Külföld

2011.01.10. 17:26

Bűnvádi eljárás indult Romániában a szélsőségesen nacionalista Corneliu Vadim Tudor ellen

Bűnvádi eljárást indított a román legfelső bíróság mellett működő ügyészség Corneliu Vadim Tudor ellen, a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt (PRM) elnöke és európai parlamenti képviselő ellen.

MTI

 A Mediafax román hírügynökség szerint Mariana Stefan, az egyik tanú ügyvédje közölte hétfőn védence ügyészségi kihallgatását követően, hogy a vádhatóság bűnvádi eljárást indított Tudor ellen. Ez azt jelenti, hogy az ügy új szakaszba lépett, hiszen az előzetes vizsgálatok alapján az ügyészek megalapozottnak találták bűnvádi eljárás indítását a politikus ellen, akinek immár gyanúsítottként kell részt vennie a további ügyészségi kihallgatásokon.
Az ügyvéd szerint Vadim Tudor ellen a hatósági közeg megsértése és bírósági ítélet tiszteletben nem tartása miatt indítottak az ügyészek bűnvádi eljárást.
A vádhatóság a múlt héten hivatalból indított büntetőjogi vizsgálatot a politikus ellen, aki pártja bukaresti székházának jogerős bírósági végzés alapján tervezett kilakoltatását próbálta megakadályozni. Vadim Tudor nyíltan megfenyegette a bírósági végrehajtót és a rendőröket, erőszakot alkalmazott ellenük, sértegette őket.
 A bírósági végrehajtó a rendőrökkel együtt érkezett jogerős bírósági végzés birtokában a PRM bukaresti székházához. A szélsőségesen nacionalista párt vezetője ordítozva vágott különféle gorombaságokat a hatósági személyek fejéhez, a végrehajtó hölgy arcába vizet loccsantott, és tegeződve illette őt sértő szavakkal. A rendőröket is inzultálta, lökdöste, az egyiknek lekapta a fejéről a sapkát.
 A magyarellenességéről hírhedt Vadim Tudor pártja 2008-ban kiesett a román parlamentből, miután nem érte el az 5 százalékos parlamenti küszöböt. Ennek ellenére 2009-ben Tudornak sikerült európai parlamenti képviselői mandátumot szereznie a PRM és az Új Generáció Pártja (PNG) nevű szélsőjobboldali román alakulat választási szövetségének köszönhetően.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!