Új seprű

2 órája

Suzana Lazovic az Alba Fehérvár KC új vezetőedzője (galéria)

Fiatal, de mégis tapasztalt és szigorú vezetőedző próbálja kihozni a legtöbbet ősztől a fehérvári lányokból.

Szupkai Gábor

Malgorzata Trawczynska, Débora Solange Moreno da Costa, Suzana Lazovic, MaddyAalla Rotaetxe, Hadfi Gréta, Balássi Lily, Szabó-Májer Krisztina, Czenki Petra és Flatsker Fanni

Fotó: Szupkai Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az Alba Fehérvár KC női kézilabdázói  már hétfőn megkezdték a felkészülést a következő szezonra. A távozó és érkező játékosok névsora ismert volt, egyedül a vezetőedző kilétét fedte eddig homály. Egészen szerdáig, mikor a klub bejelentette, hogy a montenegrói Suzana Lazovic ül le a kispadra.

A sajtótájékoztatón Mészáros Attila sportért felelős alpolgármester elmondta, reméli sikeresebb szezon elé néz a csapat, mint tavaly, és eléri az 5-8. helyek valamelyikét.  

Balássi Imre erre annyit válaszolt, nagyon elégedett lenne ezzel a pozícióval, mert azt látni kell, hogy a magyar női bajnokság tovább erősödik, mindenki próbálja stabilizálni a helyzetét. Ráadásul a klub az önkormányzat és támogatók pénzéből tartja fent magát, nem tartozik anyagilag az élmezőnyhöz. Az Alba továbbra is a saját nevelésű játékosokra igyekszik támaszkodni, és ezen nem szeretnének változtatni. Mint elmondta, most is vannak a csapatba felkerülő, visszatérő és új játékosaik is a keretben. Új szakmai vezetővel is vágnak neki a szezonnak, aki igazából nem új, hiszen tavaly a kínai U20-as válogatott mellett dolgozott Fehérváron. De a legfontosabb, hogy a náluk játszó játékosok fejlődjenek.

Másodszor lesz a csapatnak olimpiai ezüstérmes vezetőedzője, Deli Rita után, de Suzana Lazovics emellett Eb- és BL-győztes is, akinek nem idegen Fehérvár. 

– Két éve vagyok itt Székesfehérváron a kínai junior-válogatottal, ismerem a környezetet, ismerem a klubot, tudom, hogy az Alba nagy múltú egyesület, és szeretném tovább írni ezt a történelmet. A szezonbeli játékot illetve lépésről-lépésre szeretnék fejlődni. A felkészülés fő feladata, hogy a hat új- és a két utánpótlás korú játékos jó elegyet alkosson a már itt lévő maggal. A régiek pedig hozzák a motivációt amivel rendelkeznek, és ebből egy jó csapat formálódjon. Az első feladat az lesz, hogy a filozófiámat, az elképzeléseimet át tudjam adni a játékosoknak, és a rajtra olyan kohézió alakuljon ki a csapaton belül, ami megfelelő motivációval párosul és megfelelő eredményekkel. Ha olyan pillanatok, eredmények lesznek, amik nem illeszkednek az elvárásokhoz, mindenért felelősséget vállalok, a sikert viszont a játékosok érik el. Nagyon büszke vagyok és megtiszteltetés, hogy ezzel a klubbal dolgozhatok – mondta az új vezetőedző.

Azt fontos kiemelni, hogy 9 olyan játékos van jelenleg a keretben, aki az Alba utánpótlás-rendszerében fejlődtek, ami mindenképpen siker.

Az új játékosok közül először a lengyel Malgorzata Trawczynska szólt pár szót, kifejtve, hogy a legutóbbi év nagy változás és tapasztalatszerzés volt számára, hiszen az volt az első éve külföldön, de Dunaújvárosban jobban megismerte a bajnoki rendszert, a csapatok erősségét. Az új kihíváshoz alkalmazkodni tudott, ami nagy előny lesz neki idén, és örül, hogy új kihívás elé nézhet Fehérváron.

Débora Solange Moreno da Costa számára is nagy változás volt az előző DKKA-s esztendő, hiszen először hagyta el Portugáliát. Gyerekkora óta tudta, hogy Magyarországon szeretne játszani, de nem gondolta volna, hogy ez ilyen gyorsan sikerül. Egy év alatt is sokat fejlődött mint ember, és mint játékos is, és nagy érdeklődéssel, izgatottan várja az Albás kalandot.

A spanyol kapus Maddi Aalla Rotaetxe is először játszik külföldön, két éve spanyol válogatott kerettag volt az Eb-n, most pedig friss spanyol kupagyőztesként érkezett Fehérvárra. Nagy döntés, és fontos pillanat, hogy elhagyta Spanyolországot, és Európa egyik legjobb ligájába jött, ami nagy lépés a karrierjében.

Hadfi Gréta a másik új kapus a fehérváriaknál, ő szintén örül, hogy ilyen nagy múltú klubba jött. Motivált, reméli gyorsan összeáll a csapat, számára az egyéni fejlődés a cél, hogy jól teljesítsen. 

Balássi Lily nagy visszatérő, három évig a Metz akadémiáján képezték, ami elmondása szerint talán az egyik legjobb akadémia, büszkeség ott játszani és fejlődni. Viszont nehéz a felnőtt csapatba bekerülni, hiszen a BL négyes döntő állandó résztvevője a klub, így a fejlődés és kellő játéklehetőség miatt jött haza, és természetesen nem volt kérdés, hogy Fehérvárra, hiszen minden ide köti.

Szabó-Májer Krisztina elmondása szerint három évet "háttérbe húzódott", máshol próbálta ki magát, tapasztalatokat gyűjtött. A rutinszerzés miatt, a Fehérvárról való kitörés miatt jót tett neki a távollét, de örül, hogy nyitva maradtak számára a kapuk, és visszajöhetett. Jó, hogy mindenki mosolyogva várta és még mindenki szereti, jó ide hazatérni. Kíváncsian várja, hogy ezt a fiatal és egyben rutinos csapatot hogy sikerül összekovácsolni, de úgy érzi ehhez megtalálták a megfelelő vezetőedzőt.

Czenki Petra és Flatsker Fanni idén a felnőtt csapattal edzenek, ha megvetik a lábukat a nagyok között, az nagyszerű, de a jövőben biztosan a klub nagy értékei lesznek.

Névjegy:

Suzana Lazovic
Született: 1992. január 22., Podgorica
Klubja játékosként: Buducsnost Podgorica (2007-2018)
Válogatottság: 97 (111 gól)
Sikerei: Olimpiai ezüstérmes (2012), Európa-bajnok (2012), Bajnokok Ligája-győztes (2012, 2015), junior vb bronzérmes (2010).
Edzőként: Montenegró junior válogatott (2017-2021), Kínai juniorválogatott (2022)

Az Alba Fehérvár KC nyári programja

Collagenius Kupa, Székesfehérvár (Köfém Sportcsarnok, augusztus 1-3.)

Egyben a hivatalos szezonnyitó - bérletárusítás mindhárom mérkőzésnapon

08.01. csütörtök

16:00 Iuventa Michalovce (SVK) - Házena Kynžvart (CZE)
18:30  Alba Fehérvár KC - Moyra-Budaörs

08.02. péntek

16:00 Házena Kynžvart (CZE)-Moyra-Budaörs
18:30 Alba Fehérvár KC- Iuventa Michalovce (SVK)

08.03. szombat

15:00 Moyra-Budaörs -Iuventa Michalovce (SVK)
17:30 Házena Kynžvart (CZE) - Alba Fehérvár KC

 Nemzetközi torna, Kapronca (augusztus 15-16.)

08.15.: Podravka Vegeta (CRO)- Alba Fehérvár KC 
08.16.: Alba Fehérvár KC - HC Dunarea Braila (ROU)

Metzingen-edzőtábor (augusztus 18-25.)

08.20.: Frisch Auf Frauen Göppingen (GER) - Alba Fehérvár KC 
08.23.: TuS Metzingen (GER) - Alba Fehérvár KC

Felkészülési mérkőzés:

08.31.: Alba Fehérvár KC- Podravka Vegeta (CRO)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában