Hírek

2012.04.22. 16:43

Faültetés utcaszerte, a tűzoltók hozták a vizet

Bicske – Három esemény is mozgósította a helybélieket és a környékben lakókat a Föld napján. Az izomcentrumért a belvárosban gyűltek össze, a művelődési házban gyógynövény- és egészséges termékek bemutatója volt, s hatvannál több fát ültettek el családok, civilek, helyi politikusok.

Zsohár Melinda

Többféle fát vásárolt az előzetes felmérés után a Bicskei gazdasági Szervezet, amelyet a felajánlók utólag fizettek ki. Önkéntes munkával ásták ki a fák helyét, amelyet szakemberek is jóvá hagytak, hiszen a faültetésnek csak akkor van értelme, ha meg is erednek a csemeték. A Sulyok család tölgyfát kért a malom mögötti Családok parkjába, Sulyokné Guba Judit helyi képviselő családi kötődéssel is szívén viseli ezt a területet.

Ádám Annamária zeneiskola igazgató a különleges ginkko bilobát választotta, a baptisták hársfát, a vajda János Gimnázium tanulói és tanárai díszalmát, gömbjuhart szerettek volna látni felnőni. Tessely Zoltán polgármester jószerivel egész nap ásott, lapátolt, mivel igyekezett valamennyi helyszínen ott lenni.

Folyamatosan benépesült egy-egy helyszín, megjelentek az önkéntesek, előkerült egy kis étel-ital, s persze jöttek a tűzoltók, hogy a szerkocsiból megtöltsék a szomjazó földet a földlabdáknak.



Az 54 különböző fa között volt még gömbszivarfa, platán, császárfa, a Szivárvány ovi udvarára vérszilvafa került. Mára a legkisebb gyerekek tudják a legjobban a környezeti nevelésnek köszönhetően, hogy nem szabad szemetelni, s hogy a fák a települések tüdejei. Gyönyörűek, ha virágzanak, s lombjuk enyhet ád a mostanra forróbbá változott nyarakon.

Többen számolgatták, hogy kik az optimistábbak: a hosszú idő alatt megnövő fát a legbizakodóbbak még látni szeretnék, unokáikkal kézen fogva! Az utolsó pillanatban jelentkeztek a faültető naphoz csatlakozók, nekik 18 fűzfát rendeltek utólag. A hamar megnyurguló fűzek kis ligetekké terebélyesednek egy-kettőre, ha csoportosan ültetik el őket. A Bicske Szíve Parkba, ahol hajdan káposztáskertek terültek el a nedves-vizes zugban, szintén fűzfák kerültek. Itt mindig azok bókoltak, ha találtak maguknak egy kis helyet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!