A hazai szövetség edzői bizottságának tagja lett

14 órája

Bőke Béla fontos feladatott kapott a közgyűlésen

A fehérvári karate edző, Bőke Béla új, szövetségi kihívással szembesült, az edzői bizottság tagja lett. Legfőbb feladata a szervezethez tartozó közel száz egyesület versenyzőinek koordinálása, felkészülésük segítése, a sportolók válogatása a nemzetközi viadalokra

Horog László

Balról Bőke Béla, Kántor Viktória, Móczó Milán, Haag Dóra és Kreitl Péter

Fotó: VTSE

A közelmúltban tartotta közgyűlését a Magyar Full Kontakt és Knock Down Szövetség, az eseményen közgyűlésén Bőkét beválogatták a szervezet edzői bizottságába.

-A szövetséghez tartozó közel száz egyesület versenyzőinek koordinálása, válogatása a nemzetközi viadalokra, felkészülésük segítése, továbbá az edzői szemlélet egységesítése az edzői bizottság elsődleges feladata. Ennek érdekében az ősz folyamán két edzőtábort szervezünk. Az egyik táborra október második hétvégéjén kerül sor Szentesen, a másikat a VTSE szokásos táborhelyén, Gánton bonyolítjuk november elején.

A tréner azt mondja, a Magyar Full Kontakt és Knock Down Szövetség ma a maga 5500 fős taglétszámával a legnagyobb és legkomolyabb ernyőszervezet az országban, ami a kyokushin és a hozzá hasonlóan full kontakt karatét gyakorló szervezetek munkáját igyekszik összefogni, érdekeiket képviselni és érvényesíteni. A három fős edzői bizottság, ahova beválasztottak, a szervezet válogatott sportolóinak szakmai irányítását is ellátja. Az általam vezetett IFK Hungary és a szervezethez tartozó Vértesi Tömegsport Közhasznú Egyesület versenyzői eddig is a válogatott gerincét alkották. Kézenfekvő volt, hogy amikor megüresedett a pozíció, engem kérjenek fel a feladatra. Mivel a feladatot ciklus közben vettem át, így a következő tisztségviselő választásig, négy évre szól a megbízatásom. Úgy gondolom, ez segíti a VTSE sportolóit, ugyanis a megállapodás szerint évi két válogatott tábor megszervezését vállaltam. Így a válogatott mellett dolgozó szakmai stáb és a jól felkészült edzőpartnerek helybe jönnek versenyzőinkhez.

A fehérvári szakember 1988-ban kezdte az edzősködést Sárbogárdon, ahová sorkatonakén került.

-A Vértesi Tömegsport Közhasznú Egyesületet tizenöt éve alapítottuk társaimmal. Az első edzésre a zámolyi tornateremben 2009 szeptemberében került sor. Úgy gondolom, másfél évtized alatt nagy utat tettünk meg, versenyzőm legkisebb eredménye is rendkívül fontos a számomra. Amikor mögöttük ülök a tatami szélén, én is megélem a harcukat, együtt győzök, vagy szenvedek vereséget velük. Ha ki kellene emelnem néhány eredményt, önző módon a saját gyermekeimmel kezdeném. Bőke Ádám érte el az egyesület első utánpótlás magyar bajnoki címét 2010-ben, ami az első komoly eredményünk volt. Bőke Eszter KWU Európa-bajnokságot nyert 2019-ben Berlinben. Ebben a több világszervezetet tömörítő ernyőszervezetben azóta sem sikerült ezt megismételnünk. Legnagyobb hazai sikerünket 2020-ban értük el a felnőtt magyar bajnokságon. Ez volt az utolsó olyan hazai viadal, amelyen minden szervezet versenyzője rajthoz állt. Dezső Kata aranyérmes lett, az akkor újonc Fekete Gergő ezüstérmet szerzett.

Kántor Viktória formagyakorlat közben a székesfehérvári övvizsgán
Fotó: VTSE

A nemzetközi viadalok kapcsán Dezső Kata és Kántor Viktória felnőtt Eb-n szerzett bronzérme kiemelkedő fontosságú eredménynek számít, de a fiatalabb generáció, Reichert Jázmin és Solymosi Sára helyezései is figyelemre méltók.

-Utóbbiak talán legkiemelkedőbb fegyverténye, hogy nyáron a KWU Világkupán, Bulgáriában házi döntőt vívtak az ifi -55 kg-ban. Eddig ezen a versenyen a legjobbjainknak korábban csak bronzéremig sikerült eljutniuk.

Amikor Bőkét a három és fél évtizeddel ezelőtti, versenyzőként elért eredményeiről faggatom, önkritikusan közli, szerinte erősen középszerű sportoló volt.

-Általában minden versenyemen sikerült ugyan dobogóra küzdenem magam, de az igazi látványos eredmény mindig elmaradt. Így visszatekintve inkább szorgalmasnak, mint ügyesnek jellemezném magam. Klubedzőként és vezetőként szerintem jobban teljesítek. A cél világos, folytatjuk a megkezdett munkát kollégáimmal. Bővítjük az egyesület, a VTSE utánpótlás bázisát, folyamatosan keressük a tehetségeket és próbáljuk megteremteni az stabil anyagi hátteret, amely a versenyzéshez szükséges. A szövetség nemrég kinevezett edzőjeként még a munka elején tartunk. Itt a nemzetközi porondon következő megmérettetésre alkalmas versenyzők kiválogatása, a közös munka elveinek lefektetése, a klubedzőkkel való partnerkapcsolat kiépítés az elsődleges feladat. Emellett a válogatott működéséhez szükséges anyagi erőforrások megszerzése is fontos szerepet kap majd.

A versenyidőszak október 4-én indul. Dezső Kata az IFK szervezet formagyakorlat világbajnokságán indul az angliai Crawley-ban. Másnap ugyanitt a British Open-en Kántor Viktória, Reichert Jázmin és Solymosi Sára léptatamira. Ugyanakkor edző kollégám, Kertész Zoltán vezetésével az erdélyi Nagyszebenben a vértesiek B-csapata indul harcba, Lukács Eszter, Reichert Hanna, Kuti Jázmin, Viszugyel Bálint összeállításban a Romanian Fullcontact Karate Cup elnevezésű versenyen. A többi versenyzőnk, a Felvidékre, Dunaszerdahelyre utazik a Kovács Kata Zsófia Emlékversenyre, őket Kreitl Viktória és Szabó Gábor irányítja az eseményen. A közelmúltban versenyek nem zajlottak, azonban azonban fontos események akadtak. A múlt hétvégén a fehérvári edzőtermünkben, a Harinezumi Dojóban kollégámmal, Kreitl Péterrel tartottuk az IFK nemzetközi kyokushin szervezet magyar tagozatának övvizsgáját. A hazai szervezetet én vezetem, hazánkat képviselem az IFK világszervezetben, Kreitl Péter pedig hazai alelnökként segíti munkámat. Három sportoló bizonyíthatta képességeit. Haag Dóra barna öves, Kántor Viktória 1. danos fekete öves mester, Móczó Milán 1. danos fekete öves mester lett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában