Hírek

2014.11.06. 17:35

Új alelnököt választott a megyei közgyűlés

Székesfehérvár - Új, nem képviselői jogállású, azaz külsős társadalmi alelnököt választott csütörtökön a Fejér Megyei Közgyűlés.

Szabó Zoltán

Ehhez azonban szükség volt a szervezeti és működési szabályzat módosítására. Molnár Krisztián közgyűlési elnök javaslatára megtörtént, és a módosítás 9 óra 10 perckor hatályba is lépett. Külsős társadalmi megbízatású alelnöknek pedig Tanka Csabát javasolta, akit titkos szavazással kellett megválasztani. A szocialista Szabadkai Tamás közölte, nem számoltak ilyen rapid lebonyolításra, előtte szerettek volna valamit megtudni a jelöltről. Molnár Krisztián azt válaszolta, hogy az alelnököt a közgyűlés elnöke, azaz ő jelöli. Hozzátette, Tanka Csaba cecei lakos, őstermelő. Feladata lesz a megye elmaradott déli régiójának felzárkóztatása, fejlesztése. Varga Gábor országgyűlési képviselő is őt javasolja. Horváth András, az MSZP frakcióvezetője szerint a jelölt nem más, mint politikai megbízott, és a közgyűlést egyszerű kifizetőhelyként kezeli a fidesz. Somogyi Balázs, a Fidesz frakcióvezetője visszautasította ezt, és jelképesnek nevezte, hogy a déli térségből választanak alelnököt, aki tudja tartanai a kapcsolatot az ottani termelőkkel, vállalkozókkal. Tanka Csabát végül 12 igen, 6 nem szavazattal, egy tartózkodással megválasztották. Tiszteletdíját bruttó 235 ezer 581 forintban állapították meg, amelyből ő a 200 ezer feletti részről lemondott. Nem tart igényt a 35 ezer 337 forint költségtérítésre sem. (Lapunknak elmondta: azért nem vázolta még elképzeléseit, mert nem akart nagyokat ígérgetni, miközben a költségvetési lehetőségek sem ismertek. Ki fogja dolgozni a térséget érintő, konkrét terveit.)

Tanka Csaba az új alelnök (Fotó: Közgyűlés)

Megválasztották a pénzügyi, jogi és fejlesztési bizottság tagjait. Elnök lett Sükösd Tamás (Fidesz), alelnök Árgyelán János (Jobbik), a tagok: Horváth András (MSZP), Horváth Bálint és Gebula Béla Ákos (Fidesz). Egyhangú volt a döntés, 19 igennel. Csont nélkül megszavazták a képviselők tiszteletdíját is, amely havi 80 ezer forint. Ha valaki bizottsági tag is, az összeg 115 ezer, ha bizottsági elnök vagy tanácsnok, 150 ezer forint.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!