Vármegyei labdarúgó bajnokságok

1 órája

A labda a kluboknál van

Még jóformán el sem kezdődtek a különböző osztályokban a vármegyei labdarúgó bajnokságok, ám már tisztán látszik, hogy kevesebb csapattal fog befejeződni a harmadosztályú pontvadászat.

Káldor András

Schneider Béla az MLSZ Fejér Vármegyei igazgatója bízik abban, hogy nem lesznek további visszalépések

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Elöljáróban nézzük, mi szerepel az MLSZ Fejér vármegyei Igazgatósága által kiadott 2024-2025-ös bajnoki idényre vonatkozó versenykiírásban:

„Amennyiben ki nem állás valósul meg, vagy létszámhiány miatti mérkőzés-félbeszakadás történik, akkor a vétkes csapatot 40.000,- Ft pénzbüntetésre kötelezi az MLSZ Fejér Vármegyei Igazgatóság Fegyelmi Bizottsága. A sorsolás utáni visszalépés esetén a visszalépett csapatot 100.000,- Ft pénzbüntetésre kötelezi az MLSZ Fejér Vármegyei Igazgatóság Fegyelmi Bizottsága.”

Mindezekről azért szólunk, mivel a 2024. augusztus 22-én elhangzott idénynyitón Schneider Béla az MLSZ Fejér Vármegyei igazgatója külön kihangsúlyozta, hogy komoly szankciók elé nézhet az a csapat, amely nem áll ki, illetve visszalép. Ennek ellenére már idejekorán vannak olyan klubok, akik ezzel igencsak szembe mentek. A vármegyei III. osztályban újoncként nevező, és a Nyugat csoportba besorolást kapott Fekete-Szárazrét csapata előbb a Fejér Vármegyei Kupában a Csór Truck-Trailer ellen nem állt ki, nem vállalta a játékot létszámhiány miatt. Majd elindult a pontvadászat két hete, és ott előbb a Söréd, majd a Magyaralmás elleni találkozókat is lemondta, így már csupán egyetlen mérkőzésre történő ki nem állás választja el attól, hogy kizárják a további küzdelmekből.

- Mi a bajnokságot szervezzük és azért csináltunk munkaértekezletet, hogy a csapatok lehetőségét érdekeit figyelembe véve, az ő véleményük alapján alakítsuk ki a bajnokságok menetrendjét, a kezdési időpontokat. Mi nem tudjuk befolyásolni az egyesületeket, nem tudjuk, mi zajlik náluk. – hangsúlyozta határozottan Schneider Béla.
A Baracskai TC csapata – amely tavaly az Északi csoport 5. helyén végzett – a legnagyobb közösségi oldalon jelentette be, hogy nem vállalja tovább felnőtt szinten, és visszalép a még el sem kezdett bajnokságtól. Más kérdés, hogy azért az öregfiúk és a Bozsik-programban szereplő korosztályok tovább élnek.
„Szomorúan tájékoztatunk mindenkit, hogy a Baracskai Torna Club visszaléptette felnőtt és U-15-ös korosztályú csapatát. Nagyon sokat dolgoztunk a nyáron, hogy az előző évben előkelő helyen végzett csapatainkat együtt tartsuk, de sajnálatunkra ez most nem sikerült. Nagyon sokan igazoltak el, többen magasabb osztályba, aminek voltaképpen örülnünk kéne, bár elég keserédes öröm lenne, így marad a szomorúság. Szomorúak vagyunk, hogy nem tudjuk együtt építeni tovább azt, amit pár évvel ezelőtt elkezdtünk.” – volt olvasható a búcsú bejelentésekor.

- Azt azért sajnos látjuk, hogy már nem szeretnek annyira focizni az emberek, mint régen. Másrészt a klímaváltozás nagyban befolyásolja, hogy mikor kezdődjenek a bajnokságok. Most már nem lehet elkezdeni augusztus elején-közepén, mert olyan melegek vannak, hogy nem bírják a csapatok. Szeptember elejétől november közepéig tart a harmadosztályú bajnokság, és olyan visszajelzéseket kapunk, hogy ennyi terhelés és játék bőven elég. Megváltoztak az emberek szokásai, nem akarnak annyira futballozni, dacára annak, hogy mi minden lehetőséget mindenféle bajnokságban biztosítunk, bízva abban, hogy mindenki megtalálja számítását ebben a rendszerben. Úgy látszik, hogy ez is kevés... – tette hozzá az igazgató.      

Abban lehet reménykedni, és rejtett célja az igazgatóságnak, hogy a kispályás bajnokságban résztvevő csapatok – melyre a nevezés a napokban fejeződött be - közülük néhány visszatérhet a nagypályás pontvadászatba. Jó példa erre idén a Lovasberényi TE gárdája, amely játszott a kispályás bajnokságban, tavaly a 3. lett, és most ott van harmadosztály mezőnyében.

- Igazság szerint nincs ráhatásunk arra, amikor visszalép egy csapat, hogyan gondolta előzetesen a nevezését. Úgy tervezzük a bajnokságot, hogy mindenkinek legyen kellő mérkőzés száma, mindenki játékhoz jusson. Amikor átgondolatlanul, idő előtt visszalép, nem csak magával szúr ki, hanem azzal is akivel csoportban van. A büntetési tételeket pedig azért tettük be kiírásba, hogy visszafogja a csapatokat, és legyenek szankcionálva ilyen esetekben. Nem utolsó sorban a többi csapattal szemben tisztelettel legyenek, mert azok számítanak arra, hogy játszani fognak. Ez sokkal összetettebb probléma annál, hogy egy csapatra vetítsük, hiszen a többi együttes előzetesen megtervezett programját is felboríthatja. – mondta zárszóként Schneider Béla.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában