A mozgás – hobbiként vagy versenysportként – egy életen át elkísér bennünket

2024.07.01. 18:30

Soponya: az Év tesitanára mindenki Marcsi nénije

Izgalmas megmérettetés zajlott a testnevelő tanárok körében az elmúlt két hónap során, hiszen kétfordulós szavazással megválasztották az ország legnépszerűbb testnevelő pedagógusait. A kétszáz fős vagy az alatti létszámú iskolákban tanító testnevelő tanár kategóriában Pekács Jánosné – mindenki Marcsi nénije –, a soponyai Zichy János Általános Iskola tanára nyerte el a díjat Fejér vármegyében.

V. Varga József

Pekácsné Marcsi a Diákolimpia Fejér vármegyei ifjú sportolólóinak társaságában

Fotó: Az iskola

A szavazás végeredményét a közelmúltban hozta nyilvánosságra a Magyar Diáksport Szövetség. A díj ezúttal nem kifejezetten szakmai, hanem népszerűségi jellegű volt, hiszen a kezdeményező diáksport szövetség mind a jelölést, mind a szavazást a közönségre bízta.

A gyerekek mozgáshoz fűződő viszonyában óriási szerepe van a testnevelő tanároknak, hiszen a legtöbb fiatal szinte csak a testnevelés órákon mozog rendszeresen. A tesitanár így egy életre meg is tudja szerettetni a mozgást, de akár el is távolíthatja a gyerekeket a sporttól.

A Magyar Diáksport Szövetség a szavazással azokat a testnevelőket szerette volna kiemelni és elismerni, akik a gyerekekkel megszerettetik a mozgást, képesek elérni, hogy a mindennapos testmozgás beépüljön diákjaik életébe, továbbá saját egészséges életvitelükkel példát mutatnak a gyerekeknek.

A K&H mozdulj! – az év tesitanára program a társadalom aktív életmódjának támogatásában hosszú ideje elkötelezett pénzintézet támogatásával és a Mediaworks Hungary Zrt. média-együttműködésével zajlott.

Ha a sport minél hamarabb beépül a mindennapjainkba, annál nagyobb az esélye annak, hogy a mozgás – hobbiként vagy versenysportként – egy életen át elkísér bennünket, megalapozva ezzel egészséges, teljes életünket. Gyermekkorban, ebben a szülőkön kívül a testnevelő tanárnak van a legfontosabb szerepe, ezért a kiíró az Év tesitanára díjjal azokat a pedagógusokat helyezte reflektorfénybe, akik elültetik diákjaikban a sport szeretetét, és így a fiatalok örömmel veszik fel a tornacipőt akár az iskolában, akár azon kívül.

Amint megtudtuk: a szavazásra bárki jelölhetett testnevelő tanárt: diák, szülő vagy kolléga is. A kezdeményezés népszerűségét mutatja, hogy országszerte rengeteg, 5400 jelölés érkezett 1050 tesitanárra.

– A kétszáz fős vagy az alatti létszámú iskolákban tanító testnevelő tanár kategóriában Pekács Jánosné – mindenki Marcsi nénije –, a soponyai Zichy János Általános Iskola tanára nyerte el a díjat Fejér vármegyében – mondta el lapunknak Hollósi Lászlóné Anikó, az intézmény igazgatója.

A soponyai iskola diákjai kézilabdában és atlétikában a legsikeresebbek. Pekácsné Marcsi 1999 óta tanít a település iskolájában, több ízben a körzet legeredményesebb testnevelője volt, a Terstyánszky Ödön-díj birtokosa, az idén megkapta a Diákolimpia körzeti testnevelője díjat, a soponyai intézmény pedig a Diákolimpia legaktívabb Fejér vármegyei iskolája díjat nyerte el.

– Marcsi mindig is testnevelő tanárnak készült. Édesapjától örökölte a sport iránti rajongását. Diákjaival rengeteg versenyen vesznek részt, a múlt héten az iskola kézilabda-csapata és atlétái a Kisiskolák Országos Diákolimpia versenyén szerepeltek kiválóan. A kézilabda utánpótlás az iskola szivacskézilabda szakkörében ügyesedik, az intézmény kézilabda-csapata pedig a Fehérvár Kézilabda Club fiókcsapataként dolgozik, az ifjú sportolók hétről hétre utaznak versenyekre Marcsi néni vezetésével – tette hozzá Hollósiné Anikó.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában