Hírek

2013.01.18. 09:55

Bokorból húzták elő a tizenhatszoros bringatolvajt

A székesfehérvári rendőrkapitányság bűnügyi osztályának nyomozói egy 16 rendbeli kerékpárlopási ügyet fejeztek be. A járműcsoport vezetője, Pozsonyi Ákos mondta el a történetet.

Zsigó Ferenc

- Tavaly nyáron több bejelentés érkezett kerékpárlopásokról a városi kapitányságra. A lopások Székesfehérvár különböző utcáiban történtek - idézte fel a kezdeteket a 30 éves, Balatonkeneséről székesfehérvári munkahelyére  bejáró rendőrzászlós. - Az azonban mindegyik esetben megegyezett - tette hozzá , hogy a biciklik az utcán álltak, és le voltak zárva.

Pozsonyi Ákos rendőrzászlós, a járműcsoport vezetője (Fotó: Gregority Antal)

A fehérvári nyomozók adatgyűjtései során kiderült, hogy egy általuk jól ismert hajléktalan férfi - aki korábban többször követett már el kerékpárlopásokat - a nyáron szabadult börtönbüntetéséből, és azt követően szaporodtak meg a kerékpárlopásokkal kapcsolatos bejelentések  Így a férfit a rendőrök nyár végén elfogták, elszámoltatása során beismerte a kerékpárlopásokat. Elindult az eljárás, de mivel a férfi együttműködött a hatósággal, szabadon engedték. A biciklilopások még ezután sem értek véget, így a nyomozók figyelőakciót szerveztek azon utcák környékére, ahonnan jellemzően eltűntek a bringák. Október 4-én a Budai úton meglátták a tolvajt, aki egy kerékpárral közlekedett. Amikor észrevette a rendőröket, menekülni kezdett.

- Futottam utána, a kollégám a járőrkocsival próbálta követni. Ő biciklizve menekült, aztán eldobta a bringát és elbújt egy bokorban a Zsolt utcában, onnan szedtük elő - mesélte az elfogást Pozsonyi Ákos.

Ismét előállították a városi kapitányságra, kihallgatták, de ekkor már nem engedték szabadon, kérték az előzetes letartóztatást. (A gyanúsított most is rács mögött várja a bírósági elszámoltatást.)

Közben a széleskörű nyomozásnak köszönhetően sikerült megállapítani, hogy a férfi terhére összesen 16 kerékpárlopás róható. Ezek között vannak néhány ezer forintot érő kétkerekűek, de 100 000 Ft-ot érőek is. Kiderült az is, hogy az elkövető a lopott biciklik mindegyikét az eltulajdonítást követő pár órán belül már tovább is értékesítette. Ezek nagy részét a rendőröknek épp egy sértett közreműködésével sikerült megtalálniuk. A hölgy ugyanis a bolhapiacon felfedezte saját, korábban ellopott kerékpárját, és értesítette a hatóságot. Ezután foglaltak le ott a rendőrök több kerékpárt is, amiket visszaadtak tulajdonosaiknak. A korábban 13 alkalommal büntetett 55 éves hajléktalan férfivel szemben a fehérvári nyomozók befejezték a büntetőeljárást, és az iratokat a napokban küldik meg vádemelési javaslattal a Székesfehérvári Járási Ügyészség felé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!