Hírek

2015.05.17. 17:07

Vár téri vigasság Seuso-módra

Szabadbattyán - Sokan megcsodálták a Seuso-tál kiállított másolatát, tapsot érdemelt a hagyományőrző, kosztümös katonai bemutató, s a számos zenés-dalos produkció, derűs hangulatot hozott a baráti kör főzőcskéje és vigassága, a kiváló ételekre jól csúsztak a zamatos borok és hűvös sörök.

V. Varga József

- A Seuso-kincs, a késő római ezüstkészlet - amely valószínűleg a Szabadbattyán és Úrhida határában található pannóniai romterületről került elő - a régészeken, tudományos kutatókon, újságírókon és a műkincsvédelmi rendőrségen túl egyre több művészt inspirál alkotásra vezetett körbe a Kula-toronybeli (ejtsd: Kule) kiállításon Tóth Sándor újságíró, a Seuso-kincs ismert kutatója.

Amint Polyák István polgármester a Fejér Megyei Hírlapnak kifejtette: folytatva az elmúlt években nagy sikerrel megszervezett Vár téri vigasságokat, megőrizve annak gasztronómiai tradícióját, az önkormányzat az idén a település történelmi vonatkozásaira is szeretett volna újra rávilágítani. S valóban, visszahozták a korábbi várjátékok hangulatát, és egy igazi meglepetéssel is szolgáltak. Bemutatták Szabadbattyánban is a Seuso-kincs központi kincsleletét, a vadásztálat! Igaz, nem az eredetit, de az eredetivel teljesen megegyező fantasztikus másolatot, Jajesnica Róbert Munkácsy-díjas ötvösművész remekművét.

Polyák István (b) és Tóth Sándor a Seuso-tál másolatával, háttérben a Seuso-palota fantáziafestménye 
Fotó: V. Varga József

A kiállításon, a művész felajánlása mellett más, a kincsek ihlette alkotásokat is felvonultattak. Lapis András szobrász- és éremművész Pelso-Balaton emlékérmét, Veloz Nóra festő-, grafikus- és formaművész akrillal és tűfilccel készített, a Seuso kincseket ábrázoló festményét, s Polyák István festőművész a Seuso-palotát rekonstruáló nagyméretű fantáziafestményét. Tóth Sándor, gyűjteményéből egyéb dokumentumokat és könyveket is felajánlott a szabadbattyáni kiállításra.

- A Seuso-tál másolatát szeretnénk megvásárolni, folynak az egyeztetések, de a mintegy hétmillió forint összegyűjtése nem kis erőfeszítést igényel. Mecénásokat keresünk, szóba került az adománygyűjtés lehetősége is - árulta el Polyák István.

A Vár téri vigasságokon számos történelmi hagyományőrző program és főzőcske várta szombaton az érdeklődőket a Kula-toronynál és környékén. A vigasságok védnöki tisztét Tóth Emil gazdálkodó töltötte be, Dávidné Halász Nóra igazi hopmesterként hol itt, hol ott tűnt fel a forgatagban. Megnyitották sátraikat a kézművesek, a népi kismesterségek művelői, hátul asztalitenisz-csaták zajlottak, a kondérokban válogatott finomságok rotyogtak, a rétesköltemények magukért beszéltek. A főzőcske most nem versenyszerűen zajlott, minden baráti társaság, egyesület, utcaközösség, munkahelyi kollektíva kiváló minősítést érdemelt - emelte ki Tolnai László, az ismert vendéglős, a zsűri elnöke.

A derék vitézek Németh János fegyverkovács portékáit mustrálják

A színpadi fellépések sorát Fazekas Egon (tekerőlant) és Tokodi Tünde (ütőgardon) nyitotta, majd a Pengetős citerazenekar, a Csillámpor együttes és a Fertőszentmiklósi Férfidalkör hangolta a jókedvet. A népek elidőztek az abai kovács üllőjénél, Németh János fegyverkovács helyi történelmi hagyományőrző csoportot toborzott, a látványos katonai bemutatón felvonultak a csőszi haditornások, a tatai vár seymenjei, a budapesti hagyományőrség vitézei, a kapuvári hajdúk és a gartai muskétások, megismerkedhettünk az oszmán viselet legszebb darabjaival.

Az eredeti Seuso-tál majdnem kilenc kilogramm színezüstből készült, és aranyozva van - tudtuk meg Tóth Sándortól. Az eredetivel díszítésében, a figurális ábrázolásokban, méretében és súlyában is megegyezik Jajesnica Róbert ötvösművész munkája, viszont nem ezüstből készült (ennyit nem tudott rászánni), az alapanyaga réz, amit aranyozott.



Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!