Külföld

2009.06.01. 14:02

Villámcsapás érhette az eltűnt repülőt - magyarok az utaslistán

FMH - Kizárható a géprablás lehetősége a Rio de Janeiro és Párizs között eltűnt Air France-géppel kapcsolatban - jelentette ki hétfőn Párizsban Jean-Louis Borloo francia környezetvédelmi miniszter, aki szerint valószínűbb, hogy baleset történt.

feol.hu

A magyar külügyminisztérium az MTI érdeklődésére közölte: eddig még nem kapott hivatalos értesítést arról, hogy magyar állampolgárok is lennének az utasok között. 
    
"Egyértelműen kizárható, hogy a repülőgépet eltérítették" - közölte a francia környezetvédelmi miniszter a párizsi Roissy repülőtéren. Jean-Louis Borloo szerint egyelőre pontos információ nincs arról, hogy mi is történt, de a Rio de Janeiro és Párizs között eltűnt Air France repülőgéptől érkeztek automatikus üzenetek, amelyek rövidzárlatról tettek jelentést, miután a gép átrepült egy viharzónán. 
A miniszter elmondta: Franciaország erősítést küldött a brazil légierőnek az eltűnt repülőgép megtalálására a brazil partoknál. A francia katonai gép a szenegáli Dakarból szállt fel a délután folyamán.  A brazil légierő helyi idő szerint hétfő hajnalban megkezdte kutatást a feltételezések szerint az Atlanti-óceánba zuhant A330-típusú Airbus utasszállító repülőgép után az ország északkeleti részénél található Fernando de Noronha  sziget közelében.  Jean-Louis Borloo hozzátette: Nicolas Sarkozy percről percre tájékozódik a fejleményekről. Az államfő várhatóan a délután folyamán felkeresi a repülőtéren várakozó családtagokat. 
    
A francia légitársaság vezetője szerint közép-európai idő szerint 3 óra 30 perckor volt utoljára rádiókapcsolat az eltűnt gép kapitánya és a brazil légiirányítók között. Négy óra körül az Air France járata viharzónába került, az automatikus üzenetek a gép egyes műszereit érintő sorozatos technikai meghibásodásokról negyedórával később kezdtek érkezni. Mindez arra utal, hogy "váratlan helyzet" történt a fedélzeten - fogalmazott Pierre-Henri Gourgeon sajtótájékoztatóján . 
    
A légitársaság igazgatója szerint az Air France feltételezése az, hogy villámcsapás érte a gépet, amelynek következtében légikatasztrófa történt.  
(MTI)






Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!