Külföld

2009.10.19. 15:41

Választási csalás Afganisztánban egyre valószínűbb a második forduló

FMH - Megnőtt a második afgán elnökválasztási forduló kiírásának valószínűsége, miután a választási panaszbizottság hétfőn átadott jelentésében elrendelte az előzetes eredmények részleges érvénytelenítését; nyugati diplomaták szerint így Hamid Karzai hivatalban lévő afgán államfő támogatottsága ötven százalék alá esett, emiatt második fordulóra kényszerülhet.

feol.hu

A választási panaszbizottság az augusztus 20-i voksolás után csaknem két hónapig vizsgálta a tömeges csalás gyanúja által beárnyékolt választás után beadott panaszokat. A testület hétfőn adta át az ENSZ támogatásával működő független választási bizottságnak a panaszok kivizsgálását összegző, nagy várakozás által övezett jelentését.
A panaszbizottság közleményéből kiderült: a testület elrendelte az összesen 25 450 szavazókörből 210 választási eredményeinek a megsemmisítését, mert "egyértelmű és meggyőző bizonyítékokat" talált a választási csalásra. Ugyanezen okból elrendelte azt is, hogy a választási bizottság a végleges eredményben néhány százalékkal csökkentse mindegyik jelölt eredményét az előzetes választási  eredményekhez képest.
Ez utóbbiak szerint Hamid Karzai a voksok 54,6 százalékát szerezte volna meg - ezzel első fordulós győzelmet aratva -, fő riválisa, Abdullah Abdullah volt külügyminiszter pedig a 28 százalékát.
A panaszbizottság vizsgálatát ismerő két nemzetközi tisztségviselő úgy nyilatkozott az AP amerikai hírügynökségnek, hogy Karzai valódi támogatottsága 50 százalék alá esett; a hírügynökség szerint egyértelmű, hogy Karzait támogató voksok százezreinek érvénytelenítését rendelte el a bizottság. Egy nyugati diplomata a francia hírügynökséggel közölte, hogy Karzai támogatottsága 48 százalékra csökkent.
A panaszbizottság jelentése arra kényszerítheti az ENSZ támogatásával működő független választási bizottságot, hogy második fordulót írjon ki. A végleges választási eredmények néhány nap múlva várhatók. A választási bizottság mindazonáltal Karzai befolyása alatt áll, ezért egyesek attól tartanak, hogy a testület elutasítja a második forduló kiírását.
Elemzők szerint az ország legnagyobb etnikai csoportjából, a pastuk közül származó Karzai valószínűleg akkor is győz a választáson, ha második fordulóra kényszerül, de az elhúzódó politikai bizonytalanság és a hatalmi belharcok csak bátorítást adnának a radikális csoportoknak, köztük a vallási fanatikus muzulmán táliboknak, jóllehet Afganisztánban idén már tetőpontjára hágott az erőszak.
Az Európai Unió soros svéd elnöksége hétfőn közleményben felszólította Karzait, hogy fogadja el a második választási fordulót, ha a panaszbizottság vizsgálata szükségessé tenné annak kiírását.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!