Győzelemmel kezdett a Puskás!

2 órája

Földöntúli Pécsi, lesipuskás Colley

Közönségszorakoztató mérkőzésen aratott 2-1-es győzelmet az Újpest FC otthonában a Puskás Akadémia FC a labdarúgó NB I nyitó fordulójában.

Szabó Róbert

Colley pazar játékkal rukkolt elő az Újpest ellen

Fotó: Török Attila / NS

Közel két hónap pihenő után július 28-án délután ismét előkerült az aranysárga-kék sál, és a hasonló színekben pompázó mez is, a felcsúti szurkolók pedig felkerekedtek és a fővárosba utaztak, hiszen a Puskás Akadémia FC az Újpest FC otthonában lépett pályára. A kora esti, kellemesnek mondható melegben igazán pikánsnak ígérkező találkozóra sokan váltottak jegyet, a hazai szurkolók közel megtöltötték a számukra kijelölt szektorokat, de a Felcsút Ultras is szép számban képviseltette magát.

A találkozó tapogatózással kezdődött, az Újpest számára furcsa lehetett tétmérkőzésen pályára lépni, hiszen a nyár folyamán teljesen átalakult. Bár voltak játékosok akik ismerhették egymást, hiszen a tavaly negyedik helyen záró Fehérvár FC-ből hárman is a kezdőben találták magukat. A Puskás Akadémiánál ezzel szemben nem volt nagyobb meglepetés, Hornyák Zsolt a tavaly és a felkészülés alatt is bizonyító, már mondhatni összeszokott csapatnak szavazott bizalmat.

Az örömittas újpesti szurkolók nem is bírtak sokáig magukkal, a hetedik percben lila füsttel árasztották el a stadiont, ami miatt Bogár Gergő játékvezető két percre félbeszakította a találkozót. A 14. percben aztán említésre méltó esemény is történt, Quentin Maceirast hozták kellemetlen helyzetbe a csapattársak egy rossz keresztlabda után, de végül Pécsi Ármin kezei közt elhalt az Újpest akciója. Három perccel később ismét az ifjú kapusnak kellett észnél lennie, Geiger Bálint indítása után Tamás Krisztián lőtt jobbal a bal alsó felé, de nem talált a kapuba. 

A 23. percben Geiger Bálint ismét villant, szöglettel felérő szabadrúgást végzett el a jobb oldalról, Pécsi bizonytalanul jött ki a labdára, elszállt a feje fölött, azonban Matija Ljujics csak a kapufát találta el ziccerben. A Puskás Akadémia eddig nagyobb helyzetet kialakítani nem tudott, letámadással próbálkozott de kisebb sikerrel. A 26. percben viszont Szolnoki Roland nagyszerűen látta meg Lamin Colleyt, a gambiai jól ugrott ki, de Riccardo Piscitelli észnél volt és kifejelte a labdát az oldalvonalon túlra.

A két fél egyáltalán nem kímélte egymást, hol itt, hol ott kerültek a földre a játékosok. A 30. percben aztán Szolnoki villantott egy szép ívelést ismét, Nagy Zsolt ballal le is vette a labdát, ballal lőtt, azonban hiába volt nagy a löket, a kaput nem találta el. Szolnoki egyébként az egész első félidőben nagyszerűen játszott, üde színfoltja volt az egyébként néha lapos mérkőzésnek. 

A 35. percben Colley kapott jó ívelést Jakub Plsektől, Gergényi Bencével harcolt a tizenhatoson belül, elesett, de azért nem ítéltek büntetőt a javára, mert ő kezdeményezte a szabálytalanságot. A félidő végéhez közeledve aztán ismét érződött, hogy még nagyon a szezon elején járunk, Nagy Zsolt jó helyzetet alakíthatott volna ki, de rosszul döntött és eladta a labdát. Még a szünet előtt Mikael Soisalo előtt is adódott egy lehetőség, de nem ért jól oda Colley passzára, a szögletből pedig nem alakult ki lehetőség, maradt a 0-0 a félidőre.

