Helsinki hőseit így ismeri el méltó módon az utókor

2024.07.05. 17:00

Fehérváron ünneplik meg a Magyar Örökség-díjat

Rövidesen azt megillető helyére, Székesfehérvárra kerül az 1952-es Helsinki Olimpia teljesítményét nagy tisztelettel elismerő Magyar Örökség-díj díszes oklevele. Kedden ünneplik meg az eseményt az Olimpiai Emlékmű mellett.

Tihanyi Tamás

Melocco Miklós és Kű Lajos a budapesti Ráday Házban

Fotó: Kricskovics Antal

A székesfehérvári Aranycsapat Alapítvány elnökének, Kű Lajosnak a kezdeményezésére és tevékenysége nyomán június 22-én, szombaton délelőtt a budapesti Ráday Házban rendezett átadó ünnepségen Magyar Örökség-díjat kapott az 1952-es Helsinki Olimpia kiemelkedő teljesítménye. Bár Schmitt Pál volt köztársasági elnök a laudáció előtt méltatta Kű Lajos, valamint Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászművész és Tolcsvay Béla Kossuth-díjas énekmondó kitartását – hiszen nekik köszönhető, hogy nem ment feledésbe az 1952-es Helsinki Olimpia öröksége –, a díjat tanúsító oklevelet mégsem az Aranycsapat Alapítvány elnöke vehette át.

A FEOL beszámolt az esetről, amely akkor sok támogatót és sportbarátot megdöbbentett, közöttük olyanokat is, akik személyesen voltak ott a Ráday Házban, hogy gratuláljanak Kű Lajosnak. Akik értetlenkedve nézték, ahogy Novotny Zoltán, a Magyar Örökség-díj bíráló bizottságának tagja a díszes oklevelet Gyulai Zsoltnak, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökének a kezébe adja. A jóhiszeműen félreértésként értékelhető gesztus után azóta a MOB-nál is belátták, hogy az elismerés tárgyi bizonyítékának csak Székesfehérváron lehet méltó helye.

Kű Lajos nehéz időszakon van túl, de rövidesen a kezébe veheti az oklevelet. A díj igazolja törekvésének eredményességét
Fotó: Kricskovics Antal

A Magyar Örökség-díjat tanúsító oklevelet, illetve az adományozás tényét a Székesfehérváron szervezett Gyulai István Memorial atlétikai nagydíj napján és az események közvetlen közelében, július 9-én, kedden 17 órakor ünneplik meg az Olimpiai Emlékmű mellett az Aranycsapat Alapítvány tagjai, támogatói, a koszorúzás résztvevői, mindazok, akik Melocco Miklós alkotásánál a jelenlétükkel is szeretnék kifejezni tiszteletüket az 1952-es Helsinki Olimpia nem elfeledett hősei, a rövidesen Párizsba indulók példaképei előtt. A díjat Fábián László, a MOB főtitkára delegáció élén adja majd át Kű Lajosnak, az Aranycsapat Alapítvány elnökének.     

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában