Végig fölényben játszottak a hazaiak, még olcsón megúszta a Vidi

2 órája

Minimális fehérvári hátrány

Ciprusra utazni nem rossz dolog, kivéve ha egy nehéznek ígérkező UEFA-konferencialiga-mérkőzés vár ránk.

Szupkai Gábor

Végig a ciprusiak akarata érvényesült

Fotó: fehervarfc.hu

Márpedig senki sem számított sétagaloppra, de a ciprusiak rögtön az első másodpercekben tövig nyomták a pedált, és csak kapkodtuk a fejünket. Azonban akadt, aki higgadt fejjel tűrte a hazai rohamokat, mégpedig a kapuban Tóth Balázs, aki a 9. percig már két bravúrt is bemutatott. Előbb Semedo közeli ziccerénél, majd Semedo beadása után Stepinski közeli lövésénél mutatta meg, miért is került be a neve a szövetségi kapitány, Marco Rossi jegyzetfüzetébe. Az első negyedóra végére aztán elfogyott a nicosiai lendület, és egy kontrából Christensen adott mérnöki pontossággal megszerkesztett passzt Kovács Mátyásnak, ő azonban már közel sem volt ennyire precíz, és kicsit oldalról, 7 méterről fölé lőtte a ziccert. A fehérváriak ezután nagyon taktikusan tartották a labdát, így a ciprusiaknak nem volt mivel játszaniuk, az pedig idegenben már fél siker. Semedo azonban továbbra is nagyon virgonc maradt, Bohdan Melnyik egy sárga lapot is begyűjtött a Zöld-foki Köztársaságból érkezett játékosról. A 29. percben Maric távoli löketét védte Tóth, pár perccel később viszont már ő is csak szemmel követte, ahogy Khammas beadását Stepinski csúsztatta meg fejjel, ám ez is elég volt a fehérvári kapustól, a labda a bal kapufa mellett éppen elsuhanva hagyta el az alapvonalat. A hazaiak bal oldala volt veszélyesebb támadásban, mégis egy jobbról érkező Diounkou-beívelés után fejelt Stepinski kapufát a 40. percben. A lengyel aztán még a szünet előtt újra a szívbajt hozta ránk, ismét Diounkou beadását fejelte közelről fölé. Ideje volt már a szünetnek, de ehhez még hárompercnyi hosszabbítást kellett kibírniuk a fehérváriaknak, ami csak egy újabb földöntúli Tóth Balázs-bravúrral sikerült Semedo lövése után.
A szünetben ketőt cseráélt Pető Tamás, és lássuk be, inkább részéről volt indokolt a változtatás. Ennek ellenére fordulás után is inkább a ciprusi szemek örülhettek annak, amit láttak. Azért a Vidi is ott volt, Milicevic ért fel szépen a támadással, meg is kapta a labdát, 13 méterről, éles szögből alig lőtt kapu mellé a legújabb fehérvári igazolás. Utána viszont újra Tóth Balázs volt a főszereplő, először Simic 11 méteres löketét védte bravúrral, majd a kipattanót Semedo tette vissza 7 méterről, a kapus pedig azonnal reagált és ismét nagyot védett. Christensen 18 méteres lövésénél kellett hárítania Fabianonak, Stepinski viszont jóval közelebbről, 7 méterről lőhetett a 60. percben Diounkou passza után, és ehhez már Tóth Balázs is kevés volt, előny ott, 1-0. A ciprusi kapus nem volt ekkora gondban Gradisar löketénél, elég volt egy bravúr is, hogy megóvja hálóját a góltól. Az utolsó tíz percre ráfordulva Lang Ádám is pályára került, Diounkout váltotta, aki megsérült, és végre Stepinski sem riogatott minket, mert helyette Kakoulli lépett a gyepre. Talán emiatt is az utolsó tíz percben kicsit javított a labdabirtoklási arányon a Fehérvár, sőt helyzetecske is akadt, Milicevic ívelt kapu elé egy szabadrúgást, Larsen fejelt kapu mellé.  A hat perc ráadásban Semedo még mindig kellemetlenkedett, de szerencsére nem eléggé, így maradt az eredmény.
A visszavágót jövő héten szerdán rendezik 18 órakor a Sóstói Stadionban. 

Omónia FC–Fehérvár FC 1-0 (0-0)
Nicosia, GSP Stadium. Vezette: Léonce Lionel Tschoudi (Matthias Sbrissa, Bastien Lengacher) – svájciak.
Omónia FC: Fabiano – Diounkou (Lang 81.), Coulibaly, Panagiotou, Khammas – Maric, Ewandro (Charalampous 72.), Erakovics (Kousoulos 88.) – Simics (Atzili 88), Stepinski (Kakoulli 81.), Semedo. Vezetőedző: Valdas Dambrauskas.
Fehérvár FC: Tóth B. – Spandler (Milicevic - a szünetben), Larsen, Szerafimov, Melnik – Kovács M. (Pető M. - a szünetben), Bedi (Huszti 61.), Csongvai, Katona (Holender 66.) – Gradisar (Babos 75.), Christensen. Vezetőedző: Pető Tamás.
Gólszerző: Stepinski (60.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában