A magyar sport új fellegvára

2 órája

Átadták a sukorói Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémiát

A létesítményt szombaton ünnepélyes keretek között adta át Orbán Viktor miniszterelnök. A megnyitóünnepségen a magyar kormányfő mellett beszédet mondott az Akadémia névadó elnöke, a háromszoros olimpiai, 31-szeres világ- és 29-szeres Európa-bajnok Kovács Katalin, valamint Tessely Zoltán, a térség országgyűlési képviselője.

Feol.hu

Fotó: Szalmás Péter / MOB

"Elmondhatatlanul nagy büszkeség, hogy ma itt állhatunk egy olyan létesítményben, amelyet elképzeltem. Akárcsak az első világbajnoki győzelmemnél, most is úgy érzem, hogy képesek lehetünk valami igazán különlegeset alkotni, amely akár elvezethet minket egy újabb aranykorszakhoz" – mondta Kovács Katalin.

A létesítmény névadója szerint céljaik sokrétűek: segíteni szeretnék az élsportot, elsősorban a kajak-kenut, de együttműködésre törekednek a középiskolákkal, egyetemekkel is, emellett folyamatosan népszerűsítik a sportágat, már több általános iskolában elindultak kajak-kenu osztályaik – idézi az MTI a sportág állócsillagát.

– A mi célunk itt Sukorón az lesz, hogy a sport csodáját minél többen át tuják élni – idézi az MTI a sportág állócsillagát.

Kovács Katalin, és Orbán Viktor miniszterelnök
Fotó: Szalmás Péter / MOB

Orbán Viktor miniszterelnök köszöntőjében azt mondta: a magyarokat különleges viszony fűzi a vizes sportokhoz.

– Bár vannak gyönyörű folyóink és csodaszép tavaink, de Magyarország mégiscsak a szárazföld közepén helyezkedik el. Ennek ellenére a vízilabda, az úszás és a kajak-kenu mindig is a magyar élsport zászlóshajójának számított. Újabban a nyílt vízen is „vitézkedünk”, vitorlásaink pedig nagy tengeri népek csapatait utasítják maguk mögé – mondta a kormányfő.

A miniszterelnök felidézte: a legutóbbi olimpia világított rá arra, hogy milyen könnyű lemaradni a dobogó legfelső fokáról. Ezért kell tartani a lépést a világ élvonalával a felkészülésben és a sportlétesítmények minőségében is.

Úgy fogalmazott: "győzni részvétel nélkül nem lehet, részt venni pedig annyit jelent, hogy az életünk részévé tesszük a sportot. Ha valaki tudja, hogy mi a hosszú távú munka, akkor az Kovács Katalin, aki harmincegy világbajnoki címével a világ legeredményesebb női kajakozója, emellett 29 Európa-bajnoki címet és három olimpiai aranyérmet tudhat magáénak" – méltatta az akadémia vezetőjét.

– Olyanokra lesz szüksége Magyarországnak, akik képesek mindig "magasabbra tenni a lécet". A magyar kormány ezért fektet a sportba, és ezért hoz létre olyan sportakadémiákat, mint a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia – emelte ki Orbán Viktor.

Hangsúlyozta: válságok, járványok és háborúk ellenére világszínvonalú sportközpont jött létre a Velencei-tó partján. Adott tehát az elsőrangú sportpálya, adott a színvonalas oktatás, és ott van a jó közösség is. Minden megvan, ami a sikerhez kell, „a jövőben nem lesz olyan cseh vitéz, aki meglepne minket a saját számainkban” – fogalmazott.

A következő években nagy dolgok várnak a magyarokra, és a kajak-kenu sportban is vissza kell kapaszkodni a világ tetejére. - tette hozzá a miniszterelnök.

Fotó: Szalmás Péter / MOB

Tessely Zoltán, a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, büszkék arra, hogy az akadémia Sukorón valósult meg, és ahogy egy lenyűgöző sportteljesítmény, ez a létesítmény is sok ember együttes erőfeszítésének köszönhető.

Fotó: Szalmás Péter / MOB

Az akadémiai főépülettel, a kajak-kenu központ néven funkcionáló csónakház-épülettel, a világviszonylatban is kuriózumnak számító ellenáramoltató medencével, valamint a megújult céltoronnyal a sportkomplexum több mint 20 ezer négyzetméter területű. A Makovecz Imre és az általa kialakított organikus építészet stílusjegyeit idéző akadémiai főépület funkcionalitását tekintve multisport-létesítmény. Az előcsarnokból elkülönítetten közelíthetők meg a különböző rendeltetésű épületrészek: az 50 méteres, tízpályás FINA-szabvány szerinti sportuszoda, amely úszóversenyek és vízilabdatornák lebonyolítására is alkalmas; a különleges tetőszerkezettel bíró multifunkcionális tornacsarnok, amelyben egyaránt otthonra talál akár osztott pályán a kosár-, kézi- és röplabdasport, a futsal, valamint a 30 méter széles boulder-falaknak köszönhetően a falmászás is.

Az épületegyüttesben három kondicionálóterem, korszerű sportdiagnosztikai részleg, 240 fős étterem, 240 fős konferenciaterem, és három épületszárnyban a kollégiumi és edzőtábori szobák, valamint apartmanok is helyet kaptak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában