Külföld

2010.07.23. 13:58

Izrael visszaad három lefoglalt török hajót

FMH - Izrael visszaadja Törökországnak azt a három hajót, amelyeket a zsidó állam hatóságai a Gázai övezet blokádját megtörni próbáló segélyflottilla elleni akció során foglaltak le - jelentette be egy izraeli kormányzati képviselő pénteken.

MTI

Csütörtökön született döntés arról, hogy a hajók hamarosan minden további feltétel nélkül távozhatnak. Törökországot értesítettük - közölte a forrás.
A három szóban forgó hajó török zászló alatt közlekedett a gázai segélyflottilla részeként. A konvojban összesen hat hajó haladt, az izraeli hadsereg május 31-én tartóztatta fel őket a gázai partok közelében nemzetközi vizeken. A Mavi Marmara nevű török hajó elfoglalásakor az izraeli katonák kilenc aktivistát megöltek.
Törökország azt követeli, hogy Izrael hivatalosan kérjen bocsánatot a történtekért, és kártalanítsa a katonai akció halálos áldozatainak hozzátartozóit. Izrael mindeddig elutasította a követelést.
A hajók visszaszolgáltatása mindenesetre újabb lépés lehet a feszültté vált kétoldalú kapcsolatok enyhítésére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!