A Dukla Praha elleni UEFA-kupa párharcra emlékeztek Sóstón

3 órája

A sártengerben csontzene indította a Vidi-szimfóniát

1984. október másodikán teljesítette az első küldetést a Videoton SC a fantasztikus UEFA-kupa menetelés során. A Dukla Praha elleni párharc lezárásának negyvenedik évfordulóján a Sóstói Stadionban idézték fel az emlékeket.

Németh Krisztián

Fotó: Nagy Norbert

Prágában is úgy szakadt az eső, mint majdnem napra pontosan négy évtizeddel később Székesfehérváron. A szürke délutánon a fényes széria első párharca került fókuszba. A pódiumbeszélgetésen részt vett a csapat játékosai közül Csongrádi Ferenc, Koszta János, Szabó József, valamint Hartyáni Gábor, a legendás együttes pályaedzője, akik Horog László Gyulai István-díjas újságíróval beszélgettek, és természetesen a publikum kérdéseire is feleltek.

Múltba révedve
Fotó: Nagy Norbert

Annak idején Sóstón Szabó József góljával szűk előnybe került a Kovács Ferenc irányította Vidi. Prágában sikerült megtartani az előnyt, és 0-0-ás döntetlent kiharcolva továbbjutni a második fordulóba, és tovább írni a felejtetlen szimfóniát, olyan akkordokkal, mint a PSG, a Partizan, a Manchester United, és a Zseljeznicsar legyőzése, és a fináléban a Real Madrid legyőzése a visszavágón. 

– Amikor szóba kerül a menetelés tízből kilencszer a nagy győzelmeket, a PSG, vagy a Partizan elleni párharcokat emelik ki, pedig a Manchester United után a prágaiak állítottak minket a legnagyobb kihívás elé – emlékeztetett Hartyáni Gábor a Dukla elleni kőkemény ütközetre. – Ha napjainkban játszottuk volna azt a meccset röpködtek volna az ellenfélnél a sárga, és piros lapok. Alattomosan, durván játszottak – emlékeztetett a 76 esztendős szakember az ellenfélnek kiosztott – csak – négy sárga kártyára.

– Tudtuk, hogy nem lesz sétagalopp a visszavágó – kezdte a visszaemlékezést Szabó József, a Vidi 68 éves örökös gólkirálya.  – Zuhogó esőben, mély talajú pályán játszottunk, a Dukla játékosai mindent bevetettek, hogy ledolgozzák az egy gólos hátrányt. Körülbelül csak kétezren voltak a nézőtéren, de kijöttek a meccsre a másik prágai csapat drukkerei, és nekünk szurkoltak.

Fotó:  Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Csongrádi Ferenc gólpasszal szolgálta ki Szabót a fehérvári „odavágón”, ám Prágában neki is elsősorban a védekezés jutott osztályrészül, emlékeztetett a 68 éves egykori középpályás.

– Bent voltunk a gólvonalon kilencen, tízen, úgy védekeztünk. Hasonlóan, mint később Manchesterben. Néha tudtuk csak átrúgni a labdát a felezővonalon. Az egész menetelést 19 mezőnyjátékossal, és két kapussal csináltuk végig. Feri bácsi mindig azt a csapatot játszatta, amelyik a legjobb volt. 

A Videoton első számú kapusa Disztl Péter volt, ám az első fordulóban, Koszta János  védett.

– Szerencsésnek mondhatom magam, hogy egyáltalán a Videotonba kerültem  – hangsúlyozta a 65 éves korábbi hálóőr. – Peti sérült volt, így védhettem itthon, majd felépült, de Feri bácsi kint is nekem szavazott bizalmat. Teljesen irreálisak voltak a körülmények, bokáig süllyedtem a sárban a kapuban. Óriási csapatmunka volt  a továbbjutás egy olyan gárdával szemben, amelyben hat csehszlovák válogatott játékos szerepelt. Ami engem illet elfogadtam, hogy Disztl Peti volt az első számú kapus. Egy kicsit fáj, hogy a döntőben az utolsó tíz percre nem kaptam meg a lehetőséget. De a mai napig hálás vagyok a lehetőségért Feri bácsinak. 

A jobb oldalon Kovács Ferenc vezetőedző, mellette Hartyáni Gábor pályaedző
Fotó: Fási László/FMH-archívum


Így indult a nagy menetelés, és még hol van a vége! Igen, jelen időben, hiszen a Székesfehérvár önkormányzata, és a Fehérvár FC együttműködésében megvalósuló programsorozat további állomásain valamennyi párharcot felidézhetjük!

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában