Ide vele!

2 órája

Meghajolt a címvédő az Alba Arénában a fehérváriak előtt

A 2023-ban Szuperkupa-győztes, címvédő ferencvárosiak a négy Bajnokok Ligája-meccsel bemelegítő Hydro Fehérvár AV19 vendégei voltak az Alba Arénában.

Szupkai Gábor

Játék közben, és azon kívül is ment a küzdelem

Fotó: NAGY NORBERT

Kacifántos története van a magyar jégkorong Szuperkupának. Tíz évvel ezelőtt a Fehérvár egy feszült hangulatú dupla meccsen – ahol Tokaji Viktor ujjtörést szenvedett – előbb 3-2-re, aztán 4-2-re nyert a DAB.Docler ellen. A mérkőzés utóélete sem volt túl békés, komoly nyilatkozatháborúval folytatódott a csata. Ezután érthetően hanyagolta a szövetség a rendezést, de 2018-ban újraindult a sorozat. Azóta nyert már a MAC, a DEAC, az FTC kétszer is, és a Fehérvárnak is jutott egy győzelem. 
A mostani mérkőzést mindkét csapat rossz szériából várta, ugyanis egyik félnek sincs még győztes tétmeccse a 2024/25-ös szezonban. Ám cseppet sem mindegy, hogy az Erste Ligában a DEAC és a BJAHC vagy a Bajnokok Ligájában Európa legjobb csapatai ellen kell lógó orral elhagynod a jeget. Ennek megfelelően azért nem kellett nagy bátorság ahhoz, hogy kijelentsük, itt bizony a Volán az esélyes. 
Az ünnepélyes korongbedobást Ocskay Gábor végezte el, a szurkolók nagy tapsa közepette. Annak viszont nem tapsoltak a drukkerek, hogy Erdély Csanád a támadóharmadban elkövetett szabálytalanság miatt két percig a kispadjával szemben ülve pihenhetett, de Horváth Dominik a társakkal karöltve simán lehozta ezt a rövid időszakot komolyabb gond nélkül. A vendégektől Turbucz Martin tette meg azt a szívességet, hogy nem tartotta be a szabálykönyv előírásait, de a Volán sem élt a létszámfölény adta lehetőséggel. Teljes létszámnál viszont érkezett a kellemetlen meglepetés, a Volán védői nem takarítottak a kapu előtt kellő alapossággal, így hiába védett kétszer is Horváth, végül Valentin Razumniak szinte az üres kapuba lőhetett, 0-1. Gyorsan jött a válasz, Chris Brown csapott le egy ferencvárosi passzra a fővárosiak kapuja előtt, és Arany Gergely válla felett lőtte el a korongot, 1-1. A harmad legvégén ismét emberelőnyben támadhatott a Volán, úgy tűnt, eredményesen, de végül hosszas videózás után ennek ellenkezője derült ki.
A második harmad legeleje furán alakult. Négy a négyben kezdték a csapatok, 14 másodperc elteltével emberelőnybe került a Ferencváros, majd 34 másodpercnél már vezetett a Volán, Gaunce segítségével Hári János fejezett be egy kontrát tökéletesen, 2-1. A folytatásban inkább Aranynak kellett a legjobbját nyújtania a ferencvárosi kapuban, például Berger és Kulmala lövéseinél, miközben Horváth még egy fővárosi emberelőny során is munka nélkül maradt. Öt perccel a második szünet előtt újabb hazai emberelőny, de Arany kifogta Sebők közelijét, Berger kapáslövését és Stipsicz bombáját is. A hajrában Brown büntetése tehetett volna arról, hogy legyen miért izgulni, de nem volt miért. 
A harmadik harmad első perceiben Arany hálójában táncolt a korong, de sajnos Sebők Balázs a lövés előtt túl magasra emelte a botját. Megtette ugyanezt Erdély Csanád is, ám ő örömében, hiszen a kapu mögül oly módon ütötte rá Aranyra a korongot, hogy az végül a kapuban kötött ki, 3-1. Hogy ne fulladjon unalomba a végjáték, arról Tyson Helgesen tett, aki a kapu előtti tömörülésről lepattanó korongot a hosszú felsőbe vágta, Horváth tehetetlen volt, 3-2. Teltek a percek, a vendégek nem nagyon találták ekkor az utat a fehérvári kapuhoz. A Volán annyira jól ölte a játékot, és tartotta a korongot, hogy Arany nem tudott lejönni, sőt az utolsó másodpercekben még Magosi lövésénél nagyon észnél kellett lennie. 
Maradt a 3-2, a Volán a címvédőt legyőzve harmadszor hódította el a Szuperkupát, és az Alba Arénában nyerte meg a szezon első trófeáját. 

 

Hydro Fehérvár AV19–FTC-Telekom 3-2 (1-1, 1-0, 1-1)
Alba Aréna, 2328 néző, Vezette: Nagy A., Soós, Sábián, Muzsik
Hydro Fehérvár AV19: Horváth D. (Reijola) – Gaunce, Messner, Hári 1, Sebők, Kuralt – Stipsicz, Campbell, Bartalis (1), Erdély 1, Brown 1 – Kiss R., Stajnoch, Berger, Kulmala, Terbócs – Csollák, Ambrus Cs., Németh K., Magosi, Mihály. Vezetőedző: Kiss Dávid.
FTC-Telekom: Arany (Nagy G.) – Tyni, Karmeniemi, Brady (1), Galajda (1), Turbucz – Helgesen 1, Haranghy, Kestila (1), Razumniak 1, Heino – Seregély, Crespi, Mattyasovszki, Tóth G., Németh A. – Mártonffy, Farkas, Bán, Banga, Bogáti. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
Emberelőnyök: 3/0, illetve 4/0   Kapura lövések: 30-18

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában