Nem volt szemet gyönyörködtető a játék

2 órája

Csúsztak-másztak, továbbjutottak (galéria)

Elérte célját, továbbjutott a Konferencia Liga-selejtező harmadik körébe a Fehérvár FC, miután hazai pályán 0-0-s döntetlent játszott az azeri Sumqayit FK-val, amelyet így összesítésben 2-1-re legyőzött.

Szabó Róbert

Nem a szép játéké volt a főszerep

Fotó: Kricskovics Antal

Nagy reményekkel várta az új idény első hazai tétmérkőzését a Fehérvár FC, amely szerda este a Sumqayit FK ellen lépett pályára a Konferencia Liga-selejtező második körének visszavágóján. Az első találkozón a székesfehérváriak hátrányból arattak 2-1-es győzelmet az azeriek otthonában, így kis előnyből várhatták az összecsapást. Az egy héttel korábbihoz képest Pető Tamás három helyen is változtatott a kezdőcsapaton, Kovács Patrik és Nicolas Stefanelli mellett Huszti András is megkapta a lehetőséget.

Aktívabban kezdett a Vidi, öt perc alatt három szögletet is sikerült kiharcolni, azonban ezekből nagyobb veszély nem alakult ki a kapu előtt. A 10. percben aztán Katona Mátyás próbálkozott egy lövéssel Tobias Christensen passza után kissé balról, a tizenhatoson belül, Mehdi Dzhenetov azonban védett. Egyértelmű volt, hogy a hazaiak magas presszinggel próbálkoznak, az azeri védők rendre nem tudták kihozni a labdát saját térfelükről. A 13. percben aztán mégis Tóth Balázs kapuja elé keveredtek, de Rovlan Muradov nem találta el a kaput. Két perccel később már Bedi Bence tüzelt a másik oldalon, de 18-ról leadott lövése épp hogy elszállt a felsőléc felett.

A játék irama egyre inkább elkezdett visszaesni. A Vidi próbált letámadni, a Sumqayit a saját térfelén passzolgatott és onnan igyekezte a támadásokat építeni kevés sikerrel. A székesfehérváriak játékából hiányzott a pontosság és a precizitás. Az utolsó passzokat rendre elhibázták, ha pedig sikerültek, akkor a lövések voltak gyengék, hiába próbálkoztak többet az első játékrészben és játszottak mezőnyfölényben.
A félidő hosszabbításában aztán Nikola Vujnovics kapott jó labdát, de Huszti jól keresztezett és nagyot mentett az utolsó pillanatokban. A szünetre így 0-0-s döntetlennél vonulhattak a felek nagyobb helyzet nélküli első játékrész után. 

A szünet után Pető Tamás úgy érezte változtatnia kell, Nejc Gradisart és fiát, Pető Milánt is pályára küldte. A nagy helyzet azonban a másik oldalon jött, a 49. percben egy jó beadás után Vujnovics fejelte le jól vissza a labdát a lendületből érkező Sabuhi Abdullazadának, fejelt is, de Tóth Balázs óriási bravúrral védett. Egy perccel később már Christensen próbálkozhatott nagyjából tizennyolcról, szépen tekerte el ballal a szabadrúgást, de a felsőlécen csattant a lövése.

A folytatásban felbátorodtak az azeriek, többet támadtak, ami nem is volt csoda annak fényében, hogy sürgette őket az idő, hiszen még mindig egygólos hátrányban voltak összesítésben. Egyre többet volt náluk a labda, a mezőnyben is ők voltak inkább fölényben, és lehetőségek is párosultak az erőfeszítéseikhez. A Vidi részéről Christensen volt a legaktívabb, aki a 77. percben a jobb oldalról próbálkozott ballal, azonban Dzhenetov leért a bal alsóba, a szöglet után pedig ismét nem alakult ki nagy helyzet.

Tíz perccel a rendes játékidő vége előtt ismét Christensen került helyzetbe, a tizenhatoson belül kaparintotta meg a lecsorgó labdát, de a kaput ismét nem találta el. A Sumqayit egyre inkább kezdett kinyílni, lassan pedig mindent egy lapra feltéve próbált támadni hogy megszerezze a vezetést és kiegyenlítsen összesítésben. A 84. percben aztán óriási balszerencse érte a Fehérvárt amely emberhátrányba került. Az épp hogy becserélt Ominger Gergő nagyon rosszul ugrott fel, a jobb térde maga alá fordult és hordágyon kellett levinni, több cseréje pedig nem maradt Pető Tamásnak. A Sumqayit ezután egyértelműen átvette a kezdeményezést, a 90. percben mégis a Vidi került ziccerbe, Gradisar szerzett labdát de a jó befejezés helyett rossz passzt választott.

A negyedik játékvezető a rendes játékidő letelte után hat perces hosszbbítást mutatott fel, így bőven volt min izgulni. A székesfehérvári játékosok szó szerint csúszva-mászva próbálták megakadályozni az ellenfél akcióitt, a ráadás első percében Bedi vetődött jól bele Vujnovics lövésébe. Egy perccel a vége előtt aztán a csereként beálló Ugur Cahangirov csúsztatott, de szerencsére a kaput nem találta el, ez pedig az azeriek utolsó helyzete volt. Gól nem született, a 0-0-s döntetlen pedig azt jelentette, hogy a Fehérvár FC továbbjutott a Konferencia Liga-selejtező harmadik körébe.

A székesfehérváriak ellenfele a következő körben a ciprusi Omonia Nicosia és a grúz Torpedo Kutaisi párharcának győztese lesz.

Konferencia Liga-selejtező, második kör, visszavágó

Fehérvár FC–Sumqayit FK (azeri) 0-0 (0-0)
Székesfehérvár, Sóstói Stadion, 4204 néző, Vezette: Kristoffer Karlsson

Fehérvár FC: Tóth B. – Melnyik, Huszti (Larsen, 68.), Szerafimov, Schön – Csongvai – Katona M. (Kovács M., 58.), Christensen (Ominger, 82.), Bedi, Stefanelli (Pető M., a szünetben) – Kovács P. (Gradisar, a szünetben) Vezetőedző: Pető Tamás.

Sumqayit FK: Dzhenetov – Muratov, Mustafayev (Mossi, 90+2.), Badalov, Sz. Radovics, Abdullazade – Rezabala (Cahangirov, 90+2.), F. Medeiras, Kehat – N. Vujnovics, Sadi­khov. Vezetőedző: Samir Abbasov.

Sárga lap: Bedi (54.), Melnyik (63.) ill., S. Radovics (45+1.), Vujnovics (88.)

Továbbjutott: a Fehérvár FC 2-1-es összesítéssel

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában