Kosárlabda

2 órája

A hajrá a Honvédé lett

Végig kiélezett csatában, a záró negyedben pontosabban játszó Endo-Plus Service-Honvéd hat ponttal legyőzte a nyár folyamán jelentősen átalakuló Alba Fehérvárt az idei szezon első hazai rendezésű összecsapásán.

Káldor András

A 27 pontos Vojvoda Dávid (fehér) volt a legeredményesebb fehérvári

Fotó: Hoffartne Kati

Alba Fehérvár – Endo-Plus Service-Honvéd 91-97 (22-23, 25-19, 22-23, 22-32)   

Székesfehérvár, 1200 néző

Vezette: Bagi Bálint, Pécsi Zsolt, Koller István.

Alba Fehérvár: Nichols 11/9, Thomas 10/3, Horne 15/9, Filipovity 13/3, Smith 12.
Csere: Vojvoda 27/9, Kass 3/3, Fazekas, Kertész D. Vezetőedző: Alejandro Zubillaga.

Honvéd: Hardrict Jr. 17/9, Mucza 7, Balogh M. 6, Grubor 19/15, Bajo 10.
Csere: S. Filipovic 9, Karda, Gatling 27/18, Kopácsi 2, Hajdu. Vezetőedző: Zlatko Jovanovic.  

A Honvéd elleni felkészülési találkozó egyben tisztelgés volt a klub korábbi elnöke, Nagy Gábor emléke előtt. A kiváló sportvezető egykor játékosa volt az akkor még Székesfehérvári Építők SE, majd Alba Regia Építők SC néven szereplő csapatnak, később évtizedeken keresztül elnökként vezette az Alba Regia SC-t. Az ő irányításával lett a korábbi középcsapatból, sőt időnként a második vonalat is megjárt együttesből élgárda, és háromszoros bajnok, már Albacomp néven. 2011-ig volt az Alba elnöke, utána haláláig, 2021-ig örökös tiszteletbeli elnöke.
A kék-fehérek számára ez az összecsapás szezon bemutatkozó is volt szurkolói előtt, hiszen az újjászervezett gárda először lépett a Gáz utcában parkettre. Az oroszlányi tornagyőzelem után a szintén átalakuló és nagy múltú, a tavalyi bajnokságban az 5. helyen záró Honvédban is szerepelt annak idején Nagy Gábor, amikor a klubnál a katona idejét töltötte, úgyhogy két korábbi csapata emlékezett rá szombaton este.
A szurkolók – ahogy már a korábbi években is megszokhattuk – próbáltak időben érkezni, hogy még a bemelegítés előtt ismerkedjenek a fehérváriak új szerzeményeivel. Ezt megkönnyítette számukra, hogy szerelésük hátára volt írva a nevek, így mindenkit azonnal tudtak azonosítani.       
A feldobást megelőzően pedig Nagy Gábor hozzátartozóit Simon Balázs klubunk ügyvezetője köszöntötte egy-egy csokor virággal.

Tyler Thomas triplája volt az első Alba-kosár, melyet vastaps fogadott, igaz nyomban válaszolt rá, szintén hármassal Milos Grubor. Tapogatództak a felek, a lepattanókat a hazaiak jobban gyűjtötték saját palánkjuk alatt, de igazán nem tudtak nagyobb előnyt kovácsolni. Majd Thomas varázsolt a palánk alatt, de Quentin Hardrict tette ugyanezt a túloldalon, 10-9. A negyed hajrájához közeledve is tapadt házigazdáira a Honvéd, ráadásul Fazekas Máté megsérült, lebicegett a pályáról, ezután Mucza Tamás duplája után átvették a piros-fehérek a vezetést, melyet meg is tartottak a játékrész végéig.

A második etapot nagy rohammal indította az Alba, és pillanatok alatt Vojvoda Dávid vezérletével fordítottak is, 27-23. Gruborral azonban változatlanul nehezen bírtak, a 13. percre már a harmadik triplájánál járt a fővárosiak új szerzeménye. Nem maradt el tőle Jeriah Horne sem, pillanatok alatt ő is beszórta a harmadikat, 30-26. Aztán sebességet váltottak a kék-fehérek, zsinórban jöttek a pontok, és megnyugtató előnyt csikartak ki, és először vezettek tízzel a negyed közepére, 41-30. A folytatásban alaposan leapadt ez az előny, és felhozta ezzel ellenfelét a gárda, 43-40. A végszót azonban Filipovity Márkó mondta ki, ziccerét értékesítette, és ennek köszönhetően ötpontos fórral mehettek pihenőre.    
A nagyszünet után Vojvoda adott forintos labdát Andrew Smithnek, aki látványosan zsákolt. Mindenesetre élesebben indított az Alba, és Smith újabb zsákolással jelezte, hogy lendületbe jött. Mindkét csapat a legerősebbnek tűnő ötössel játszott a negyed közepéig, Hardrict és Balogh Máté pedig tett arról, hogy elmenjen az Alba drukkerek jó kedve, mert újfent átvették e vezetést a 26. percben, 57-59. Ez ugyan tiszavirág életűnek bizonyult, de innentől megint amolyan húzd meg-ereszd meg játék következett, váltott előnyökkel. Kass Balázs hármasa a negyed zárására azért kozmetikázott az álláson, és négypontos hazai fór birtokában készülhettek a csapatok az utolsó tíz percre, 69-65.
Ezt Vojvoda „Kígyó térről” beszórt triplája vezette be, melyre Filipovic Stefan és Kopácsi Ákos válaszolt. Sőt, Filipovic faulttal együtt elért kosarával újfent fordult a kocka, 72-74. Az utolsó öt perchez úgy értünk, hogy a Honvéd pontosabban célzott, elsősorban a hármasokkal jól sáfárkodó Shane Gatling jóvoltából. Nagy hajrába kezdtek a fehérváriak, de ellenfelük jobban összpontosított a dobásoknál, a tetejébe pedig először a meccsen, két perccel a vége előtt tíz pontra növelték előnyüket, 84-94. Innentől már nem volt visszaút, győzött a jobb napot kifogó Honvéd.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában