Rangadó

10 órája

Bajnokaspiránsok összecsapása

A bajnoki címvédő és az új idényben eddig hibátlan Ferencvárosi TC otthonába látogat a Puskás Akadémia FC a labdarúgó NB I 8. fordulójában.

Szabó Róbert

Az elmúlt időszakban Jonathan Levi jó teljesítményt nyújt a Puskás Akadémiában

Fotó: puskasakademia.hu

Új, felső polcos edző a házban

A Puskás Akadémiánál az állandóságban és a hosszú távú munkában hisznek, ezt bizonyítja, hogy Hornyák Zsolt immár a hatodik idényét kezdte meg a csapat kispadján. Ezzel szemben a címvédő Ferencvárosnál edzőváltás történt, Pascal Jansen vette át az irányítást, aki Kubatov Gábor klubelnök szerint a „felső polcról” érkezett a gárdához. A szurkolók viszont elégedetlenek, és a mutatott játék közülük szinte senkinek sem nyeri el a tetszését. Mégis, az eredmények eddig – legalábbis a magyar bajnokságban – a holland trénert igazolják, hiszen ötből öt a Fradi mérlege, ráadásul a Magyar Kupában is sikerült továbbjutnia a csapatnak. Jansen egyébként az ötödik különböző edző lesz a Ferencváros kispadján a Hornyák-éra alatt, korábban Szerhij Rebrov, Sztanyiszlav Csercseszov, Máté Csaba és Dejan Sztankovics is meccselt a felcsútiak trénerével. 

A felső polcos edző mellé hasonló szintről érkező játékosok is dukálnak. A nyári átigazolási szezon talán legnagyobb fogása volt a zöld-fehéreknél Matheus Saldanha, akit a belg­rádi Partizantól szereztek meg. Mellette érkezett többek közt Oroszországból a brazil Kady Borge és Hollandiából a belga Philippe Rommens. A sok légiós mellett sikerült egy magyar futballistát is szerződtetnie a Ferencvárosnak, Szalai Gábort hozta haza a címvédő a svájci Laussanne-tól.

A szerencsés és a balszerencsés

A bajnokság mellett ejtsünk szót a két csapat idei nemzetközi szerepléséről. A Ferencváros esetében talán a szerencsés a legkiválóbb szó a történet leírására. A fővárosi együttes azok után, hogy kiesett a Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik körében a dán Midtjylland ellen, a bosnyák Borac Banja Luka ellen vívta ki a főtáblára jutást az Európa-ligában. Nem akárhogy, mondhatjuk, óriási szerencsével. A hazai 0-0-t követően a visszavágón a 104. percben még kikapásra állt a Fradi, aztán jött Varga Barnabás, egyenlített, és a tizenegyespárbajban végül főtáblára jutott a zöld-fehér gárda.

A másik oldalon ha egy szóval akarjuk jellemezni a Puskás Akadémia nemzetközi szereplését, akkor a balszerencsés lesz a mi szavunk. Hiába volt jobb ugyanis Hornyák Zsolt legénysége a nála jóval magasabban jegyzett olasz sztárcsapat Fiorentina ellen, végül az idegek párharcában alulmaradt ellenfelével szemben. Nem kérdés, hogy egy kicsit mindenki igazságtalannak tartotta a sors kezét azon az estén.

Infografika: Ifi Andrea

Egymás ellen mostanában jól fut a Puskás szekere

Bár a Kecskemét is sok fejfájást okozott a Ferencváros szurkolóinak, mostanában a Puskás Akadémia is sikeres riválisával szemben. Olyannyira, hogy az elmúlt öt egymás elleni összecsapásból csupán egyet veszített el a Hornyák Zsolt vezette gárda, a Magyar Kupában hosszabbítás után 4-3-ra tavaly. Ráadásul a Ferencváros otthon legutóbb 2022 júliusában nyert csak a Puskás ellen egy, a rendes játék­idő hosszabbításának negyedik percében szerzett góllal úgy, hogy a felcsútiak büntetőt rontottak előtte. 

