Kosárlabda

2 órája

Európai túrára készül az Alba

A héten megkezdődik a FIBA Európa Kupa csoportköre, ahova az Alba Fehérvár is bekerült, miután sikerrel vette a BC Prievidza elleni selejtezőt. A székesfehérváriak sorozatban másodjára jutottak el a főtábláig, ahol kiélezett négyesbe kerültek az európai porondon állandó szereplőnek számító ellenfelekkel. Az esélyekkel kapcsolatban Kass Balázzsal, a csapat védőjével beszélgettünk.

Kelemen Kornél

David Nichols és Vojvoda Dávid kulcsfigura lehet a csoportkörben

Fotó: Simon Erika

Az Európa Kupa 2024-2025-ös szezonjában az Alba Fehérvár az F csoportba került, ahol a bolgár Rilszki Szportiszt, az észt BC Kalev/Cramo, és a francia Le Portel ellen kell megküzdenie. A továbbjutást megugorhatja a csapat, viszont a BC Prievidza elleni első felvonáson tapasztalt hibák nem férnek bele, ha eredményes szeretne lenni Alejandro Zubillaga legénysége.

– Véleményem szerint egy kifejezetten erős csoportba kerültünk, az ellenfelek markáns stílussal rendelkeznek, nehéz ellenük készülni – nyilatkozta lapunknak Kass Balázs a sorsolás kapcsán.

Talán a legnehezebb ellenfél a francia élvonalból érkező Le Portel lehet az Alba Fehérvár számára, hiszen egy európai szinten is kiemelkedő ligának a tagja az együttes. Bár Franciaországban nem számít kiemelkedőnek, viszont 2016 óta tagja az élvonalnak, ahol első idényükben rögtön az alapaszkasz nyolcadik pozíciójában zártak és bejutottak a rájátszásba. Ennek köszönhetően a következő szezonban be is mutatkozhattak az Európa Kupában, ahol rögtön tovább is jutottak a csoportjukból, és egészen a negyeddöntőkig meneteltek, azonban ez csak egy kiugró teljesítmény volt,  sokáig nem sikerült megismételniük ezt a bravúrt. Eric Girard 2022-ben lett a csapat vezetőedzője, fokozatos építkezéssel, apró lépésekkel jutottak egyre feljebb. Első szezonjában tizennegyedik helyen értek célba, a 2022-2023-as kiírásban már tizenkettedikek voltak, míg az előző idényben ismét a rájátszást érő nyolcadik helyen végeztek. Nyáron több játékossal is erősödtek, az újak közül mindenképpen érdemes kiemelni Jack Nunge-t, aki az eddig lejátszott bajnokikon 15,7-es pontátlaggal csapata legveszélyesebb kosárlabdázójának számít. A francia élvonalbeli pontvadászatban eddig három mérkőzést játszottak, melyből a legutóbbit meg is nyerték.

– Nagyon erős bajnokságból érkezik a Le Portel, ahol heti szinten magas színvonalú mérkőzéseket játszanak – mondta a franciákkal kapcsolatban Kass Balázs. Hozzátette, az észt BC Kalev/Cramo is kifejezetten erős, nagyobb merítésből dolgoznak, több légiósuk van, viszont a hazai játékosaik is komoly, magas szintet képviselnek.

Fotó: Ifi Andrea

A magyar védő által említett észt gárda sem tétmérkőzés nélkül vág neki a nemzetközi porondnak, hiszen megkezdték a Lett-Észt Ligát, ahol eddig egy győzelem és egy vereség áll a nevük mellett. A bajnokságuk egyik legerősebb együtteséről van szó, mely utoljára a 2020-2021-es szezonban szerzett bajnoki címet, viszont az elmúlt két idényben legalább az elődöntőig menetelt, sőt az előző kiírásban egészen a fináléig jutott, ott azonban megálljt parancsolt számára a ukrán Prometej. 

A közös pontvadászat mellett szerepelnek az észt Korvpalli Meistriliigában is, melynek az előző két döntőjét meg is nyerték. Ennek köszönhető, hogy idén is a Bajnokok Ligája selejtezőjében indulhattak, ám a cseh Nymburk ellen vereséget szenvedtek, így az Európa Kupában folytathatják szereplésüket. Ez az elmúlt két idényben is így volt, tavalyelőtt az elődöntőig meneteltek, míg tavaly a csoportkörben bár nem játszottak rosszul, de egy ponttal lemaradtak a spanyol Zaragoza mögött, a pontkülönbségük pedig nem volt elég jó ahhoz, hogy bekerüljenek a legjobb hat csoportmásodik közé, így kiestek.

A BC Kalev/Cramo egyébként már játszott az Alba Fehérvár ellen a 2017-2018-as Bajnokok Ligája selejtezőjében, ahol két mérkőzés után 150-142-es összesítéssel a magyar csapat jutott tovább. 

A székesfehérváriak harmadik ellenfele – akik ellen a sorozatot is megkezdik október 9-én, szerdán 18 órától az Alba Regia Sportcsarnokban – Bulgária kosárlabdájának megkerülhetetlen tagja, a Rilszki Szportiszt. Hazájában az előző három szezonból kétszer is bajnoki címet ünnepelhetett az együttes, amely az európai kosárlabda körforgásában is állandó szereplő, az elmúlt évtizedben sokszor ott voltak valamelyik nemzetközi torna csoportkörében. Legnagyobb erősségük az összeszokottság, a csapat hazai magja évek óta együtt játszik akiket remek légiósok egészítenek ki, komoly kihívás elé állítva az ellenfeleket.

– Szeretnénk megcélozni a továbbjutást, ha érvényesítjük az akaratunkat minden esélyünk megvan az első két hely valamelyikére – folytatta Kass Balázs, aki azzal zárta gondolatait, hogy Alejandro Zubillaga vezetőedző remekül összetartja a csapatot, és ez a stabilitás fontos szerepet játszhat a továbbjutásban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában