Hírek

2013.02.06. 11:47

Diskurzus a pavilon előtt

A férfi több mint húsz éve álldogál az újságos pavilonban. A környék lakóit névről és napilap, valamint folyóirat ízlésről is ismeri. Őt, Hetesi Sándort keresztnevén szólítják a vásárlók.

Kovalcsik Katalin

- Sanyikám,  a szokásosat kérem - köszön be az idősebb hölgy,  adja a reklámszatyrot,  majd elsétál a postára. - Jövök mindjárt!

Hetesi Sándor rutinos mozdulattal  nyúl a kiválasztott, megszokott napilaphoz, egy doboz cigarettához, közben üdvözli a másik törzsvásárlót.

Hetesi Sándor rutinos mozdulattal  nyúl a kiválasztott, megszokott napilaphoz (Fotó: Nagy Norbert)

Kicsit gondolkodnom kell, mióta is  árulom itt az újságokat  - mondja mosolyogva. - Több mint húsz éve, '84-ben kerültem a postához, árultam a vidám parknál, majd körülbelül 25 éve kerültem az Ybl lakótelepre. Előttem egy nyugdíjas rendőr dolgozott itt, Kovács Sanyi bácsi    a feleségével vitte  a boltot,   tőlük vettem át a pavilont, bérlem,  mint vállalkozó.

Beszélgetünk, de közben kiszolgálja a kuncsaftokat. Egyikük megtudja, mi a célja annak, hogy kissé feltartom a vásárlókat,  javaslatot tesz.

- Írja meg nyugodtan, hogy a Sanyi a legudvariasabb újságárus,  szeretünk hozzájárni. Nem tudom, hogy a dicséretért  kap-e prémiumot, de megérdemelné.

A pavilonban több mint ezer újság közül választhatnak a törzsvásárlók és az erre sétálók. Ezek a napilapok és a színes újságok, de vannak könyvek, apró gyerekjátékok, édességek, dohányárú.

- Valószínűleg cigarettát  nem soká' árulhatok, mert ez nem trafik, akkor pedig el kell gondolkodnom, hogy mi legyen. Zámolyról járok be,  a bejárást nem fizetik. Ha nem lehet cigarettát árulni, az újságokból és a többiből nincs akkora  bevétel, hogy abból meg lehessen élni. Az újságokból egyre kevesebb fogy, a napilapokból és a színesekből is.  A  remittendát, a megmaradt lapokat pedig időben vissza kell küldeni, ha itt marad, nekem kell kifizetnem. A törzsvásárlók sokan vannak, a Hírlap ma reggel is gyorsan elfogyott. Olyan is előfordul, hogy tanácsot kérnek, akiknek  errefelé visz az útjuk. Délutánonként kisebb a forgalom, akkor bele-bele lapozok több újságba,  így tudok olvasnivalót ajánlani, ha érdeklődnek a vásárlók.

Délelőtt van, az újságárus már fél hatkor nyitott és délután ötig álldogál, kicsit fáj a lába, pihentetni kellene, de még fiatal.

Majd később!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!