Hírek

2014.07.08. 16:00

A csokoládé látja majd kárát a kakaó drágulásának

A csokoládéfogyasztók készüljenek: a kakaó drágulása várhatóan hatással lesz a csokoládé árára is. A kereskedők, kézműves készítők is készülnek már.

S. Töttő Rita

A Nemzetközi Kakaó Szövetség (ICCO) legfrissebb előrejelzése szerint a nyugat-afrikai esőzések negatív hatással lesznek a kakaóbab ültetvényekre: betegségek ütik fel a fejüket, amely a termés minőségét és kiszáradását okozza. Az El Nino-val összefüggő időjárási viszonyokra vezetik vissza az okokat a szakértők, akik szerint ezért a 2014-es 2015-ös esztendő kakaó termelése elmarad az átlagostól. A szövetség becslése szerint ugyanis, ha nem változik az időjárási helyzet, az átlaghoz képest 2,4 százalékkal csökken a termelés. És ez az árakra is hatással lesz.

A csokoládéfogyasztás azonban nincs tekintettel az időjárási viszontagságokra, sőt, egyre csak nő világszerte. Ezt kielégítendő új gyártási technológiákat vetnek be és több működtetéséhez a több kakaóbabot dolgoznak fel, ha van. Márpedig úgy tűnik, nincs elég, ezért is emelkedik már másfél éve a kakaó árfolyama, s egyes adatok szerint 40 százalékkal drágább, mint egy éve. A kakaóvaj ára pedig, amely a csokoládé fő alapanyaga, majd 70 százalékkal lett drágább. A drágulás legérzékenyebben a minőségi csokoládé készítőket érinti, ugyanis a jó minőség alapja a magas kakaóvaj tartalom. Ezt már egy etyeki kézműves csokoládékészítő, Godó Viktória fűzte hozzá, aki maga is készül már a drágulásra. Információi szerint ugyanis az alapanyagot most tudta utoljára beszerezni a korábbi áron, legközelebb már magasabb beszerzési árakkal kell számolnia.

- Egy bizonyos szintig igyekszem nem áthárítani a plusz költségeket a vevőimre - mondja, s hozzáteszi: ha viszont túl nagy lesz az emelkedés, egy részét biztosan kénytelen lesz beépíteni a kézműves termékek árába is. A Rétimajorban élő Mocsár Eleonóra szintén kézműves csokoládékkal foglalkozik, ő is hasonló véleményen van.

- Azért azt nem árt tudni, hogy mivel a kakaóbab tőzsdén van, ezért megeshet, hogy nem feltétlenül az időjárás vagy a fogyasztási szokások befolyásolják elsősorban az ár alakulását árulja el, s hozzáteszi, hogy ő a vásárolt mennyiség miatt eleve kedvezményt kap, ám lehet, hogy ha emelkedik az ár, a kedvezményt veszti el. Így viszont ő a kész csokoládéba már nem hárítja tovább a plusz költségeket. Ám ha a tőzsdén tovább emelkednek az árak, az biztosan kihat az európai árakra is, ezért érdemes felkészülni, nem csak nekünk, hanem azoknak is, akik minőségi, azaz 70 százalék feletti kakaóvaj tartalmú csokoládét fogyasztanak. Ők ugyanis biztosan megérzik majd az emelkedést.

Eleonóra szerint a jó minőségű csokoládéval foglalkozóknak, tehát akiket érint a kakaó árának emelkedése, három lehetőségük lesz: csökkentik termékeikben a kakaóvaj tartalmat, azaz rontják a minőséget, kisebb adagokat határoznak meg ugyanazon az áron, illetve árat emelnek.

A Székesfehérváron élő Csepely János is megérezte már idén a kakaó árának emelkedését. A csokoládékat árusító üzlet vezetője elárulta: Egyszer emelt árat a gyártó és csak három terméket érintett, viszont az közel 40 százalékos emelés volt. Én is követtem rögtön, viszont kicsit csökkentettem az árrésemen, hogy ne legyen olyan drasztikus az emelés.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!