Hírek

2009.05.16. 04:55

Hogyan nyerjünk fűnyírót?

Sárszentmihály - Bizonygatjuk, nem bunda, viszont tény: az erkölcsi megdicsőülés és a kézzelfogható nyeremény is egy településre került.Tegnap reggel a sorsolással lezárult hulladékellenes akciónk.

Kocsis Noémi

A címben feltett kérdésre máris válaszolhatunk: azon olvasóink között, akik az utóbbi hetekben figyelték akciónkat és saját fotóikkal csatlakoztak hozzá, tegnap reggel sorsolást tartottunk.  Ők voltak, akik egy hónapon át szorgosan bombáztak minket felhívásunkra, melyben illegális hulladéklerakók fotóit kértük. Jöttek is a fotók kistelepüléstől nagyvárosig. 

A Pannon Lapok Társasága valamennyi megyei napilapjánál megrendezett akció tegnapi közös sorsolásánál Fejér megyéből húsz név került a kalapba, s a szerencse ezúttal egy sárszentmihályi családnak  kedvezett. Palkovicsékhoz nyomban ki is szállítottuk a nyereményt... 


A fűnyírót Kocsis Noémi és Elekes András (jobbra) adta át Palkovics Csabának
Fotó: Pati-Nagy Bence

 Az egy hónap sok tanulsággal járt: annyival mindenképpen, hogy beszélni mindenki szeret a környezetvédelem fontosságáról, de mikor a tettek mezejére kell lépni, sokan inkább hátrálni kezdenek. Az ezzel kapcsolatos kifogások listájával pedig ki lehetne tapétázni a szerkesztőséget: volt, ahol nem akadt gazdája egy teleszemetelt területnek, máshol a külföldi tulajdonos a füle botját sem mozgatja évek óta, miközben az ingatlan szomszédságában lakók saját költségükön vitetik el onnan a rengeteg hulladékot.

Az emberek nincsenek  tudatában annak, mit tesznek 

Az Ingókövekről küldött be fényképet Palkovics Csaba, akinek tegnap még a szerencse is kedvezett, mi pedig igencsak örültünk, hogy Fortuna kegyes kézzel mért, a sárszentmihályi CNC-programozó családapa ugyanis jelenleg munka nélkül van. A korábban vízvágó gépek programozójaként dolgozó Csaba így igazán őszintén örült a nyereménynek. Mint mondta, nemigen nyert ő még semmit életében. Legfeljebb tapasztalatot arról, mennyire nincsenek tudatában egyesek, hogy tönkreteszik a környezetet. Az Ingóköveknél a családdal kirándultak, s nagyon megdöbbentette őket a szép tájon fellelt rengeteg szemét. A fotó megjelenésekor utána kérdeztünk a helyzetnek, a területet birtokló honvédelmi tárca illetékese úgy kommentálta megkeresésünket, hogy igen kevés emberük dolgozik a fennhatóságuk alatt álló rengeteg hektáron, így legfeljebb azokra számíthatnak, akik fényképpel dokumentálni tudják az illegális hulladéklerakást. Csakhogy éppen a tettenérés a legproblémásabb az egészben, s ezek az esetek döntő részben az éj leple alatt történnek.

Korán kell kezdeni a környezeti nevelést 

Palkovicsék egy-egy általános és középiskolás fiúgyermeket nevelnek, a családfő azonnal tervezni is kezdte: ma üzembe helyezi a nyert fűnyírót a nemrég elromlott helyett.
- Fontosnak tartottuk a kezdetektől, hogy a gyerekeinket is a környezet óvására neveljük, szerencsére ma már mindketten így gondolkodnak - mondja Palkovics Csaba, hozzátéve, a beküldött fotón ábrázolt helyszínt is a fiúk fedezték fel, s hívták fel szüleik figyelmét a hulladékra. Az Ingókövek tipikus példája a kilátástalanságnak, legutóbb az Angelika Egyesület és más aktivisták tettek rendet errefelé, alig két hete, de egy idő után mindig újra megindul a szemetelés. A terület tulajdonosa szerint meg lehetne oldani a problémát egy sikeres pályázatból, ám ezt a területet ők komplexen, egy nagyobb részeként kezelik, nem élvez prioritást. Az itt élők hozzáállása annyiban más, hogy számon tartják, egyedülálló geológiai jellegzetességnek számító kövek között folyik a hulladéklerakás.

Egy köbmétert felszedünk, három lesz helyette  

Egy hónapos akciónk végkövetkeztetése talán abban vonható le, hogy a mostaninál jóval nagyobb figyelmet kellene kapnia a megelőzésnek. Sok kritikus helyet nem gondoz, nem felügyel senki. Tudjuk, nem lehet, nem is kell minden erdőszél mellé környezeti felügyelőt állítani, de a hulladéklerakás megelőzése  betartható intézkedésekkel  legalább ilyen fontos lenne. Az elmúlt egy hónap alatt három számottevő szeméthalom eltűnéséről tudunk: a közben sajnos újratermelődő sárszentmihályiról, a Sóstó kitakarításáról és egy képküldő olvasónk, Jakab Erzsébet is örömmel számolt be a minap arról, hogy az általa bejelentett helyzet mára változott, nincs már ott a nagy hulladékhalom a Zrínyi utcában, az Interspar áruház mögött. Összefogásban takarítottak az emberek (lapunk akciójától függetlenül) a palotavárosi tavaknál, Dégen, a Vásárhelyi lakótelepen, Csór-Kisiszkán is. (Utóbbiról tudjuk, hogy azóta megint van ott szemét.) De változatlan a helyzet a 7-es főúton Agárd felé, Iszkaszentgyörgy után a főúton, Fehérvárcsurgón a bányáknál (itt szintén pályázati lehetőségre vár az önkormányzat, de egyelőre hiába), az Iszkai úti zártkerteknél. Az egy hónap alatt sikerült megszabadulnunk körülbelül negyven köbméternyi hulladéktól, de ennek harmada sajnos máris újra termelődött.
Akciónk végeztével azonban nem ér véget az illegális hulladéklerakók elleni hadakozás. A fent említett helyszínekre továbbra is időről időre rákérdezünk, remélve, egyszer ezekről is megírhatjuk: valami változott.

A fotó a szerkesztőségi szemétszedő napon készült, a Sóstón, a képen B. Kiss László munkatársunk

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!