Ismétlés

2 órája

Másodszor léptünk ugyanabba a folyóba

A magyar férfiválogatott Ausztria ellen játszott a pozsonyi olimpiai selejtező becsületbeli harmadik helyéért.

Szupkai Gábor

3-0 után behúztuk a féket

Fotó: MJSZ

Az osztrákok elleni már tét nélküli összecsapás nyilván nem bír akkora jelentőséggel, mint 2023 májusában a két válogatott A csoportos mérkőzése, de egy esetleges siker szép zárást adhatott a pozsonyi tornának. Másfél éve Finnországban az akkor még Kevin Constantine által vezetett nemzeti együttesünk ki-ki mérkőzésen 3-3-as rendes játékidőt követően büntetőpárbajban maradt alul Roger Bader alakulata ellen, és szállt ezzel alá a divízió 1/A-ba. 

Tétmérkőzésen legutóbb majdnem fél évszázada, 1977-ben sikerült legyőzni Ausztriát a tokiói B csoportos vb-n. Az említett 2023-as tamperei büntetőpárbajos vereség óta tavaly decemberben Klagenfurtban szenvedtünk 3-0-s vereséget, míg az utolsó magyar siker egy évvel korábban, szintén év végi felkészülési mérkőzésre datálódik: Kapfenbergben Horváth Bálint és Szabó Bence góljaival nyertünk 2-1-re.

A kapuban Bálizs Bence kezdett, a sorokat pedig alaposan át kellett variálnia a stábnak, miután Fejes Nándor, Horváth Milán és Sofron István sem játszhat sérülés miatt. Mindez többek között azt jelenti, hogy Erdély és Bartalis mellé Horváth Bence kerül fel az első sorba, de a többi támadótrió és bekkpár is változáson ment keresztül.

A kezdéssel most sem volt gond, bátran játszottunk, és itt nem volt tapasztalható a nagy tudáskülönbség, mint legutóbb Szlovákia ellen. Az első öt percben élvezetes ide-oda hokit láthattunk, majd egy osztrák lövés után Ambrus Gergő blokkolt, gyors kontrát vezettünk, Sebők, Hadobás volt a korong útvonala, utóbbi lőtt, Höneckl hárított, de lecsorgott róla a korong, Galló pedig közelről behúzta a kapuba, 0-1. A folytatás is jól festett a mi szempontunkból, a harmad közepén pedig először játszhattunk emberelőnyben, jól járt a korong, pozíciót fogtunk, csak a lövések voltak pontatlanok. Viszont egyenlő létszámnál sikerült betalálni. Buli után Varga Balázs rögtön lőtt, a palánkról pedig úgy pattant vissza a korong, hogy Papp Kristóf a rövidnél csak simán bepasszolta a tanácstalan Höneckl mellett, 0-2. Ezután megint kihasználatlanul hagytunk egy létszámfölényes lehetőséget, de nagyon jó volt látni, hogy Ausztria ellen egyértelműen mi vagyunk az egyértelműen jobbak. És szererncsére ez még gólban is megmutatkozott az első szünet előtt, erőszakosan letámadtunk, Galló szerzett korongot a támadó harmadban, többször is kapura lőttünk, a gólt érő próbálkozás Szabó Bencéé volt, 0-3.

Az osztrákok a kapuban innentől Vorauerben látták a megoldás kulcsát, aki az elején komoly munkában volt. Az egyedüli probléma az emberelőnyös játék minősége volt, a harmad közepén majdnem az osztráok találtak be a mi emberelőnyünkben. A harmad végén viszont Haudum használt ki egy létszámfölényt, 1-3.
A záró játékrészt emberhátrányban kezdtük, kellettek is a bravúrok Bálizstól, de ebben a szakaszban alapvetően is veszélyesebbek voltak az osztrákok. Lett is ebből baj, 8:22-vel a vége előtt Zwerger addig húzogatott, míg Bálizs leült és a korong a bal felsőben pihent meg, 2-3. A hajrában ezek után volt miért izgulni, és idegeskedni is, mert 43 másodperccel a vége előtt Haudum tuszkolta át Bálizson a korongot, 3-3. 
A hosszabbításban a három a három elleni játék ellenére nem nagyon volt lehetősége egyik együttesnek sem, jöhettek a rávezetések. Ez 2023-ban a vb-n nem hozott szerencsét Ausztria ellen, és most sem. Tőlünk egyedül Horváth Bence talált be, az osztrákoktól Zwerger és Haudum. 

Ausztria – Magyarország 4-3 (0-3, 1-0, 2-0, 0-0, 1-0) - szétlövés után
Pozsony, Vezette: Campbell (kanadai), Frandsen (dán)
Ausztria: Höneckl (Vorauer) – Nickl, Wolf, Wukovits, Nissner, Thaler – Reinbacher (1), Heinrich, Zwerger 1 (1), Kasper, Schneider – Unterweger (1), Maier (1), Haudum 2, Baumgartner, Huber M. – Stapelfeld, Zundel, Ganahl, Ruhrer, Huber P. Szövetségi kapitány: Roger Bader.
Magyarország: Bálizs (Vay) – Hadobás (1), Nilsson, Erdély, Bartalis, Horváth B. – Garát, Ortenszky, Ambrus (1), Sebők (2), Galló 1 – Kiss R., Horváth A., Nemes, Szongoth, Mihály –Szabó B. 1, Varga B. (1), Papp K. 1, Terbócs. Szövetségi kapitány: Majoross Gergely.
Kiállítások: 14, illetve 10 perc    Kapura lövések: 40-26 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában