Hírek

2013.11.08. 16:50

Hármas jubileum a Ciszterci Szent István Gimnáziumban

A hármas jubileumát ünneplő Ciszterci Szent István Gimnázium falán elhelyezett emléktáblát avatták fel pénteken.

Szabó Zoltán

Az iskola előtti tér megtelt, nem csak a jelenlegi diákokkal, tanárokkal, hanem a korábban végzett egykori tanulókkal, a valamikori „józsefesekkel” (1994 előtt József Attila Gimnázium volt az intézmény neve), egykori tanulókkal pedagógusokkal.

A bejárati ajtó feletti molinón a valamikor itt végzett hírességek nevét (köztük Ybl Miklósét, Lázár Ervinét, Wekerle Sándorét, Vajda Jánosét, Semmelweis Ignácét) olvashattuk. Valamint a három számot: 325 éve alakult az iskola, 200 éve vette át a ciszterci rend, 75 éves az épület.

Dékány Árpád Sixtus főtisztelendő, zirci apát a molinót említve utalt a dicső elődökre, az itt végezettekre, és hangsúlyozta, hogy biztonságot, erőt, kitartés és célt kell látni az iskola nagy ünnepében. Az intézmény igazgatója, Orosz Ágoston felidézte az iskola és a ciszterci rend történetét, az intézmény életében fontos dátumokat.

Cser-Palkovics András, Navracsics Tibor és Orosz Ágoston megkoszorúzták az emléktáblát (Fotó: Koppán Viktor)

Köztük 1938-at, amikor elkészült a cölöpökre épült iskola épülete, amely akkor az egyik legmodernebb volt az országban. Az intézményt államosították, 1950-től József Attila Gimnáziumnak hívták, majd 1994. februárjában visszakerült a ciszterci rendhez. A régi ciszterci szellemiség és a „józsefes” tudás szerencsésen párosult, az iskolában mindvégig kiváló tanárok oktattak.

Szavalat hangzott el, az egykori tanár, Bokros János: Óda az alma materhez című vesét adták elő diákok. Majd egy volt diák, Cser-Palkovics András polgármester következett, aki arra kérte a mostani tanulókat, hogy elsősorban diákok legyenek, élvezzék azt, amit ez a néhány év adhat. A polgármester az önkormányzat emléklapját adta át az igazgatónak. Az ünnep díszvendége, Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a három dátum kapcsán az újrakezdésről, a talpra állásról beszélt. Kijelentette: minden újrakezdés erősíti a nemzetet, pláne, ha – mint a ciszterci közösségben, iskolában is – az alapigazságok, törvények változatlanok. Navracsics Tibor Weöres Sándor összes művével ajándékozta meg az iskolát.

A beszédek után a miniszter és az iskola igazgatója leleplezte Kocsis Balázs szobrászművész ötcímeres emléktábláját.

Az ünnep kapcsán persze sok-sok emlék feltolul, és sok-sok rekvizítum, kép előkerül. Az iskolában hagyományosan erős volt a kézilabdacsapat, Végh László testnevelő tanár áldásos tevékenységének köszönhetően. Az itt látható fotón az 1962-63-as országos középiskolás kézilabda bajnokságon nyertes józsefes csapat látható, a Kisstadionban.

Az álló sorban balról: Szűcs Gusztáv, Hartyányi Attila, Jelinek György, Csiszár László, Végh László, Kégli Ferenc, Balsay Antal, Ortner Endre, Miklós Sándor. Elöl: Mohai László, Balsay István, Kochmann László, Bobory Zoltán, Almási Zoltán látható a képen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!