Hírek

2013.03.25. 22:13

Aranyat nyertek Péterék

Aranyérmet nyert Luxemburgban egy nemzetközi természettudományos versenyen az a magyar csapat, amelyet Angyal Péter, a fehérvári Ciszterci gimnázium tanulója is erősített.

B. Kiss László

A fehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium 11. osztályos tanulója, Angyal Péter is tagja volt annak a magyar csapatnak, amelyik abszolút 4. helyet ért el, s így aranyérmet szerzett  a Luxemburgban megrendezett európai természettudományos diákolimpián, az EUSO-n.

Angyal Péter nyakában a frissen nyert, luxemburgi  aranyéremmel (Fotó: Pati-Nagy Bence)

A nemzetközi versenyben 23 ország összesen 46, egyenként három fős csapata mérte össze a tudását. A versenyre országos versenyeken kvalifikáltatták magukat a  csapat  tagjai. A csapatot egy-egy középiskolás biológus, fizikus és kémikus alkotta; Péter kémiából szerezte meg a honi  válogatón az első helyet. A luxemburgi versenyen mindenki anyanyelvén kapta és oldhatta meg a feladatokat. Péternek három mérést kellett elvégezni, és választ adni az ezekhez kapcsolódó elméleti kérdésekre. Szilícium tartalmú oldalt fotóspektroszkópiás mérése, biogáz összetételének meghatározása és bio tüzelőanyag pufferkapacitásának mérése alkotta a három megoldandó  feladatot.

Angyal Péter nem először  szerepel nemzetközi tanulmányi versenyen dicséretesen. Tavaly tizedikesként  az első húsz között végzett kémiából az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen, amelyen 11. és 12. osztályosok indulnak.  Vegyészmérnöknek készül. S  bár - tudomása szerint - ez a nemzetközi viszonylatban is kimagasló eredmény nem jelent plusz pontot  a felvételin, Péter reméli, hogy így is összejön neki a maximálisan szerezhető  plusz pont. A tehetséges fehérvári fiatalembert kémia tanára, Takácsné Kovács Anikó készítette fel a versenyre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!