Külföld

2009.07.17. 08:59

Magyar kormánysegítséget kap a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet

Kétmillió forint gyorssegélyt kap a magyar kormánytól a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, amelynek veszélybe került a működése, mert nem kapta meg hozzá a pénzt a vajdasági kormánytól - jelentette a Magyar Szó.

feol.hu

A lap beszámolója szerint a tartományi költségvetés súlyos gondokkal küszködik, módosítása elkerülhetetlen. Ezért a Vajdaság kormánya, bár az ő kötelessége a finanszírozás, csak az idei első negyedévre járó összeget utalta át a Művelődési Intézetnek. Így a tartományi parlament és a Magyar Nemzeti Tanács által közösen alapított intézményben folyó munka és az alkalmazottak fizetése is kérdésessé vált.
Ebben a helyzetben Józsa László, a magyar önkormányzat szerepét betöltő Nemzeti Tanács elnöke a magyar miniszterelnöki hivatalhoz fordult segítségért, ahonnan azt a választ kapta, hogy két héten belül megérkezik a kétmillió forintnak megfelelő pénz.
A politikus a Magyar Szónak azonban hangsúlyozta, hogy ez hosszú távon nem oldja meg az intézet anyagi gondjait.
"Ez csak áthidaló megoldás, erre nem lehet folyamatosan támaszkodni. A finanszírozási feladatok a tartományt terhelik, az igazgatási felelősség pedig az MNT-t. A magyar költségvetés is súlyos problémákkal küszködik, semmiképp sem lehet arra alapozni az intézet működését. Úgy gondolom, hogy erre itthon kell megoldást találni" – mondta a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!