A siker kézzelfogható bizonyítéka

2 órája

Fontos oklevél érkezett meg Székesfehérvárra

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke egy levél kíséretében hétfőn délelőtt eljuttatta a Magyar Örökség-díj adományozását tanúsító oklevelet Székesfehérvárra, az Aranycsapat Alapítványhoz. Ahhoz a civil szervezethez, amely kezdeményezte az elismerést és mindent megtett azért, hogy az 1952-es Helsinki Olimpia sporthősei az utókor részéről ilyen formában is megkapják az őket megillető tiszteletet.

Tihanyi Tamás

Cserta Gábor, Kű Lajos és Takács János fogadta Székesfehérváron a „hazaérkező” magyar Örökség-díj oklevelét

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Kű Lajos olimpiai ezüstérmes labdarúgó két barátja és támogatója, Cserta Gábor és Takács János társaságában mutatta be az oklevelet az arra méltó helyszínen, az Olimpiai Emlékműnél. Ahol egyébként néhány nappal ezelőtt ünnepélyes külsőségek mellett – mások mellett Fábián Lászlónak, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkárának és Kamuti Jenőnek, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnökének a társaságában – már megünnepelték azt, hogy az 1952-es ötkarikás játékok világraszóló és minden bizonnyal megismételhetetlen teljesítménye Magyar Örökség-díjat kapott. (Kamuti Jenő akkor hosszú interjúban válaszolt a FEOL kérdéseire.) A székesfehérvári Aranycsapat Alapítvány elnökének Gyulai Zsolt MOB-elnök egy levél kíséretében küldte el a díj adományozását tanúsító díszes oklevelet és a hozzá tartozó jelvényt.

A legjobb helyen, Melocco Miklós alkotásán az oklevél
Fotó: Fehér Gábor / FMH

Kű Lajos a helyszínen elmondta: Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászművésszel egyeztetve szeretnék az oklevél legfontosabb mondatát az emlékmű falára faragtatni: „Az arra méltó 1952-ES HELSINKI OLIMPIAI CSAPAT TELJESÍTMÉNYE MAGYAR ÖRÖKSÉG.” Valamint azt is megpróbálják elérni, hogy a városban tájékoztató táblák hirdessék az alkotás – valljuk be, távolról érkező számára valóban nem könnyen meglelhető – pontos helyszínét.

Az oklevél legfontosabb mondatát az emlékműre faragtatják majd
Fotó: Fehér Gábor / FMH

Az ugyancsak Magyar Örökség-díjas Kű Lajos (2015-ben kapta meg a rangos elismerést) tevékenysége egy újabb nagyon fontos állomásához érkezett el. Azonban továbbra sem pihen: minap a felvidéki Jászonban, a Mécs László Szabadegyetemen kirobbanó sikerrel tartott előadást pályafutásáról, az Aranycsapatról, az 1952-es ötkarikás játékokról, a Kárpát-medencei Összmagyar Diákbajnokság szervezéséről és legújabb céljairól, közöttük a Nemzeti Összetartozás Kupa mérkőzéseinek folytatásáról.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában