Hírek

2010.04.25. 15:42

Önkéntes munka a sérült emberekért

Ismét bekapcsolódott az országos Önkéntes Fiatalok Napja 2010 programba a Fecskepalota. A Gánt Bányatelepen található intézmény szombaton mintegy százötven önkéntest fogadott április 24-én délelőtt, az udvaron, valamint az intézmény környezetében szükségessé vált munkák elvégzésére.

Katonáné Venguszt Beatrix

Sokan érkeztek a szomszédos községekből, elsősorban Zámolyról, Gántról és Csákvárról, de találkoztunk budapesti, székesfehérvári, sőt szombathelyi önkéntesekkel is. Az elvégzendő munkákat Mészárosné Hőbe Ildikó projektmenedzser, programvezető ismertette a rendezvény kezdetén: a virágoskert rendbetételén, a nádtető és a kerítés felújításán túl sor került a lovas körpálya frissítésére, illetve a környéken eldobált hulladék összegyűjtésére is.

Mészárosné Hőbe Ildikó tizenhárom éve dolgozik a Fecskepalotában. Lapunknak elmondta, hogy az intézmény fennállása óta minden évben szerveztek önkéntes napot, és nagy örömmel tölti el, hogy évről évre sok ember siet - akár hosszú utazás árán is - a segítségükre.

A programfelelőst a családja is elkísérte. Férje, Mészáros Tamás különösen azt tartja fontosnak, hogy az intézmény soha nem kapott egy fillér állami támogatást sem. A sérült emberek kikapcsolódását biztosító üdülő kizárólag cégek és magánszemélyek támogatásából, valamint pályázatokból tartja fenn magát.

Csizovszki Sándor immár egy éve a Fecskepalotát működtető Szép Jelen Alapítvány kuratóriumának elnöke, aki kora reggel indult el Vas megyéből Gántra. A szombathelyi Doborjáni Ferenc Nevelési-Oktatási Központ igazgatója már jóval a kuratóriumi megbízatása előtt is kapcsolatban állt a Fecskepalotával. 1994-2000 között a szakmunkás diákjaival többször is dolgoztak az épület bővítésén és felújításán: az asztalosok a tornác tetejét készítették el, a parkgondozók pedig az udvar növényzetével foglalkoztak. Mindig jó érzés tölti el, ha belép az épületbe, most már hivatalból is szívügye a Fecskepalota.

A zámolyi Csanádi Imre Általános Iskola hetedik osztályából tizenkét tanuló érkezett osztályfőnökük, Parkánszki Istvánné vezetésével. Immár nyolcadik éve, hogy eljönnek a meghirdetett önkéntes napra, minden alkalommal magukra vállalva az intézményt körülvevő természeti környezetben eldobált szemét összegyűjtését. A nejlon ponyvától a használt gumiabroncsig most is mindenféle káros hulladékot találtak. A tanárnő fontosnak tartja, hogy a diákok figyelmét a természetvédelemre, környezetvédelemre irányítsa, remélve, hogy intelmeit felnőttként sem fogják elfelejteni.

Az oldalkert rendbetétele és virágokkal beültetése a csákvári Szabó Elekné és csapata gondjaira volt bízva. Szabó Elekné korábban a csákvári Gondozási Központ és Idősek Otthona vezetője volt, és a sérült emberekkel kapcsolatos munkája több szállal fűzte a Fecskepalotához. Az immár nyugdíjas hölgy szerint nagyon jó, hogy ennyi fiatalt idevonzott ez a közösségépítő jellegű program. Fontos a mai elidegenedő világban a szociális érzékenység felébresztése minden emberben.

A munka végeztével a Fecskepalota közös ebéddel várt minden résztvevőt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!