Hírek

2013.09.16. 13:40

Új érettségi szabályok: négy vizsgatárgy megszűnik

Fejér megye - Több változtatást is bevezettek az érettségi szabályzatba. Az iskolák vezetőit és a diákokat kérdeztük, mit gondolnak az intézkedésről.

Veszter Ádám, a Ciszterci Szent István Gimnázium 12. évfolyamos diákja összesen négy előrehozott érettségit tett - angolból, hittanból, kémiából és informatikából - és az utolsó évre is maradt bőven tennivalója. Mint mondja, neki még volt lehetősége előre dolgozni, a mostani tizedikeseknek erre már nem lesz módjuk.

- Ha nekem kellett volna az utolsó évben letennem az összes tervezett vizsgát, biztos nem sikerült volna mindegyik - magyarázza Ádám, aki az osztálytársaival együtt úgy gondolja, az érettségi szabályzat megváltoztatása nem előnyös a diákoknak.

A Ciszteri Szent István Gimnázium 12. évfolyamos tanulóira már nem vonatkoznak a változtatások (Fotó: Koppán Viktor)

A 2014-es év első napjától új érettségi szabályok lépnek érvénybe. A változások a mostani tizenegyedik, tizedik és kilencedikes évfolyamot érintik, és természetesen a leendő középiskolásokat.

Arról már tudtunk, hogy a mostani kilencedik, illetve tizedik évfolyamos diákok csak ötven óra kötelező közösségi szolgálat elvégzése után kaphatják meg az érettségi bizonyítványukat.

De a többi változtatás bizony nem kis meglepetéseket okozott a felsőbb évesek körében.

A 2013/2014-es tanév május-júniusi vizsgaidőszakában már csak a tizedikesek és a tizenegyedikesek tehetnek előrehozott érettségit és kizárólag csak informatikából, illetve idegennyelvből. Utóbbi számos problémát fel vet, tudtuk meg a Tóparti gimnázium igazgató- helyettesétől, Molnárné Kishalmi Erzsébettől.

- Több diák az iskolánkban szeretett volna fizikából, esetleg kémiából is előrehozott érettségit tenni - hiszen az orvosi pályához ez a legtöbb esetben elengedhetetlen - és mivel ezen irányú tanulmányaik a tizedik osztállyal véget érnek, így még a friss tudással a fejükben tudtak volna vizsgázni. Bizonyos, hogy az új szabályozás sok szülő és tanuló számításait áthúzza és nem kis bosszúságot okoz - mondja el Erzsébet.

De nem ez az egyetlen hátulütője a dolognak.

Az iskola vezetőitől azt is megtudtam, hogy a változtatások következtében bizonyosan megnövekedik azoknak a gyerekek száma, akik informatikából szeretnének előrehozott érettségit tenni, hogy a negyedik év végén - amikor amúgy is rengeteg teher nehezedik egy végzős vállára - ezzel már ne kelljen bajlódni... A probléma csak az, hogy ehhez hiányzik a megfelelő technikai háttér.

- Egyrészt nincs elég számítógépe az iskolának, másrészt nem tudjuk, hogy ennyi gépet egyáltalán elbír-e a hálózatunk - mondja el Koltai Judit, a Tóparti iskola másik igazgató-helyettese.

A változtatások között van, hogy aki egyszer már próbálkozott az előrehozott érettségivel, de megbukott, az következő alkalommal majd csak élesben, a negyedik év végén próbálkozhat.

- Sokan vannak, akik a sikertelen előrehozott vizsgát követően minden félévben nekifutnak. Ez anyagilag megterhelő lehet az intézményeknek. Így, hogy már csak két lehetőségük van, talán komolyabban veszik a tanulást - nyilatkozta a Ciszterci Szent István Gimnázium igazgató-helyettese, Alföldiné Balázs Bernadett.

A vizsgatárgyak terén is történtek változások: az utazás és turizmus vizsgatárgyat - az eddigi ötödik helyett - most már csak szabadon választott, hatodik vizsgatárgyként lehet fel venni.

A német, horvát és szlovén nyelvből már, csak mint idegen nyelvből lehet érettségizni és mint nemzetiségi nyelvből nem. Illetve négy érettségi vizsgatárgyat - a magyar népzene alapjait, a hangtani és akusztikai ismereteket, a hangkultúrát és az ábrázoló és művészeti geometriát - megszüntetnek a mostani tanév novemberétől. A Tóparti iskola vezetői elmondták, hogy utóbbiból többen is szoktak az iskolában érettségizni.

- Nem volt ez egy könnyű vizsga, azonban a kézügyességgel megáldott gyerekeknek nagyon jól ment. Ha ebből tettek érettségit, az felhúzta a vizsga százalékukat, azaz növelte az esélyeiket, hogy bejussanak egy egyetemre, vagy főiskolára. Most ez a lehetőség, sajnos elúszott - mondta el Erzsébet.

De ezzel még nem értünk a lista végére, ugyanis olyan szabályok is vannak, amelyek majd csak a következő tanévekben lépnek életbe. Ilyen például az akkreditált vizsgatárgyak megszűnése a 2014/2015. tanévtől. Szintén ennek a tanévnek a május-júniusi vizsgaidőszakában már lehetséges lesz, hogy valaki választható közismereti vizsgatárgyként érettségi vizsgát tegyen pszichológiából. A 2017-es év első napjától pedig a szakközépiskolák esetében kötelezően kell választani a diákoknak egy szakmai vizsgatárgyat. Utóbbi rendelkezés a Tóparti vezetősége szerint érthető, azoknak a diákoknak azonban hátrányt jelenthet, akik nem az addig tanult szakmában szeretnének tovább tanulni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!