Kű Lajos tudja, milyen Boszniában játszani

3 órája

Mindhárom csapatunk győzhet és tovább juthat!

Fel a győzelmekre, szurkoljunk!, lelkesedik tőle megszokott módon Kű Lajos, a székesfehérvári Aranycsapat Alapítvány elnöke, a Videoton, a Ferencváros és a belga FC Brugge egykori válogatott, olimpiai ezüstérmes labdarúgója. Nem beszélt mellé, mindhárom soron következő nemzetközi mérkőzésünkre határozottan tippelt, és összességében három győzelmet jósolt. Szerinte készülődhetünk akár minden idők legjobb kupaszereplésére.

Tihanyi Tamás

Kű Lajos egy könyvvel, amelyben azt a mérkőzést idézték fel, amikor BEK-döntőt játszott belga csapatával a Liverpool ellen

Fotó: feol.hu

A Borac Banja Luka csütörtökön este a Ferencvárost fogadja.
– Az első mérkőzésen a három magyar csapat közül a Ferencváros játszott a leggyengébben, de hála Istennek, van még egy másik meccs, egy visszavágó is – elemzett Kű Lajos. – Az akkori Fradival 1972-ben játszottam egy fantasztikus mérkőzést minden idők legjobb boszniai csapatával, a jugoszláv bajnok Zeljeznicarral csaptunk össze. Hasonló volt a helyzet, mint most, hiszen az első találkozón, Budapesten 2-1-re veszítettünk: nagyon esett és a bosnyákok a vízipólóban jobbnak bizonyultak. Azonban a visszavágón részese lehettem a győzelemnek, a rendes játékidő alatt rúgtam egy gólt, a döntetlen után büntetőrúgások következtek, majd a sorsdöntő utolsó tizenegyest sikerült értékesítenem, így végül sikerült a továbbjutás. Akik most elindulnak Banja Lukába, úgy kell autóbuszba ülniük, hogy csak és kizárólag a győzelem az elfogadható eredmény. Egygólos győzelmet várok, 1-2 lesz a végeredmény. Ha én lennék az edző, nem engednék felszállni a buszra olyan játékost, aki nincs meggyőződve arról, hogy csak a győzelem lehet az összecsapás vége. Úgy kell hozzáállni a mérkőzéshez, hogy éreztetni kell az ellenféllel: nincs esélye. A Ferencváros a magyar labdarúgás Nemzeti Színháza, igazi Fradi szívvel kell, hogy játsszon mindenki. Úgy kell elutazni, mint ahogyan mi tettük azt, amikor annak idején útnak indultunk Szarajevóba!

Mindig a Fradi állt hozzá a legközelebb, de sokkal boldogabb lenne, ha több magyar játékos alkotná a keretet
Fotó: feol.hu

A Paksi FC a cseh Mlada Boleslav csapata ellen otthon játszik.
– Két nagyszerű vidéki csapatunk is versenyben van még a nemzetközi porondon. A paksiak Csehországban az utolsó pillanatig győzelemre álltak, de egy nagyon szép szabadrúgással egyenlítettek a hazaiak. Azonban Pakson fergeteges a szurkolótábor, oda tud hatni, hogy sikerüljön a győzelem. Pakson egy-két játékos egymaga el tudja dönteni a találkozót. A tradícióban bízni kell, a legutóbbi három évben a magyar mezőnyben a paksiak rúgták a legtöbb gólt, ez benne van a lábukban, rendkívül gólképes a társaság. Hihetetlenül veszélyesek a kapura, remélhetően ezt a csehekkel szemben is bizonyítják majd. Szerintem 2-1-re győzünk és tovább jutunk! Ráadásul óriási boldogsággal tölti el az embert, hogy a 18-as keret minden tagja magyar, és mindezt zöldben! Egyébként ez lenne az etalon, ezt kellene követnie a többi csapatnak, a Puskásnak, a Fehérvárnak és a Ferencvárosnak is, legalább annyira, hogy egyenlő arányban legyenek a keretben a magyar és a külföldi játékosok. Biztos vagyok abban, hogy náluk is dupla hangerővel zúgna a biztatás! Nálam a Fradi mindenek felett áll, de a paksiak érdemeit feltétlenül el kell ismerni – egyébként ott leszek a helyszínen és személyesen szurkolók majd a győzelemért.

A Puskás Akadémia FC a sokkal esélyesebbnek tartott ACF Fiorentina csapatát várja a felcsúti stadionban.
– Az első mérkőzésen Firenzében a Puskás óriási meglepetésre az utolsó pillanatban egyenlítve szuper játékot produkált az olaszok ellen – idézte fel Kű Lajos. – Talán kevesen emlékeznek rá, hogy az Aranycsapat tagja, Hidegkuti Nándor volt a Fiorentina legjobb edzője a hatvanas években, UEFA-kupát nyertek vele. Mit lehet most mondani? A visszavágó itthon lesz, hazai környezetben, ami mindenképpen előny, de az ellenfél rutinos, vérbeli profi játékosokról áll, ezért nem lehet hátra dőlni, az utolsó pillanatokig összpontosítani kell. Sokkal keményebben és szervezetebben védekeznek majd az olaszok, mint tették azt Firenzében, és van néhány olyan játékosuk, akik egymaguk el tudnak dönteni egy meccset, de Nagy Zsolt is remek formában van, főszereplője lehet a továbbjutásnak. Ne legyen igazam, inkább győzzünk a rendes játékrészben, de a tippem 2-2 és tizenegyesekkel jut tovább a Puskás Akadémia.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában