Külföld

2009.07.16. 10:40

Szerbia: több feltételt kell teljesíteni a vízummentességhez

Belgrád - Szerbiának még teljesítenie kell több feltételt annak érdekében, hogy állampolgárai valóban vízummentesen utazhassanak az EU-ba - derül ki a szerb sajtó csütörtöki híradásaiból.

feol.hu

    Az Európai Bizottság szerdán javasolta, hogy Macedónia, Szerbia és Montenegró állampolgárai január 1-jétől vízummentesen utazhassanak az Európai Unióba. Az indítványt még az EU-tagországok kormányainak is jóvá kell hagyniuk, s ez őszre várható.
    Szerbia esetében a gondot a Koszovóban, valamint Bosznia és Hercegovinában élő szerb állampolgárok jelentik.
    Az EU a tagállamai többsége által önállónak elismert Koszovóra nem akarja kiterjeszteni a vízummentességet, s ezt a Bizottság az illegális koszovói bevándorlástól, a bűnözőktől, a kábítószerek kereskedelmétől, a terrorizmustól való félelemmel indokolta. Ezért a testület az EU által más vonatkozásban függetlennek elismert Koszovót a vízumkérdés kapcsán az ENSZ BT 1244-es határozata alá esőnek, vagyis nemzetközi igazgatás alatt állónak minősítette, holott ezt a határozatot a volt szerb tartomány önállóságát elismerő országok már idejétmúltnak tartják, és nem fogadják el, ha a koszovói függetlenséget tagadó Belgrád rá hivatkozik.
    Szerbia azonban alkotmányába foglalta, hogy Koszovó az ország elidegeníthetetlen része, s alkotmánysértő lenne, ha megtagadná a szerb útlevelet a koszovói - szerb és albán - lakosoktól. Ezért - mint a Danas című újság megállapította - kettős vízumkiadási rendszert kell kialakítania: egyet a szerbiai, egy másikat pedig a koszovói illetékességű szerb állampolgárok számára.
    Az EU nyomására, mint arról a szerb sajtó korábban már beszámolt, az utóbbiak számára olyan rendszert vezettek be, amely nagyon megnehezíti az útlevélszerzést. Várható, hogy esetükben az útlevélkiadást Belgrádra korlátozzák, ami sok albánt el fog tántorítani attól, hogy úti okmányért folyamodjon. A Danas szerint a koszovóiak útlevelén ott lesz, hogy a Belgrádi Koordinációs Központ állította ki, s így meg lehet majd különböztetni őket a belügyminisztériumtól kapott új, biometrikus azonosítóval ellátott útlevelet használó szerbiai szerbektől.
    Mivel az Unió a vízumliberalizálásról folytatott tárgyalások során azt is kifogásolta, hogy elégtelen az ellenőrzés Szerbia és Koszovó közigazgatási határán, Belgrád kénytelen lesz ezen változtatni. Ehhez muszáj kompromisszumot kötnie, szakítania kell azzal a korábbi álláspontjával, hogy semmilyen módon sem kíván együttműködni a koszovói rendőrséggel. A határőrizetet ugyanis annak a munkatársai látják el - az EU koszovói rendőri és igazságügyi missziójának, az EULEX-nek a munkatársai csak felügyelik őket.
    Gond van a vízummentességben nem részesülő Bosznia és Hercegovina egyik részében, a Szerb Köztársaságban élő szerbekkel is, akik egy 2003-as megállapodás alapján kettős állampolgárok. Nekik jár a szerb útlevél és a vízummentesség, és mivel Horvátország révén a szintén kettős állampolgár boszniai horvátok is szabadon utazhatnak, ha úgy tetszik, hátrányos megkülönböztetés éri a bosnyákokat, akiknek nincs külön anyaállamuk.
    A Danas című újság szerint a boszniai szerbeknek sem lesz azonban könnyű: Brüsszel nyomására ők is bonyolult, nehézkes útlevélkiadásra számíthatnak, akárcsak a koszovóiak.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!