Hírek

2015.04.08. 15:38

Valós veszély vagy riogatás? - Nem kért a kémény kiégetéséből, most életveszélyessé nyilvánították

Tizenötezer forintot kéne fizetnie a kéménye kiégetéséért, ám mivel olvasónk maga tisztítja a kéményt, megtagadta ezt.

Házi Péter

– Alig tíz éve raktuk a kéményünket, amivel eddig semmi gond nem volt. Ám tavaly egy új kéményseprő jött hozzánk, aki „belekötött” abba, hogy a kémény belseje kátrányos. Nemrég megint nálunk járt és azt mondta, tizenötezer forintért kiégeti a a kátrányt – kereste meg a Fejér Megyei Hírlapot a Botond utcában lakó Vimmer Ferenc, aki úgy érzi, azért, mert nem volt hajlandó a szolgáltatást megrendelni, a kéményseprő életveszélyessé nyilvánította a kéményt. Így azt most elvileg nem használhatja, pedig feleségét a napokban engedték ki a kórházból. A Kémény Zrt. szerint viszont egyszerűen arról van szó, hogy életveszélyessé vált a kémény, ilyenkor kötelesek jelezni a problémát a katasztrófavédelemnek.

Olvasónk egy nappal azután, hogy feleségét hazahozta a kórházból, egy levelet kapott a katasztrófavédelemtől, amelyben élet- és vagyonbiztonsági problémára hivatkozva megtiltják a kémény üzemeltetését.

– Nem tudom, hogy áprilisi tréfának vagy húsvéti ajándéknak vegyem-e mindezt, de a levélben még az is szerepel, hogy ha nem tartom be a határozatot, ötezer és ötszázezer forint közötti eljárási bírságot, illetve harmincezer forintig terjedő tűzvédelmi bírságot is kiszabhatnak rám. Két-három hetente magam pucolom a kéményt ezzel a kefével. A kéményhez kapcsolt vegyeskazán pedig az egyetlen fűtési eszközünk, nem fogunk fagyoskodni a betegeskedő feleségemmel! – mutatja és mondja panaszosunk.

Vimmer Ferenc két-három hetente maga tisztítja a kéményt, szerinte a kátrány nem jelent akkora veszélyt, amekkorával riogatják (Fotó: Molnár Artúr)

– Tíz év alatt nem kevés kátrány rakódhat ki egy kémény belsejére, mi ezt az önkormányzat által meghatározott díj ellenében, de nem a sormunkák között, hanem vállalkozási tevékenységként végezzük el. Azért veszélyes a sok szurok, mert begyulladhat a kémény, amiből komolyabb tűzeset is kialakulhat. Kollégám jó szándékkal jelezte ezt a veszélyt a kémény tulajdonosának. A kátrány kiégetését pedig mindenképpen szakértőre kell bízni, mert különben balul is elsülhet – mondta megkeresésünkre Németh Sándor, a Kémény Zrt. vezérigazgatója, aki hozzátette, amennyiben a katasztrófavédelem figyelmeztetése ellenére mégis használják a kéményt és esetleg tűz üt ki, a felelősség teljes egészében a tulajdonosé lesz.

A kéményseprők egyre gyakoribb tapasztalata, hogy a „spórolás” érdekében a kazán tűzterét jól megrakják, majd begyúlás után a levegőbeáramlást szinte elzárják, ne égjen le a fa vagy a szén túl hamar. Ez azonban a melegágya a kátrányosodásnak: amikor a levegő hiánya miatt az égés nem tökéletes, a füst sem elég forró, így kicsapódik a kémény oldalára. Az el nem égett szénből pedig korom és kátrány rakódik le. Ez az, ami egy későbbi időpontban begyulladhat. Olvasónk szerint viszont a fűtésszezon előtti nedves időjárás, illetve a mostani, magasabb fűtőértékű szén okozza a jelenséget. Amely véleménye szerint egyáltalán nem jelent akkora veszélyt, mint amekkorával őt „riogatják”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!