Hírek

2013.02.13. 18:59

Szabadegyetem a Szent István Emlékévben

A Kodolányi Főiskola újabb szabadegyetemi előadássorozata Fehérvárral foglalkozik és szerdán kezdődött.

Tribolt Lajos

Szent István városában élni felelőség kezdte előadást Cser-Palkovics András polgármester a Magyarság és Európa Szabadegyetem nyitó előadásán.

A Székesfehérvár helye és szerepe a történeti térben, az ország történetében alcímet viselő 5 előadásos szabadegyetem nyitó rendezvényén a polgármester arról beszélt, hogy az emlékév két célt szolgál. Az egyik, hogy megismertesse a város múltját, amely szervesen kötődik a magyar nemzet múltjához.

 

A városvezető szerint vannak e téren morális mulasztásaink. A másik cél a közösségformálás. Elhangzott, hogy sok mindenen tudnának a városlakók vitatkozni, de a város szeretete összeköti az itt élőket, s ez olyan közös pont, amire lehet építeni. A múltra figyelés közben pedig a jövő elképzelései is megfogalmazódhatnak.

Cser-Palkovics András elmondta, az idei emlékévet Szent István halálának 975., a fehérvári országgyűlés 75. évfordulóján rendezik. Ez utóbbi foglalta törvénybe, hogy augusztus 20. Szent István emlékére ünnep legyen. Elhangzott, hogy az év során több, mint száz rendezvényre kerül sor, ezek egy része új és egyedi program lesz, a többi a hagyományos programoknak történelmi kötődéssel színesített változata.

 

 

A polgármester fontosnak tartotta, hogy egy sor rendezvény a fiatalokat, a családokat szólítja majd meg, hiszen az ifjúsággal meg kell ismertetni a város múltját. Éppen ezért történelmi kiadvány készül, amelyet ezentúl minden évben ingyenesen megkapnak a fehérvári elsős diákok.

Augusztus 14-én Székesfehérváron zajlik a Szent Jobb Körmenet, az ereklye megtekinthető lesz a Bazilikában. A színház közreműködésével hagyományosnak szánt koronázási fesztivált rendeznek Siklósi Gyula kutatásai alapján, a Királyi Napok programsorozat másfél hétig tart majd, s nem marad ki a Néptánc-fesztivál sem. A kínálatot szakmai programok, kiállítások színesítik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!