A fordulás után a Puskás Akadémia kezdett aktívabban, aminek majdnem meg is lett az eredménye a 49. percben. Soisalo a jobb oldalon húzta meg a labdát, elment a védője mellett, középre passzolt Plseknek, aki levette a passzt, ráfordult a kapura, jól is lőtt jobbal, de Piscitelli földön túli bravúrral hárított. Az izgalom ekkor hágott a tetőfokára, az 50. percben Tamás estében passzolt tovább Csoboth Kevinnek a bal oldalon, Mamoudou Karamokót játszotta meg középen, a francia lövésére azonban szintén óriási bravúrral leért Pécsi és védett. 

Nem sokat kellett aztán várni, hogy megtörjön a csend. Az 55. percben Urho Nissila végezhetett el egy szabadrúgást a félpálya közepéről, jól találta meg Plsek fejét, aki kapura tette a labdát, Piscitelli bravúrral kitornázta azt a bal felsőből, de pont az érkező Colley elé, aki az üres kapuba bólintott, 0-1. Az öröm nem tartott sokáig, hiszen Patrizio Stronati elcsúszása után Ljujics nagyszerűen ugrott ki és óriási bombát lőtt a bal felsőbe az 59. percben, 1-1. A Puskás Akadémia rögtön támadásba lendült, a jobb oldalról Nissila végezhetett el egy újabb szögletet, Golla fejét találta meg, aki Colley elé fejelte le a labdát, a gambiai pedig lesipuskás módon vette be ismét Piscitelli kapuját, 1-2. Ezután sem volt nyugvása a felcsúti szurkolóknak, hiszen egy jobb oldali beadás után Csoboth fejelhetett kapura, jól is tette, de Pécsi bravúros reflexmozdulattal jobb kézzel kitolta a lehetőséget.

A 68. percben Colley nagyszerűen fordult le ellenfeléről, Joao Nunesről, Plseknek passzolt aki önzetlenül vissza is adta a labdát csapattársnak, de Piscitelli jól mozdult ki és hatalmas bravúrral védeni tudott, akár el is dőlhetett volna a mérkőzés. Öt perccel később már Csoboth cselezett nagy elánnal befelé a bal oldalról, de Golla önfeláldozóan blokkolta a próbálkozást. A skótok elleni Eb-mérkőzésen győztes gólt szerző szélső aztán aktívan próbálkozott a folytatásban is, de kaput nem sok sikerrel talált.

Az utolsó negyedóra kisebb Újpest fölénnyel kezdődött helyzetekkel azonban ez nem párosult, a Puskás Akadémiánál ugyanakkor remekelt Colley, aki rendre megszelidítette a rá felívelt labdákat amiből kisebb lehetőségekkel is párosult. A 87. percben Csoboth próbálkozott egy tekeréssel tizenhétről a kapu bal oldala felé, de Pécsi magabiztosan védett. 

A rendes játékidő lejárta után a negyedik játékvezető négy perc hosszabbítást mutatott fel, újabb gól azonban nem született, így a Puskás Akadémia FC 2-1-re diadalmaskodott az Újpest FC otthonában és győzelemmel kezdte az új idényt. 

Hornyák Zsolt csapata a második fordulóban a Zalaegerszeget fogadja hazai pályán augusztus 4-én, vasárnap 18.50 órától.

Labdarúgó NB I, 1. forduló

Újpest FC – Puskás Akadémia FC 1-2 (0-0)
Újpest, Szusza Ferenc Stadion, Vezette: Bogár Gergő

Újpest FC: Piscitelli – Bese, Nunes, Gergényi – Simon K. (Mucsányi, 67.), Tajti (Keita, 87.), Geiger (Dékei, 61.), Tamás K. (Dénes, 67.) – Ljujics (Radosevics, 88.), Csoboth – Karamoko. Vezetőedző: Bartosz Grzelak

Puskás Akadémia FC: Pécsi – Maceiras, Golla, Stronati, Ormonde-Ottewill – Szolnoki, Plsek – Soisalo (Komáromi, 83.), Nissila, Nagy Zs. (Markgráf, 90+1.) – Colley (Puljic, 90+3.). Vezetőedző: Hornyák Zsolt

Gól: Ljujics (59.), ill. Colley (56., 60.)

Sárga lap: Bese (37.), Geiger (45+1.), Tajti (63.), ill. Maceiras (71.), Colley (89.)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában