Hírek

2013.03.13. 15:09

Digitális átállás, segítséggel

Idén októberre hozták előre a digitális átállást a földfelszíní műsorszórás esetében. De mit jelent ez, eldobhatjuk a régi tévénket, antennánkat? Sok a tévhit és a kérdés az ügyben.

Házi Péter

Közel félmillió háztartást érint Magyarországon, hogy két ütemben, legkésőbb október 31-ei határidővel gyakorlatilag lekapcsolják a hagyományos, analóg földfelszíni műsorszórást és helyét a digitális műsorszórás veszi át. Az eddigi három adás (M1, RTL, TV2) mellett további négy televíziós csatorna (M2, Duna, Duna World, Euronews) és három rádióadás válik ingyenesen foghatóvá. Megyénk és az egész régió a július 31-ei határidővel kiírt körben szerepel. Az emberek többségében a digitális és átállás szavak hallatán több kérdés is felmerül, amelyek közül a legalapvetőbb, hogy akkor most ki kell dobnom a régi tévémet?

Nos, a válasz többrétű. Mint Szűcs László, az egyik legnagyobb kábeltelevíziós cég kommunikációs igazgatója az FMH kérdésére  felhívta a figyelmet, azoknak, akik kábelen kapják a jelet valamelyik szolgáltatótól, semmilyen dolguk nincs, függetlenül attól, tévéjüknél van-e digitális box, vagy még mindig analóg módon tévéznek. Az átállás csak a földfelszíni sugárzás esetében járhat teendőkkel, azaz akik tető- vagy szobaantennával veszik az adást, azoknak lehet dolguk.

Dégi Ferenc villamosmérnök egy, a földfelszíni műsorszórás jeleinek vételéhez  megfelelő erősségű antennát mutat (Fotó: Házi Péter)

Ahhoz, hogy az átállást követően is tudjuk a régi tévénkkel és antennánkkal az ingyenes, de már digitális adást fogni, egy dekódert vagy más néven set top boxot kell beszereznünk. Az újabb lapostévék jelentős részéhez erre sincs szükség: amelyiken látható a DVB-T felirat, abban gyakorlatilag benne van ez a jelátalakító - mondja a földi és műholdas antennarendszerekkel foglalkozó  Dégi Ferenc villamosmérnök. Az, aki a hét ingyenes csatornánál többre vágyik, elő is fizethet, de akkor a már említett tévébe egy CA modult kell beszerelni.

A lefedettség tekintetében megyénk jó helyzetben van, csak néhány ponton, például Bodajk és Baracska bizonyos részein tapasztalható néha zavar. A szakember szerint  a jó minőségű vétel érdekében a  kiválasztott antennának legalább 12-15 dB nyereséggel kell rendelkeznie. Ez utóbbi szót talán érzékenységnek is mondhatjuk, az ilyen minőségű antennákat öt-tízezer forintért már meg lehet vásárolni.

Vannak olyan régebbi televíziók, amelyeken nincs scart csatlakozóhely, csak koax bemenet, ami gond lehet a dekóderrel való összekötés miatt. Ilyenkor, ha van videónk,  annak közbeiktatásával meg lehet oldani a problémát - tette hozzá Kiss Gábor híradásipari technikus, aki  szerint  sokan megvették a HD felbontást tudó tévéket, de például ilyen felbontású adást csak akkor tudnak nézni a földfelszíni szórás esetében, ha ezt a dekódert beszerzik.

A digitális átálláshoz kapcsolódó  jó hír,  hogy a rászorulók megúszhatják a dekóder árát, ugyanis támogatást kaphatnak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól (NMHH). Rászorulónak az számít, aki a Magyar Államkincstártól, az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóságtól vagy a települési önkormányzattól szociális ellátásban részesül. Azok a 70 év feletti nyugdíjasok is megkaphatják a támogatást, akiknél az ellátás nem több, mint 57 ezer forint. A Központi Statisztikai Hivatal egyébként éppen a napokban kezdte meg megyénkben annak pontos felmérését, mennyien vannak a rászorulók. Előzetes becslés alapján megyénkben  13500 olyan személy lehet, aki jogosult lesz a támogatásra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!