A két csapat eddig egyébként 28 alkalommal találkozott egymással, 10 ferencvárosi siker mellett 12 döntetlen és hat Puskás Akadémia-­győzelem született. A gólkülönbség a Fradinak kedvez, 42-32, mely meccsenként átlagosan 2,6 találatot jelent.
Az aktuális formát nézve teljes mértékben benne van a pakliban, hogy a Ferencvárosnak ezúttal is meggyűlik a baja a Puskás Akadémiával. Abból a szempontból mindenképpen, hogy míg a felcsútiak teljes egyetértésben, összeszokottan lépnek majd pályára, addig ez a fővárosiaknál nem biztos, hogy elmondható lesz.

A saját játékukat kell játszaniuk, és akkor nyerhetnek is

A Fehérvár FC diadalában fontos szerepet játszott Urho Nissilä, aki gólja mellett egy gólpasszt is kiosztott. 

– Nem a Vidi elleni volt a legjobb meccsünk, de sikerült három szép gólt szereznünk, így boldogok vagyunk a győzelem miatt – nyilatkozta lapunknak a Puskás Akadémia finn légiósa. Hozzátette, örül, hogy jó formában van, és ezzel segíteni tudja a csapatot is.
Az előző fordulóban lejátszott rangadó után újabb nehéz feladat következik a Hornyák-legénység számára, amelyre Nissilä szerint felkészültnek kell lenniük.

– Ugyanúgy készülünk, mint a többi meccsre. Nagyon fontos találkozó lesz ez a Ferencváros ellen, éppen ezért nehéz feladatunk lesz, de ha felkészültek vagyunk és a saját játékunkat játsszuk, akkor nem lehet gond, akár meg is verhetjük őket – fogalmazott már a hétvégi rangadóval kapcsolatban a finn.

Először léphet pályára a nevelőklubja ellen

A 20. születésnapját a hónap elején, szeptember 7-én ünneplő Gruber Zsombor 2017-ben került Győrből a felcsúti akadémiára, ahol aztán NB I-es futballista vált belőle. A távozás mellett hét év után, idén februárban döntött, s egy féléves zalaegerszegi kölcsönjáték után lett az FTC labdarúgója. Bár már tavasszal is lett volna lehetősége, akkor nem léphetett pályára a nevelőklubja ellen, így mindenképpen izgalmas lenne, ha a hétvégén lehetőséget kapna Pascal Jansentől.

– Jó emlékeim vannak, sok időt töltöttem ott el, és szerettem is Felcsúton lenni. Amikor eljöttem onnan, úgy éreztem, hogy eljött a váltás ideje. Persze vannak barátaim a Puskásnál, de ha lehetőséget kapok, akkor arra a kilencven percre el kell tekintenem ettől, csak arra kell koncentrálnom, hogy minél jobb teljesítményt nyújtsak a Ferencváros játékosaként – nyilatkozta lapunknak Gruber Zsombor, a Ferencvárosi TC futballistája.

A fiatal játékos eddig csupán minimális időt töltött a pályán, a legutóbbi MTK elleni bajnokin pályára sem lépett, de előtte az Újpest és a Nyíregyháza ellen kezdőként számítottak rá. 

– Az elmúlt időszakban nem kaptam sok játéklehetőséget, de ez most egy ilyen szakasz, ezen is túl leszek majd, keményen dolgozom azért, hogy ismét megkaphassam az esélyt. Jól érzem magam a Fradiban, jól sikerült a beilleszkedés, úgy érzem – mondta a fiatal támadó. Hozzátette, reméli, a hétvégi Puskás Akadémia elleni találkozón újra ott lehet majd a pályán.

A zöld-fehérekre a hétközi Európa-liga-mérkőzést követően nem vár könnyű feladat, ebben Gruber Zsombor is egyetértett

– Van bennünk fáradtság is, de a Puskás Akadémia idén nagyon jól teljesít. Jól össze van szokva a mag, már tavaly és tavalyelőtt is nagyjából ugyanez a keret volt, minimálisan változott csak. Nagyon jó formában vannak, nekünk pedig nagy feladat lesz, hogy jól teljesítsünk és győztesként jöjjünk le a pályáról – fogalmazott a fiatal támadó. Hozzátette, csapata egyértelmű célja idén is a bajnoki cím megszerzése, így kifejezetten fontos, hogy győzelemmel hagyják el a pályát vasárnap este.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában