Hírek

2016.10.12. 11:03

Félnek kinyitni a radiátort, mert meleg nem lesz, de mindent ők fizetnek

Fehérvár - Többen is reagáltak a költségmegosztók esetlegesen kötelezővé tételéről szóló írásunkra. Az olvasók szerint nem igaz az, hogy lakásba érkező fűtéscsövekkel "ki lehetne fűteni" a lakásokat.

Házi Péter

–  Ellentétben a költségmegosztókat üzemeltető cég igazgatójának a nyilatkozatával, szerintem képtelenség normális hőfokot teremteni egy lakásban úgy, hogy a radiátorok el vannak zárva és csak a lakáson átvezető fűtéscsövek adják a meleget – mondja az egyik fehérvári négyemeletesben lakó László, akinek az emlékei szerint 2006 előtt, amikor még nem volt költségosztó az épületben, nála  is kellemes meleg volt: 22-23 fok volt a legnagyobb hidegben is, most meg alig 19 fok van a földszinti lakásban, így hősugárzóval próbálnak egy kis meleget teremteni.

László hősugárzóval próbál egy kis meleget csiholni, mint ahogy mások, ő sem meri kinyitni a radiátorszelepeket (Fotó: Házi Péter)

Olvasónk szerint ennek összetett az oka: az elmúlt évek tapasztalatai szerint ha valaki fel merte tekerni a radiátort, akkor a fűtési szezon végén százezres pluszt kellett ráfizetnie a havonta fizetett díjhoz. Mivel előre nem lehet tudni, hogy a költségosztón megjelenő egy egységnek mennyi lesz majd forintosítva az ára, ezért a lakókban kialakult az a félelem vezérelte szokás, hogy inkább nem nyitják ki a szelepet. Emiatt viszont, véli olvasónk, a melegvíz nem folyik át a ház radiátorain, azaz nem adja le a hőt, így viszonylag melegen tér vissza. Ezt érzékeli a ház hőközpontja, s mivel nem hideg víz jött vissza, lejjebb veszi az előremenő víz hőmérsékletét. Így viszont a csövekben egyre langyosabb víz kering és a földszinttől nagyjából a másodikig mindenki fagyoskodik.

- A fentiek miatt végképp lehetetlen „csőről kifűteni” a lakást, ráadásul a fizetendő díj egy részét, nálunk  45 százalékát, a lakás légköbmétere alapján számolják, ebből bőven kifizetjük a csövek melegét is – tette hozzá panaszosunk.

Náluk egy ideje már rádiós távleolvasású költségmegosztók működnek, ami azért jobb, mert nem a szezon végén, hanem havonta készül elszámolás. Ennek ellenére László, aki több földszinten lakó sorstársával beszélt, úgy véli, jobb lenne, ha a ház visszatérne a teljesen légköbméter alapú elszámoláshoz, mert akkor az épület egésze ki lenne fűtve, senki nem akarna ezen a módon takarékoskodni. Beszélt olyanokkal, akiknél még légköbméter alapú a számlázás, állítólag összességében nem fizetnek többet, mint a fagyoskodók.

 

Számos hozzászólás érkezett a költségmegosztóval foglalkozó korábbi cikkünkhöz. Közös bennük, hogy felesleges pénzköltésnek tartják a készüléket:  Régi Gyuláné szerint például „Ez az egész őrület csak arra jó, hogy a lakók utálkozzanak egymással. A magántulajdonunkba tolakodtak be, ami a napi élet vitelünket is befolyásolja. Sajnos „fázás” van, amióta bekerültek a lakásokba ezek az eszközök.”

Réti Jánosné mint írja, kalapot emel azelőtt, aki egy 54 négyzetméteres lakást csőről úgy betud fűteni, hogy meleg legyen!

„Az ún. „költségmegosztó”-nál kevés, nagyobb marhaság van a Földön! Az egészet legjobban a léggömbhámozásra lehet használni! - véli Rege György.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!