Hírek

2013.06.16. 18:41

A Bory-világ meséi

Székesfehérvár - Izgalmas programok várták a látogatókat a hétvégén a Bory-várban. A 100 éves díszkút tiszteletére rendeztek ünnepséget, majd vasárnap 150 önkéntes fogadta a gyerekeket.

Miskei Anita

Az Öreghegy szívében tornyosuló Bory-vár gyakorta nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt, s enged bepillantást egy különleges Bory-világba, ahol Bory Jenő dédunokái még gyermekkorukat töltötték. A mesés vár legrejtettebb zugait is felfedezhették a dédunokák, akik napjainkban -  ha kell - megosztják emlékeiket az alkotóról, a dédapáról, Bory Jenőről. Ezen a hétvégén éppen Bory Miklós, az egyik dédunoka  mesélt a művészről, s a Bory-várban álló beton díszkútról, amely éppen  száz esztendős.  A kút elkészülte után az akkori betontudósok mindössze néhány évet jósoltak a műnek, mondván, hogy a beton ilyen célra  nem alkalmas, de   ezt  megcáfolhatjuk, hiszen a kút ma is áll.


Elkészülésének századik  évfordulója alkalmából pedig ünnepséget is rendeztek a díszes betonkútnál szombaton délelőtt. Dobi Noen gitárművész ennek alkalmából közreműködött játékával. A Bory Jenő által készített 420 centiméter  magas beton díszkút pedig mindennek ellenállt, s bár rövid időt jósoltak a betonból készült alkotásnak, az azóta is ott áll, és köszönti a várba betérő látogatókat.

Ahogyan a többi szobor is ott magasodik a Bory-vár százoszlopos udvarának árkádjai alatt, némán figyelik a látogatókat, s mindenkit visszarepítenek az időben. A szobrok előtt elhaladva, a várban sétálva ismét a múltban érezhetjük magunkat.

A történelmi séta ezúttal nemcsak a felnőtteknek, hanem a legkisebbeknek is szólt. Hiszen vasárnap délelőtt  a Székesfehérvári Otthon Segítünk Alapítvány és közel 150 önkéntes immár hatodik  alkalommal fogadta a gyerekeket, s elevenítették meg előttük a Bory-vár mesevilágát.  A bölcsődés, óvodás és kisiskolás korú gyerekeket és családjukat elrepítették Szent István korába.

A forróság ellenére sok lelkes jelentkező akadt az apróságok között, akik vállalták, hogy királyt koronáznak, várat építenek, s az ellenséggel is megvívnak. Sőt, megteríthették a lakomához az asztalt is. A gyerekek az önkéntesek segítségével 18 mesehelyszínt látogattak meg.

A program egyébként nem csak a kicsiknek szólt, a felnőttek épp úgy élvezték a mesés történelmi várlátogatást, s magát a Bory-vár hangulatát, kertjének szépségét, mint a gyerekek.  Ami nem csoda, hiszen az épület gyakran nyitja meg kapuit, és fogadja a történelmet, vagy éppen a zenét kedvelőket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!