Hírek

2016.09.07. 17:35

Magyar Érdemrend lovagkereszttel tüntették ki Györök Györgyöt

Székesfehérvár - A fehérvári műszaki felsőoktatásban 25 éve tartó, színvonalas, az ipari gyakorlathoz kötődő kutató- és oktatómunkája elismeréseként a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét vehette át Györök György.

Házi Péter

Az 1928-ban épült Hadiárva Intézet két nagy épülete ma újra teljes fényében csillog: nem véletlenül, ugyanis az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara (ARMK) által használt két épület egymilliárdos felújítása éppen a napokban fejeződött be. Amint Györök György, az ARMK dékánja mondja, az elmúlt kilencven évben soha nem költöttek ennyit az épületekre, amelyekről bátran mondhatjuk, hogy mára a duális képzés, a fehérvári műszaki felsőoktatás igazi központjává váltak.

Györök György 1980-ban villamosmérnökként végzett Fehérváron, most pedig szeretett iskolájának dékánjaként dolgozik Fotó: Koppán Viktor

S ebben óriási szerepe van a baracsi, mezőgazdasággal foglalkozó családból származó Györök Györgynek, aki valahogyan eltévelyedett a földek világától. Már gyermekkorában falta az Ezermester újságot, szabadidejében (meg néha a nem erre szánt időben is) sorra építette a detektoros rádiókat. A dunaújvárosi gimnáziumban, Kobzos Ferenc osztályfőnöksége alatt kétszer is megnyerte a Középiskolai lapok országos fizikaversenyét.

Abban az épületben, még a Kandón végzett 1980-ban villamosmérnökként, ahol ma dékánként egyengeti a fehérvári műszaki felsőoktatás jövőjét. A műegyetemen tovább fejlesztette tudását, s közben a fővárosban a Híradástechnika Szövetkezetnél vett részt saját fejlesztésű számítógépek, például a HT680X gyártásában. Később Dunaújvárosban, a Magyar Optikai műveknél a számítógép perifériák lett a szakterülete.

- 1988 őszén meghívtak óraadónak szeretett iskolámba. Alig vettem észre, de lassan ez lett a főállásom, így aztán a családdal Fehérvárra költöztünk - idézi fel a kitüntetett, aki mindig is szeretett az emberekkel foglalkozni. Szakterülete azóta is a számítógépes perifériák, olyan tárgyakat oktat, amelyek erősen kötődnek a villamosmérnökök gyakorlati kihívásaihoz, azaz ami valamit létrehoz .

Lőrincz Péter főigazgatósága idején már igazgató helyettesként dolgozott, s amikor a Nyugat-magyarországi Egyetem fehérvári Geoinformatikai Karának átvételével megalakult az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara, annak dékánjává nevezték ki: - A legfontosabb az, hogy a régió iparával naprakész a kapcsolatunk, ezzel párhuzamosan pedig ma már teljesen egyrangú partnerként kezelnek minket a budapesti dékánok is. A hallgatói jelentkezések számát idén közel 30 százalékkal tudtuk növelni, az informatikán túl népszerű például a gépészmérnök és mechatronikai képzésünk is, amely szeptembertől indult Fehérváron.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!