Hírek

2013.04.16. 11:54

Istállótűz Cecén - A lelkük még sokáig lángol

Szavakkal leírhatatlan volt a látvány, ami a cecei tanyán fogadott bennünket.

Miskei Anita

Kedden délelőtt 11 órakor a sárbogárdi tűzoltók még mindig oltották az istállót, mely az éjszakai órákban gyulladt ki. Körötte tűzoltók, mellettük fiatalok, s idősebbek, akik tehetetlenül nézték az épületet, melybe még nem mehettek be. S melynek képe a lelkükbe égett. Sokáig emlékeznek majd a helyre, ahol öt ló és egy csikó is elpusztult. Miért? A válaszokat még sokáig keresik majd.

Fotók: Sárbogárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

– Alig tudtuk visszatartani a fiatalokat, s szüleiket. Mindannyian szeretnének segíteni, de amíg a gerendákat, a kéményeket le nem bontják a tűzoltók, addig az istálló falai közé nem léphetünk be, veszélyes lehet. Az állatok tragédiáján túl emberi életeket még nem követelt a szerencsétlenség – mondta a helyszínen Kajos László, a simontornyai Pillich Ferenc Akadémia, Szakközépiskola, Szakiskola és Speciális Szakiskola intézményfenntartójának vezetője.

 



Hozzáfűzte, hétfőn este 10 óra tájban értesítette állatgondozó kollégája a tűzről, aki egyben a helyszínen gyülekező fiatalok egy csoportjának osztályfőnöke is.

– Egy gerenda zuhant kollégámra, csak a keze sérült meg, de hogy a lelkében milyen mély nyomokat hagyott a tragédia, azt talán sosem tudom meg. A lovak, s a természet szeretete a fiatalokat is tettre késztette, szeretnének segíteni, ám ma még nem tudnak. Saját testi épségük érdekében a tűzoltók nem engedik be őket az istállóba. Talán jobb is, hiszen van, aki búcsú nélkül szakadt el négylábú kedvencétől. Hiszen ezek a fiatalok nem egyszerűen diákok, akik hetente három napot töltenek az istállóban, s a lovak közelében. Lótartó, lótenyésztő szakemberekké válnak hamarosan, akiket az állatok szeretete is az itt létre, a közös munkára sarkall.

A simontornyai iskola középiskolás fiataljai mellett a ceceieket, s a helyi általános iskolásokat is megérintette a tragédia. A falubeliek úgy tudják, az istálló egy részét néhány éve újították fel, harminc körüli állatot tartottak ott, a Cece és Németkér közötti tanyán.

Mindenki szeretett ide járni, s bíznak abban, hamarosan újra jöhetnek. A falubeliek négy-öt állat elpusztulásáról hallottak, a helyszínen már hat állat tragédiájáról számoltak be. Közöttük egy idős lóéról, aki olyannyira bepánikolt a tűzben, hogy tapodtat sem mozdult. A majd 500 kilós állatot nem tudták kimenekíteni, a lángokban veszítette életét, pedig, árulták el a fiatalok, jó tanító volt az idős négylábú.

A még izzó részeket végül tizenöt órás munkát követően, kedden délre oltották el a hivatásos tűzoltók - tudtuk meg már délután Szabó-Bisztricz Anett megyei katasztrófavédelmi szóvivőtől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!