Hírek

2013.07.14. 15:03

Sport és történelem - Az óceánrepülők a szántóföldön landoltak

Szár-Felcsút - Az 1931-es óceánátrepülés megemlékezésein csupa zöld, fény és élet minden. Így volt akkor is, amikor két bátor férfi szerencsés kényszerleszállást hajtott végre a csöndes és néptelen faluhatárban.

Zsohár Melinda

A hosszú hallgatás évtizedei után jó ideje minden esztendőben megemlékeznek Endresz György és Magyar Sándor rendkívüli teljesítményéről a 2006-ban emelt gránit emlékműnél. A repülés soha nem veszélytelen, ma sem az, az elképesztő technikai vívmányok korában, 1931-ben pedig egy kétszemélyes géppel vágtak neki az óceán feletti légi útnak Amerikából Európába ezek a derék magyar férfiak.

Sportteljesítményként dicsőítik ma is számosan tettüket, s kétségtelenül az is volt, noha lelki és lelkiismereti okból határoztak a kockázatos vállalkozás felől: felhívni a világ figyelmét Trianon igazságtalanságára. „Justice for Hungary! – Igazságot Magyarországnak!” Ezt hirdette a Lockheed Siris gép oldalára festett felirat, amit éppen a sportteljesítmény szenzációja kapcsán mégiscsak szétröpítettek a világba a hírügynökségek. Ma már tudjuk, hogy a világ alig, vagy egyáltalán nem értette és érti ezt a fájdalmat, bár a történelmi távlatokban új és új értelmezést kap a magyarokra nézve tragikus esemény... Túl a nemzeti érzéseken, társadalmi és gazdasági következményeit sírjuk immáron csaknem egy évszázada az 1920. évi trianoni döntésnek.

A bicskei ötesztendős Földesi Lacika nagypapája is repült fiatal korában - a gránit emlékmű az emlékezés koszorúival (Fotók: Zsohár Melinda)

A hétvégi emléknapon maroknyian gyűltek össze ismét az 1931. július 16-iki kényszerleszállás helyszínén, a termőföldek és erdősorok ölelésében. A bicskei székhelyű Magyar Sándor Repülő Egyesület elnöke, a hajdani pilóta, Jávor Géza köszöntötte a megjelenteket, a levegőben Talabos Gábor nemzetközi sportrepülő, bíró és oktató, a tököli repülőtér parancsnoka körözött tiszteletadással trénergépén.

Törő Gábor Fejér megyei közgyűlési elnök köszöntő szavai után koszorút helyeztek el az impozáns emlékműnél, többek között volt MALÉV-pilóták is. Az évente megtartott ünnepségen mindig elmondja Jávor Géza, mennyire időszerű lenne egy kis sportrepülőtér kialakítása a nevezetes helyszínen, amit nemcsak anyagiak híján nem képesek megvalósítani. A környezetvédők nem szeretnék, a lakosság véleménye megoszlik. Nyugat-Európában a hobbisták, a mentők, a katasztrófa-elhárítók és a futárszolgálatok szívesen veszik igénybe a parányi leszállópályákat. Magyarországon vélhetően ez a legkisebb gondja az országnak a jelen gazdasági helyzetben. A két magyar pilóta hősi tette azonban nem évülő büszkeséggel tölti el azokat, akik felnéznek a kék égre nevük hallatán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!