Kikaptunk? Hát aztán?

2024.08.30. 08:00

Vereség, amire büszkék lehetünk

Ugyan vereséggel kezdtük az olimpiai selejtezőt, de jó volt látni, hogy domináltunk Kazahsztán ellen.

Szupkai Gábor

Csak a góllövéssel akadt gondunk

Fotó: MJSZ

Majoross Gergely szövetségi kapitányként első tétmeccsén irányította a válogatottat, és büszke a csapatára.

– Amit kértem, azt megvalósítottuk. Pláne hozzáállásban és munkamorálban, de nagyrészt taktikailag is. Azt gondolom, hogy erre a teljesítményre mindenki büszke lehet. Nyilván boldogok nem lehetünk, mert mi három pontot szerettünk volna szerezni, és ez nem sikerült. De a játéknak a legtöbb elemében ma mi voltunk a jobbak. A lövésszám, a helyzetek, kivéve abba, ami a legfontosabb, amit az eredményjelzőn látunk. Emiatt nem lehetünk boldogok, de az alap, amire építhetünk, az jónak tűnik. Köszönöm is a fiúknak ezt az élményt, mert ezt tényleg élmény volt nézni. Amit ma a jégre tettünk, az mindenképpen tiszteletre méltó. Ha visszamegyünk kicsit az időben néhány napot, akkor azt gondolom, hogy a szombat-vasárnapunk az nem nézett ki túl jól, sem edzésen, sem a mérkőzésen. Nyilván rájuk is zúdítottunk egy csomó információt azzal kapcsolatban, hogy mit szeretnénk játszani. Mindenki másfajta terhelésből jött, előző este még mérkőzést játszottak. Rengeteg oka van annak, hogy nem nézett ki jól. A hétfői pihenőnap jó ötlet volt, a keddi edzés már teljesen másképp festett, és a mai teljesítmény is. Mint teljesítmény kiváló, de nem elég eredményes, és ennek ez a vége.

Kazahsztán teljesítményét is értékelte a szövetségi kapitány.

– Azt kaptuk, amit vártunk. Egy gyors, nagyon képzett csapat. Hat-hét helyzetből lőttek négy gólt, abból az egyik nem is volt gólhelyzet, csak úgy alakult. Az ötödiknél nekünk már rohanni kellett az eredmény után, nyomtunk olyanra is, amire normális esetben nem nyomnánk. De nekünk kellett a gól, tehát kockáztatni kellett. Aztán beejtették mögénk a korongot, ebből született egy további gól. De az első három góljuknál látható egyéni teljesítmény azt mutatja, hogy a képességszintjük elég magas. Ha valaki azt mondja, hogy az a csapat simán nyer, amelyik kevesebbet lő kapura, akkor valószínűleg boldog lettem volna a meccs előtt. Bevallom az meglepett, hogy mi voltunk az a csapat, amelyik uralni tudta a mérkőzést. Edzők szokták ilyenkor mondani, hogy rövidtávú memória, és ezt el kell felejteni, de én ezzel egy másodpercig sem értek egyet. Ez a legrosszabb, amit egy csapat tehet. Semmit nem kell elfelejteni, ezt érzelmileg el kell engedni, és minden ami történt, az arra való, hogy erősítse bennünk azt, ami jó, és tanuljunk abból ami rossz. Ha elfelejtenénk, akkor holnap pont ugyanott tartanánk ahol ma, és nem ez a cél. Holnap biztosan megint jó teljesítménnyel fogunk előrukkolni. Hogy ez mire lesz elég Szlovákia ellen, majd meglátjuk – értékelt Majoross Gergely. 

A válogatottba visszatérő Bartalis Istvánt választották a magyar csapat legjobbjának Kazahsztán ellen, de ő az egész csapatot, benne a fiatalokat is dicsérte értékelésében.

– Azt gondolom, hogy az egyéni érdek, amikor ilyen világesemény van, és a címeres mez az első, egyáltalán nem számít. Magammal szemben elszámolásként számít egyedül az, hogy jól akarok teljesíteni, és segíteni akarom a csapatot a lehető legjobbammal. Azt gondolom, hogy ma a mérkőzés majdnem minden elemében jobbak voltunk mint az ellenfél. Jobban nyomtunk  letámadtunk, egységesebbek voltunk, de sajnos ezt a sportot gólra játsszák. Minél többet vagyunk együtt, mindig kicsit egységesebben gondolkodunk, mindenkinek ugyanaz fut majd át az agyán, hogy mikor mit kell csinálni,  és nem lesznek ilyen kommunikációs hibák. De a pozitívumokra kell koncentrálni, ebből kell építkezni. Ami pedig nem ment azt elő kell venni és jobbá kell tenni. Mindenki nagyon beleállt a meccsbe, a fiatalok előtt le a kalappal, mennek, jól nyomnak, nem csinálnak butaságokat, okosan játszanak. Ami ma egyedül hiányzott, az a góllövés. Ma az volt a célunk, hogy csoda történjen. De még mindig csak egy mérkőzésen vagyunk túl, még bármi megtörténhet. Nagyon más a védekezésünk mint eddig és van pár ember akinek ezt újdonság, és el kell sajátítaniuk. De nem ebből voltak ma a problémák, hanem a kommunikációból. De mint már mondtam, ahogy többet leszünk együtt, ez javulni fog.

Terbócs István csütörtökön gólpasszal segítette a válogatottat, de ő is meglepődött a csapat teljesítményén. 

– Arra nem számítottunk, hogy dominálni fogjuk a meccs túlnyomó részét. Mindennek ellenére jól kezeltük. Mindenki játszik klubszinten olyan mérkőzést, ahol ők dominálják a mérkőzést, ezt nem újdonság senkinek. Csak egy minimális meglepetést okozott, hogy ez már nem az a Kazahsztán, akikkel találkoztunk 4-5 éve. Őrülök, hogy kétszer annyit lőttünk kapura mint ők. Ami hiányérzetünk lehet, hogy a helyzetkihasználásuk nekik sokkal jobb volt. Nem véletlenül rutinosabbak, többet játszottak ilyen magas szinten. Ez az a dolog amit nekünk is fejlesztenünk kell, és amikor rengeteg A-csoportos ellenfelünk lesz, ott majd tudjuk kamatoztatni. 

Következő mérkőzésünket az Ausztriát 2-1-re legyőző házigazda Szlovákia ellen vívjuk pénteken 18 órakor. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában