Jónás Ferenc remek futása a Vértesben

2 órája

A skandinávok fölényét hozta az Európa-bajnokság első szakasza

Dupla svájci és norvég sikerrel indult Tájfutó Európa-bajnokság, Jónás Ferenc húsz éve nem látott jó Eb eredménnyel zárt. A klasszikus távon nem született meglepetés, svédek 21-szeres világbajnoka Tove Aleksandersson űridővel nyert a hölgyeknél.

Horog László

Jónás Ferenc küzd a természet adta kihívásokkal az Európa-bajnokságon

Fotó: MTFSZ

Középtávon osztották ki az első érmeket a Fejér vármegyei Csókakő térségében az immár 16. alkalommal rendezett Tájfutó Európa-bajnokságon. Komoly volt a létszám, ezen kategória küzdelmeire több mint 270-en neveztek, így hat selejtezőfutam után alakult ki a 60-60 fős női és férfi mezőny. A magyar válogatott a várakozásoknál jobban teljesített a selejtezők során, hiszen 9 tájékozódási futója, 6 nő és 3 férfi atléta állhatott oda a szombati rajthoz.

Az első futóknál már látszott, hogy a pályakitűző nem fukarkodott a szintekkel, így sokat kellett a Vértesben mászni, oldalazva futni a terepen, ami a tartósan harminc feletti, sőt, közel negyven fokos hőség miatt igazi erőpróba volt a versenyzők számára. A nehéz, technikás terep miatt kisebb-nagyobb hibák minden futónál becsúsztak, a svédek világklasszisa, az ezúttal is favoritnak számító Tove Aleksandersson is mindjárt egy 3 perces hibát vétett a pálya első szakaszán, ezzel el is szálltak a győzelmi esélyei.

A férfiaknál tulajdonképpen egyetlen futó nem hibázott nagyobbat, a norvég csapatból Eirik Langedal Breivik, és ez elég volt ahhoz, hogy legyőzze honfitársát, Kasper Harlem Fossert és a címvédőt, a svéd Albin Ridefeltet. A magyar csapatból Jónás Ferenc fantasztikusan kezdett, és az első mérőpont pont előtt már nem pusztán utolérte az előtte 2 perccel induló vetélytársát, hanem a 7-es ellenőrzőpontnál még ő volt az egész mezőnyből a leggyorsabb. Ezután azonban két apró hiba a remélt, top 10-es helyezésébe került, ám a Szegedi Vasutas versenyzője így is elmondhatja, hogy Domonyik Gábor 2004-ben, sprintben szerzett 6. helye óta a legjobb magyar egyéni eredményt érte el azzal, hogy a 13. helyen zárt. 

A másik két magyar döntős közül a Tabáni Spartacus fiatal tájfutója, Csoboth Márton az előkelő 21. helyen zárt. A csapat legfiatalabb tagja végig kiegyensúlyozottan versenyzett, a táv második felében egy rövidebb átmenetben, az egész mezőnyben ő volt a leggyorsabb, így összességében a majdnem 160 fős mezőny jelentős részét megelőzte. A pécsi Baumholczer Máté is megküzdött a nehéz tereppel, végül a 42. helyen fejezte be a versenyt.

Ahogy a férfiaknál, úgy a nőknél is kettős siker született, itt azonban újra a legjobb lett a címvédő. a Bernben élő Simona Aebersold a táv első ellenőrzőpontján az élre állt, onnantól pedig nem is engedte ki a kezéből a győzelmet. Mögötte az ugyancsak svájci Natalie Gemperle és a norvég Andrine Benjaminsen állhatott még a dobogóra.

Ami a magyarok teljesítménye kapcsán kijelenthető, korábban ennyire erős és kiegyensúlyozott csapatunk nem volt, hiszen a hat versenyző a 32-52. helyen ért célba. A négy junior világbajnok, Máramarosi Rita, Mag Viktória, Gárdonyi Csilla és Czakó Boglárka, az egyetemi Európa-bajnok Sárközy Zsófia egyaránt jelezte futásával, hogy erős lesz a magyar csapat a keddi váltóversenyben, ahová Mag Fruzsina is jó eséllyel pályázik, hiszen ő is megelőzött több, nála magasabban rangsorolt futót. 

A keddi váltó előtt azonban a legtöbb versenyző vasárnap még nem pihenhetett, hiszen a hosszútávú versenyen is kiosztották az újabb Eb-érmeket. Itt nem született meglepetés a hölgyeknél, Tove Aleksandersson négy perc előnnyel nyert Simona Aebersold előtt, a bronzérmes itt is Andrine Benjaminsen lett. A 118 fős mezőnyben Czakó Boglárka 23. és Máramarosi Rita 26. helye igencsak figyelemre méltó.

A férfiaknál ismét norvég győzelem született, Kasper Harlem Fosser a svájciak legendáját, az idén már 41 éves Daniel Hubmannt megelőzve nyert, míg a harmadik helyre a finn Miika Kirmula ért oda. Jónás Ferenc és Baumholczer Máté kiegyensúlyozottan és egyenletesen futva a 37. és 39. helyen ért célba, de Divin Péter 54. helyével is majdnem száz atlétát megelőzött.

Az En-n a hétfő pihenőnap, kedden viszont jön a leglátványosabb erőpróba, a tömegrajttal induló váltóverseny. A magyar versenyzők formájából kiindulva akár minden idők legjobb csapat eredményét is elérhetik, hiszen a női és a férfi váltó képes lehet arra, hogy a legjobb hat között végezzen. A verseny erre a napra a várgesztesi Villaparkhoz közeli területre költözik, ahol a tájfutók délután 14 és 16 óra között mérik össze erejüket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában