Hírek

2014.05.04. 17:20

Szigorú és hangos szenvedély

Tordas - A helyi lövész egyesület jelentős múltra tekint vissza, 2003-as újjáalakulásukkal a folytonosságot igazolják. Országos minősítő versenyt tartottak legutóbb lőterükön.

Zsohár Melinda

Az ötven éves évforduló alkalmából, 2003-ban alakult újra a Tordas SE Lövész Szakosztály. Akkor nyert ugyanis a falusi csapat országos bajnokságot. Farkas István elnök még nem volt húsz esztendős, amikor csatlakozott az akkori MHSZ (Magyar Honvédelmi Szövetség) égisze alatt működő szakosztályhoz. Immáron civil szervezetként gyakorolják ezt a sportot, amely természetéből fakadóan szigorú szabályokhoz kötött: fegyverviselési engedély, fegyverhasználati és -tartási alkalmasság szükséges hozzá. A törzstagok tizenhatan vannak, köztük párnő, mint Farkas István felesége és lánya, Noémi. A hölgyek az apa szenvedélye nyomán került kapcsolatba a lövészettel, de ez szinte minden sportágban így van: a családi indíttatás erős motiváció.

A bajuszos Pálfy László, a Fejér Megyei Lövész Klub elnöke,ő is beállt az évnyitó versenybe

A község szélén található a szakosztály bázisa a lőtérrel, s az elnök örömmel számol be az utánpótlásról. Jelenleg hét 10-14 éves gyerek jár a heti edzésekre, ők légpuskával lőnek. A tordasiak standard fegyvereket használnak, ezek 90 százaléka a klub tulajdonát képezi. Néhány tagnak saját fegyvere is van, ez azonban nem feltétel. 022-es kaliberű kispuskával, 022-es kaliberű sportpisztollyal és 9 milliméteres központi gyújtású sportpisztollyal lőnek, az edzéseken vasárnap tartják, a tagok szabadidejüket szánják e szigorú szenvedélyre . Általában versenyeken jutnak jutalmul új fegyverhez, s alkalmanként a klub vásárol újakat, illetve használtakat. A rangidős klubtag Sánta Sándor, volt pénzügyőr, de a tagok foglalkozása jellemzően nem kötődik fegyverviseléshez. Farkas István 2003-ban kapta meg az országos egyesülettől a 30 éves tagságáért járó emlékplakettet. A legjobb eredményét 2008-ban, az országos minősítő versenyen érte el Székesfehérváron: csapatban és egyéniben aranyat hoztak haza.

Az idén tavaszi országos minősítőn három versenyszámban 32 lövő indult: 022-es kispuskával, 50 méteres célra, fekve; 022-es sportpisztollyal, álló helyzetben, 25 méterre; központi gyújtású sportpisztollyal, 20 lövés, állva, 20 méteres célra. Az 1-2-3. helyezést a székesfehérvári Alba Volán sportlövői hozták el, a tordasiak egy ezüstöt és egy bronzot nyertek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!