajnálom, hogy nem vagyok annyira jó, hogy az edzőm is velem utazhasson. A célom, hogy a jövőben élsportolóvá váljak és megkerülhetetlenek legyünk. Sokan mondják, hogy nem szeretik a gyaloglás új számát, a maratoni váltót, de engem ez segít hozzá ahhoz, hogy kijussak az olimpiára. Ha maradok tartalék, akkor megélhetem az olimpia hangulatát, ami a jövőben a javamra válhat. Amit lehetett, elértem idén. 

Tóth Norbert edzője, Őze Tibor hozzátette, hogy  tisztességesen felkészítik a versenyzőt és amennyiben rajthoz kell állnia, készen fog állni.

A Honvéd Szondi György SE elnöke, Szentes László felhívta a figyelmet arra, hogy az egyesület fiatal gyaloglója biztosítja a folytonosságot, és Párizsban is lesz olimpiai szereplője a Koronázóvárosnak.

Azonban aggodalmát fejezte ki a Honvéd Szondi SE jövőjét illetően. Elmondása szerit a fejük felett hoztak döntést, hogy Székesfehérváron három egyesület közreműködésével konzorciumot hoztak létre, melynek működési elvét igazságtalannak tartja. A jelen helyzetben 2024 októbere után nem látja biztosítottnak a Honvéd Szondi SE fennmaradását. Szentes László hozzátette, hogy kérdéseire az Államtitkárságtól sem kapott választ.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában