Katona jött, látott, gólt lőtt

2 órája

Küzdésből jeles: otthon nyert a Vidi!

Döcögős mérkőzésen, nagyszerű kezdéssel és óriási kitartással végül 3-1-re diadalmaskodott a Fehérvár FC a Diósgyőri VTK ellen a labdarúgó NB I második fordulójának szombati játéknapján a Sóstói Stadionban.

Szabó Róbert

Nagy küzdelem volt a pályán

Fotó: Kricskovics Antal

Nagyszerűen kezdett a Vidi, amely már az első percben szöglethez jutott. Tobias Christensen végezte el a jobb oldali sarok rúgást, az ötös sarkánál Nejc Gradisar lábán megpattant a labda, pont Nikola Szerafimov fejére, aki hat méterről fejelt a kapu bal oldalába úgy, hogy Artem Odincov földbe gyökerezett lábakkal nézte az eseményeket, 1-0. Annak ellenére, hogy előnybe került a házigazda nem adott alább, igyekezett megduplázni előnyét, de a hatodik percben Pető Milán hiába kapottt jó indítást Marco Lund jól ért vissza és blokkolta a lövést. Három perccel később aztán már a diósgyőriek jártak közel az egyenlítéshez, Varga Zétény végezhetett el egy szabadrúgást jobbról, a tizenhatos mellől éles szögből, kapura tekert, de Tóth Balázs odaért a rövidre és kipaskolta a labdát.

A kezdeti székesfehérvári fölény szép lassan visszább esett, a DVTK pedig elkezdett éledezni és jól észlelték, hogy a hazaiak bal oldala sebezhető. A 20. percben aztán Vladiszlav Klimovics kapott nagyszerű labdát Vargától a jobb szélen, az alapvonalig futott a tizenhatoson belül, középre passzolt, a második hullámban érkező Franchu pedig négy hazai játékos között a kapuba passzolt jobbal és egyenlített, 1-1. A folytatásban ismét visszakerült a mezőnyfölény a Vidi kezébe, ez nagyobb helyzetekkel azonban nem párosult. 

A félidő végéhez közeledve a Diósgyőri VTK ismét új erőre kapott, és egyre többet birtokolta a labdát, a 35. perctől jóformán beszorította a székesfehérváriakat, helyzetek azonban nem párosultak ezzel. A nehéz nagyjából öt perc után elkezdett éledezni a Vidi, de így is a diósgyőrieké volt az utolsó lehetőség, Klimovics lövését azonban könnyedén fogta Tóth. 

A második játékrészt is aktívabban kezdte a Vidi, az első öt percben két szögletet is elvégezhetett a csapat, de ezek veszélytelenk voltak. Az 52. percben aztán Lund egy kaszáló mozdulatot tett bal lábbal a tizenhatoson belül Gradisarral szemben, a játékvezető valamint a VAR-szoba is úgy ítélte meg, hogy nem ér tizenegyest az eset. Hat perccel később aztán Pető passza után Bedi próbálkozott, a jobb alsóba rúgta volna a labdát, de Odincov vetődve védett. Két perc múlva viszont már Tóth kapuja forgott veszélyben, egy szöglet után Bozsidar Csorbadzsijszki fejelhetett ötről, de nem talált célt. 

A csapatok egyáltalán nem lettek veszélyesebbek a kaprura, azonban a 65. percben Tóthnak ismét bravúrra volt szüksége. Gera Dániel passzolt középre jobb oldalról, amire kivetődött a kapus, de balszerencséjére pont Holdampf Gergő lábára paskolta a labdát, aki kihagyta a talán kihagyhatatlant. Ezek nem a Fehérvár percei voltak, amely eléggé dekoncentrált volt, rossz helyen adott el labdákat és választott rossz megoldásokat. 

Az utolsó negyedórára fordulva leginkább a mezőnyben zajlott a játék, egyik csapat sem vállalt túl nagy kockázatot, emellett rengeteg volt a technikai hiba. A 76. percben azonban megtört a csend, szinte semmiből a csereként beálló 20 esztendős Babos Bence kapott jó labdát Christensentől, jobb oldalról jobbal, a hosszú alsóba lőtt a tizenhatoson belül, Odincov hiába úszott a labdáért, nem érte azt el, 2-1. Három perccel később aztán lezárhatta volna a házigazda az összecsapást, Christensen vette észre ismét jól a bal oldalon üresen érkező Spandler Csabát, a védő azonban ballal a kapu mellé lőtt jó helyzetből.

A hátralévő időben a Diósgyőri VTK mindent megtett az egyenlítésért, de a Vidi védelme jól állta a sarat és nem engedte, hogy ellenfele nagyobb helyzetet alakítson ki. Ráadásul a rendes játékidő utolsó, negyedik percében Katona Mátyás volt nagyon agilis, megszerezte a lecsorgó labdát, elvitte a védők között és jobbal 10-ről, kissé balról okosan a jobb sarokba emelt a kifutó kapus mellett, ezzel beállítva a 3-1-es végeredményt.

A Fehérvár FC játékosai nem dőlhetnek hátra, hiszen csütörtökön már Cipruson lépnek pályára az Omonoia FC ellen a Konferencialiga-selejtező harmadik körének első mérkőzésén. A bajnokságban legközelebb az Újpest FC vendégeként lépnek pályára Pető Tamás fiai augusztus 11-én, vasárnap.

Labdarúgó NB I, 2. forduló

Fehérvár FC – Diósgyőri VTK 3-1 (1-1)
Székesfehérvár, Sóstói Stadion, 3063 néző, Vezette: Pintér Csaba

Fehérvár FC: Tóth – Melnyik, Szerafimov, Larsen, Spandler – Csongvai – Kovács M. (Katona, 57.), Bedi, Christensen (Simut, 90+4.), Pető M. (Babos, 71.) – Gradisar. Vezetőedző: Pető Tamás

Diósgyőri VTK: Odincov – Gera D., Lund, Csorbadzsijszki, Sanicanin – Vallejo (Holdampf, 6.) – Varga Z., Klimovics (Bényei, 72.), Franchu (Ferencsik (72.), Huszár (Pozeg Vancas, 60.) – Rakonjac (Edomwonyi, 60.). Vezetőedző: Vladimir Radenkovics

Gól: Szerafimov (1.), Babos (76.), Katona M. (90+4.) ill. Franchu (20.)

Sárga lap: Gradisar (11.), ill. Varga Z. (87.)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában