A 83 éves Bárkovich István még egy szezont vállal a vármegyei szövetségben

17 órája

Négy évtized a fegyelmi bizottság élén

Fejérben nem futballozott, mégis a megyei foci legendájának számít Bárkovich István, aki 42 éve dolgozik az FMLSZ, illetve modern nevén az FVLSZ kötelékében.

Horog László

Bárkovich István immár 42 éve vezeti a fegyelmi bizottságot a vármegyei fociszövetségben

Fotó: Horog László / FMH

Múltidézéssel kezdjük a beszélgetést az igazgatóság Honvéd utcai, földszinti épületében. Gyorsan elrepültek az évtizedek, a sportvezető kinevezésekor, a nyolcvanas évek legelején nem gondolta, hogy ilyen hosszasan irányítja az amatőr futball egyik legfontosabb bizottságát.

- Nem ma kezdtem, 1982. óta dolgozom a szövetségben. Kezdetben a fegyelmi bizottság tagjaként, majd 1989-ben a fegyelmi bizottságunk elnöke, Kastori Tibor a szövetség főtitkára lett, én léptem a helyére. Itt mindig konkrét ügyekben kell dönteni, ez engem jobban érdekel. A felelősség különösebben nem zavar.

Bárkovich István felnőttként került a koronázóvárosba. „Nem vagyok fehérvári. Sopronban jártam középiskolába, a kollégiumnak volt focicsapata, ott kezdtem játszani. A Győr-Sopron megyei ifjúsági bajnokságban szerepeltünk, amit meg is nyertünk 1960-ban, amikor negyedikesek voltunk. Később kerültem Fejérbe, 1989-ben Sárvári István volt a szövetség elnöke, és ő javasolt a fegyelmi bizottság első emberének, amit az elnökségnek jóvá kellett hagynia. Aztán Nemes Ferenc lett az FMLSZ első embere, ő is arra kért, hogy folytassam a munkát, dolgozzak tovább ugyanúgy a kollégáimmal, ahogy korábban. Szőke Miklós volt a főtitkár, majd hamarosan Földvári Ferenc váltotta. Nemes az MLSZ alelnöke lett, érthetően a Fejérben betöltött tisztségéről lemondott. Az MLSZ strukturális szervezeti változását követően Bencsik István lett a társadalmi elnök. Tizenöt éve Schneider Béla, vezeti az igazgatóságot, viszi a napi ügyeket, előbb főtitkárként, napjainkban pedig igazgatóként. Érthetően vele egyeztetek a legtöbbet.”

Bárkovich azt mondja, az elmúlt lassan fél évszázad során mindenkivel hatékonyan dolgozott együtt, beleértve a jelenlegi vezetést is.

- A bizottság tagja Pfiszterné Németh Margit, Doma Vince, Pálmai József, Németh Gyula és Földi József. A bajnokságok kezdetétől keddenként 15 órakor ülésezünk, addig maradunk, amíg minden ügyben határozatot nem hoztunk. Egy-egy összejövetel lehet egy-két óra, de akár három-négy is. Tekintettel arra, hogy néha hétközi meccsek is vannak, ilyenkor pénteken is tartunk fegyelmit, ezzel segítve a csapatokat az ügyek mielőbbi lezárásában. Természetesen vannak viták a tagok között, az eltiltás mértékét illetően a szabályzat keretein belül, de próbáljuk meggyőzni egymást, hogy lehetőleg egyhangú döntés szülessen. Persze, nem mindig sikerül, ilyenkor a többségi szavazat dönt.

Korábban lényegesen több fegyelmi ügy volt, mint mostanság, ami akár örömtelinek is nevezhető.

- Előfordult, hogy este 20-21 órakor végeztünk, de szerencsére ez már a múlt. A két hónapja befejeződött 2023-24-es bajnokságban a korábbi, szomorú rekordnak mondható 1200 fegyelmi esethez képest alig több mint fele annyi ügyünk volt. Valószínű, hogy ez több okkal is magyarázható, de merem remélni, hogy a fegyelmi bizottság következetes munkája is benne van. Az igazgató úrnak már említettem, hogy a ciklus végén befejezném a megyei futballban végzett munkámat. Ezt a szezont még végigviszem, de az újat 2025. augusztusában már nem kezdeném meg. A megbízatások jövő nyáron lejárnak, az újabb öt évnek én már nem szeretnék nekivágni. Tudomásul kell venni, az idő eljárt felettem, nem szeretnék úgy kilépni egyik napról a másikra, hogy a sors közbeszól. A rövidesen kezdődő, új idénytől egyébként hasonló, nyugodt fordulókat várok, mint legutóbbi szezonban. Leszámítva a dunaújvárosi, kispályás bajnokság egyik meccsét, amelyen az egyik csapat játékosai bántalmazták a játékvezetőt, rendőrségi feljelentés lett belőle, ami még nem ért véget. Remélem, a hasonló ügyek elkerülnek bennünket, sportszerű légkörben zajlanak a találkozók.

Ahogy a korábbi sportvezetőkkel, az FVLSZ igazgatójával, Schneider Bélával (jobbra) is harmonikusan dolgozik együtt
Fotó: Horog László / FMH

Régebben gyakran járt mérkőzésekre, de évek óta már nem, tévén nézi az összecsapásokat a profi, bajnoki osztályokban, valamint természetesen nagyon szurkol a magyar válogatottnak.

- A gánti születésű Göröcs Titi volt a kedvencem, akkoriban az Újpestnek drukkoltam. Aztán amikor Fehérvárra kerültem, a Vidi lett a csapatom, ami nem is meglepő, hiszen túl azon, hogy itt telepedtem le, a Videoton gyárban dolgoztam, több mint 41 évig, pénzügyi vonalon.

Az FVLSZ igazgatója, Schneider Béla hozzáteszi, az MLSZ alapszabálya szerint minden területi igazgatóságnak öt bizottságot kötelezően működtetnie kell.

- Ezek a következők, a verseny-, a játékvezetői, a fegyelmi, az igazolási és átigazolási, továbbá a fellebbviteli. Valamint lehet pluszban is létrehozni bizottságokat, mi továbbiakat is működtetünk, szakmai, női és öregfiúk, kispályás, sportegészségügyi, biztonsági és technikai, valamint fair play. Valamennyi szervezetben labdarúgást szerető, elhivatott önkéntesek dolgoznak. A legtöbb munkája a fegyelmi, a játékvezetői és versenybizottságnak van, ott akad a legtöbb feladat. Heti, néha napi elfoglaltságot követel, a legrégebb óta Bárkovich Pista bácsi vezet bizottságot, munkájával és az általa irányított csoport tevékenységével elégedettek vagyunk, a szabályokat betartva, alapos döntéseket hoznak. Egy hónapja jelezte, hogy jövő nyáron, mandátuma lejártával, korára való tekintettel nem kíván újabb, ötéves ciklust elvállalni. Azonban remélem, ha az egészsége engedi, marad a kötelékünkben. Számítunk a tapasztalatára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában